×

Avertizare

JFolder: :files: Calea nu este un director. Cale: [ROOT]/images/galerie/palatul-de-la-balcic-inima-sultanei-marie
×

Notificare

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

O clădire emblematică a Galaţiului va renaşte cu bani europeni
Foto: ”Viața liberă”, Corina Dobre

O clădire emblematică a Galaţiului va renaşte cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) va investi peste 3,4 milioane de lei pentru restaurarea unuia dintre cele mai frumoase monumente istorice ale oraşului, care i-a aparţinut lui Constantin Ţinc, o personalitate marcantă a vieţii culturale, politice, economice şi sociale a Galaţiului.

Muzeul "Casa Colecţiilor", căci despre el este vorba, va avea, în 2020, o nouă faţă şi se va ridica la nivelul celor pe care gălăţenii le vizitează, fascinaţi, în afara ţării, promite preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea. "Am început să vedem roadele muncii depuse de noi în ultimii doi-trei ani. O muncă asiduă a colegilor din Consiliul Judeţean, din muzee, din celelalte instituţii pe care Consiliul le are în subordine, ca să ajungem în faza în care suntem azi şi să spunem că am semnat contractul de finanţare pentru "Casa Colecţiilor", clădirea fostei Farmacii Ţinc. A fost nevoie de multe ore de muncă, poate mii de ore, sunt tone de hârtii pe care colegii mei le-au făcut împreună cu ADR Brăila, cu colegii de la Muzeul de Istorie. Indiferent de valoarea pe care o are un proiect, aceleaşi hârtii şi aceleaşi proceduri trebuie să le faci pentru fiecare. Suntem bucuroşi să putem anunţa că avem încă un proiect de care suntem mândri şi vrem să îi facem mândri şi pe gălăţenii ce vor păşi în aceste muzee, care vor fi la standarde europene şi se vor ridica la nivelul muzeelor pe care dumneavoastră le vizitaţi în Uniunea Europeană şi nu numai", a declarat şeful CJ.

Ridicată în doar un an!

Intrată în conştiinţa gălăţenilor ca "Farmacia Ţinc", clădirea-sediu a Muzeului "Casa Colecţiilor", a fost construită în doar un an, în urmă cu mai bine de un secol (1899), după cum a spus directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru. "Era o regulă, atunci, în ţara noastră românească, ca lucrările să se realizeze într-un timp relativ scurt, iar materialele să fie de foarte bună calitate - erau importate, când nu se găseau pe piaţa românească. Aşteptăm de vreo patru ani să se întâmple minunea şi iată că s-a întâmplat. Este o clădire emblematică pentru gălăţeni şi nu numai. Este considerată de specialişti ca fiind singura clădire monument istoric din Galaţi cu dublă funcţionalitate - farmacie şi locuinţa farmacistului, cu decoraţiuni exterioare în stil eclectic, de sfârşit de secol al XIX-lea şi început de secol al XX-lea", a declarat Cristian Căldăraru.

Actul de fondare al casei, semnat de Constantin Ţinc împreună cu soţia sa, în anul 1899, a fost descoperit în anii '90, într-un tub aflat la baza clădirii, când se făceau lucrări de consolidare a fundaţiei. În prezent, documentul este expus în muzeu. Clădirea a adăpostit, la parter, farmacia şi patru laboratoare, la primul etaj, cu cinci camere, locuinţa familiei, iar la etajul doi, unde se urca pe o scară adiacentă - spaţiile destinate servitorilor. "Intrarea în farmacie se făcea de la intersecţia străzilor Traian şi Eroilor, care va fi pusă altfel în valoare şi va atrage toate privirile, iar familia intra pe partea dinspre Eroilor, cu o feronerie excepţională, realizată în 1900. A rezistat până acum, chiar dacă peste casă au trecut vitregiile vremurilor, dar şi ale oamenilor", a explicat directorul Căldăraru.

Potrivit acestuia, clădirea a fost vândută în perioada interbelică, după ce Constantin Ţinc a părăsit Galaţiul, şi a trecut prin mai multe mâini, până în anul 1946, când proprietarul de atunci nu şi-a plătit datoriile către stat, iar Fiscul a confiscat imobilul, care a trecut în proprietatea statului.

Lucrările edilitare au pus-o în pericol

Chiar dacă monumentul istoric a beneficiat, până în 2007, de lucrări de consolidare, care au trenat mai bine de zece ani, din cauză că Ministerul Culturii aloca bani cu ţârâita, clădirea are nevoie de lucrări de restaurare şi amenajare, întrucât lucrările edilitare, privind sistemul de apă şi canalizare şi rutier, au pus în pericol imobilul. Utilajele grele care au acţionat în zonă, trepidaţiile puternice şi ridicarea pânzei freatice au făcut ca monumentul istoric să fie afectat şi să se confrunte, printre altele, cu infiltraţii.

Din cele peste 3,4 milioane de lei, pe care Consiliul Judeţean le va investi pentru restaurarea clădirii, peste 3,1 milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă obţinută de la UE.

Citit 5804 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2017 17:00

4 comentarii

 • postat de Nicu Ifrim
  Vineri, 01 Septembrie 2017 12:15
  Imi place parchetul laminat din poza a doua! Si plinta, si coltarele sunt ex-cep-ti-o-na-le!
  Tot de la inceputul secolului trecut?
  1
  6
  Raportează
 • postat de Geanina
  Vineri, 01 Septembrie 2017 10:58
  Bun, si de ce se numeste Casa Colectiilor? Ce se va colectiona aici? Timbre, monezi, farfurii, pixuri...?
  Cu un peisaj sinistru in zona (ruine de cladiri, stalpi cu colaci de cabluri pe el, un teren viran plin de praf, etc) ma indoiesc ca va fi pusa in valoare constructia acum.
  Cred ca asta e o alta modalitate de a sifona banii! Cu suma asta se strangeau toti maidanezii de pe strazi si se reparau si toti stalpii de iluminat public din oras.
  6
  15
  Raportează
 • postat de Deceniul si reparatia capitala.
  Vineri, 01 Septembrie 2017 10:16
  Cladirea aceasta a fost reparata capital in urma cu vreo 15 ani numai ...
  Se fac reparatii capitale mai dese decat altii isi zugravesc casele ...
  3
  13
  Raportează
 • postat de Progrom de ubernare pesede
  Vineri, 01 Septembrie 2017 04:52
  ANU ASTA VA DYBLAM SALARU SI VA TRIPLAM TAXELE, CONTRIBUTIILE SOCIALE SI INFLATIA CA SA VA LUAM INAPOI SI BANII PE CARE VI I-AU DAT TEHNOCRATII!
  6
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.