REFERENDUMUL pe tema FAMILIEI, în această toamnă

REFERENDUMUL pe tema FAMILIEI, în această toamnă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Liviu Dragnea, liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat, sâmbătă seară, la Mamaia, unde s-a întrunit Comitetul Executiv Naţional al partidului, că social-democraţii intenţionează să organizeze, în această toamnă, referendumul de modificare a Constituţiei pe tema familiei.

"E o decizie politică (...) Legea referendumului, săptămâna viitoare (săptămâna aceasta - n.r.), va trebui să fie avizată în comisie şi adoptat raportul, pentru ca la votul final următor să o adoptăm. Este o lege pe care trebuie să o adoptăm repede, ea fiind necesară pentru a intra la vot final în Senat legea de modificare a Constituţiei cu privire la definirea familiei. Ştiţi că avem un angajament în acest sens, intenţia noastră este ca în această toamnă să organizăm referendumul de modificare a Constituţiei pe tema familiei", a declarat Liviu Dragnea, citat de Hotnews.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 232 de voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". Asta după ce Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat, alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei, prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată, pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, potrivit Digi 24.

Conform articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Potrivit lui Liviu Dragea, printre priorităţile PSD pentru noua sesiune parlamentară se mai numără legea parteneriatului public privat, legea prevenţiei, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, legile justiţiei, legea pensiilor, legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

Citit 2199 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 02:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.