Curentul, gazele, combustibilul şi alimentele se SCUMPESC
Foto: Marius Negri

Curentul, gazele, combustibilul şi alimentele se SCUMPESC
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Facturile la energie electrică şi gaze, precum şi preţul carburanţilor la pompă se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri în lanţ pentru cele mai multe produse şi servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creşterea ratelor la bănci.

În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Majorarea va adăuga pe factură câte 3,45 de lei la fiecare 100 kWh consumaţi. Începând cu aceeaşi zi, consumatorii casnici vor plăti mai mult şi pentru gaze.

Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a anunţat că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6 la sută în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

Ziua de duminică va începe şi cu o nouă majorare la carburanţi, cu 0,16 lei pe litru, după ce o creştere similară a avut loc din 15 septembrie.

După prima majorare a accizei, petroliştii au scumpit carburanţii cu nouă bani pe litru, potrivit informaţiilor obţinute de AGERPRES de la companiile din domeniu. Însă preţurile au fost modificate în sus chiar şi înainte şi după această dată.

Astfel că, potrivit site-urilor companiilor petroliere, preţul celor mai ieftine sortimente de carburanţi a ajuns aproape de cinci lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină şi 4,8 lei la benzină. În ceea ce priveşte sortimentele premium, acestea au depăşit deja pragul de 5 lei pe litru.

Creşterile de preţ de la energie, gaze şi carburanţi vor duce la scumpiri în lanţ pentru aproape toate produsele şi serviciile din economie, întrucât ele influenţează atât costurile de producţie, cât şi segmentul de transport şi comercializare.

Spre exemplu, este de aşteptat ca alimentele să se scumpească în final cu cinci – şase la sută consideră Dragoş Frumosu, preşedintele federaţiilor sindicale din industria alimentară, care preconizează că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate şi pâinea.

Totodată, ratele la bănci ale românilor vor creşte şi ele, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele. Vineri, ROBOR la trei luni era pe piaţa interbancară la nivelul de 1,58 la sută, faţă de 1,46 la sută în şedinţa de joi şi faţă de 0,87 la sută la începutul anului.

Citit 5127 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.