Sănătatea îşi cere drepturile

Sănătatea îşi cere drepturile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şi bugetarii gălăţeni se pregătesc de proteste *

Dacă legea salarizării unice pentru bugetari, inclusiv pentru cei din Sănătate, va rămâne în cea mai recentă formă propusă de Guvern, va fi pichetat sediului Parlamentului pe 15 septembrie, precizează liderul Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru (foto).

Dacă nici acestă acţiune nu va da roade, sindicatele din mai multe ramuri bugetare, care au semnat joi o alianţă, vor organiza referendum, inclusiv la Galaţi, printre salariaţii pe care îi reprezintă, în vederea organizării unei zile de protest în întreg sistemul public, a adăugat preşedintele Sanitas Galaţi.

Un şef de atelier cât un medic primar?

„S-a discutat mult pentru acest proiect al salarizării unice. Spre exemplu,  în cadrul unei forme anterioare a proiectului de lege pe care noi am crezut-o atunci finală, mai aşezasem cumva lucrurile. Adică, iniţial am plecat de la coeficienţi foarte mici pentru plata medicilor primari specialişti, dar mai apoi, la negocieri, reuşisem să îi creştem”.

„Însă proiectul respectiv de lege a mai luat alte trei forme, până la finele săptămânii trecute, iar luni Guvernul a afişat pe site-ul său o formă finală, cu o mulţime de inadvertenţe faţă de ceea ce ştiam noi. La un moment dat, un şef de atelier avea un coeficient de ierarhizare egal cu cel maxim al medicului primar”, a precizat preşedintele Sanitas Galaţi.

Cât vor câştiga medicul rezident şi asistenta

Cum se traduc aceşti coeficienţi potrivit cărora se va face salarizarea? „Potrivit proiectului actual, un medic rezident ar câştiga, calculat după grila de salarizare propusă de Guvern pentru începutul anului 2010, un coeficient de 3, care înseamnă un brut 2.100 de lei. Noi am propus să fie cel puţin 3.300. Un asistent medical principal cu studii superioare ar avea un coeficient de 2,70, adică venituri brute de 1.700-1.800 de lei.  În plus, în aceşti coeficienţi ar urma să fie incluse şi o parte din sporuri” a mai spus Paraschiv Sălăvăstru.

„Guvernul, prin această «surpriză» cu legea unică, a reuşit să-i facă pe toţi bugetarii să vorbească aceeaşi limbă. A fost o întâlnire miercuri, iar ieri s-a semnat un acord comun. Pe 15 septembrie – ziua în care se discută asumarea răspunderii – vom picheta Parlamentul şi vom cere neasumarea şi întoarcerea legii pe masa negocierilor transparente cu toate categoriile de bugetari”.

„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom face un referendum printre salariaţii pe care îi reprezentăm fiecare, astfel ca pe 5 octombrie să organizăm o zi de grevă generală în tot sectorul public. În sistemul sanitar, anumite sectoare vor fi obligate să asigure o treime din activitate, potrivit legii. Deci vom asigura doar urgenţele majore”, a conchis liderul Sanitas Galaţi.

Citit 640 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.