„Şi noi, medicii, am fost incluşi în lege ca şi coeficienţi foarte aproape de alte meserii. Dacă magistraţii au în mână viaţa socială a omului, noi o avem pe cea biologică. Şi noi avem nopţi nedormite şi noi ne expunem unor riscuri mari : de stres, de îmbolnăvire şi chiar de a fi bătut şi ucis, cum i s-a întâmplat, mai demult, unui medic din judeţul Timiş”.
„Şi profesorii trebuie puşi pe un plan înalt, sunt trei profesii de elită, practicate de intelectuali. Deci intelectualitatea, pe undeva, a fost pusă la zid – un lucru care n-ar trebui făcut, e foarte urât. Să pui un medic, după şase ani de facultate, să înceapă cu un venit mai mic decât un portar de spital e umilitor. Iar un medic primar cu mulţi ani în spate şi multe realizări ajunge la un coeficient de maxim 5,20”, precizează preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, dr. Dumitru Cristea (foto).
„Noi, Colegiul, nu putem să organizăm practic acţiuni de protest, dar am putut lua legătura cu toţi colegii şi personalul medical din ţară şi toţi au spus: suntem umiliţi, discriminaţi, dezamăgiţi. Dacă se vrea ca medicul să aibă un rol important în societate şi să nu se mai vorbească de plăţi pe sub mână, de aşa-zisa mită sau de intoleranţă şi indiferenţă faţă de bolnav, medicul trebuie plătit la fel ca în străinătate”.
„Nu putem decât să ne raliem sindicatelor care vor ieşi în stradă. Vom ruga corpul medical să participe la grevă. Vom arăta de ce trebuie să facem lucrul acesta. Nu vom închide porţile, pentru că nu avem voie, potrivit legii şi vom organiza totul astfel încât să fie o acţiune corectă, a declarat preşedintele filialei gălăţene a Consiliului Medicilor.