Tarabe cu vârf, în Piaţa Centrală

Tarabe cu vârf, în Piaţa Centrală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pepeni de murat, dar şi salată verde * Perele, mai valoroase decât kiwi * Vinete mari din cale-afară * Şi varza capătă volum *

Pe măsură ce toamna câştigă din ce în ce mai mult teren, fructele româneşti par tot mai hotărâte să nu cedeze deloc la preţ în faţa celor exotice. Ieri, cele mai ieftine pere costau 3,5 lei, cu 50 de bani mai mult decât kilogramul de kiwi.

Dar nu numai perele sunt îngâmfate când vine vorba de preţ (în scădere faţă de săptămânile trecute, s-o recunoaştem). Piersicile mari şi pufoase costă 3 lei, iar nectarinele 3,5 lei kilogramul, dar pot fi găsite şi la preţ egal – 4 lei.

Recenta perioadă pare să le fi priit şi strugurilor negri cu eticheta «muscat de Hamburg», al căror preţ a ajuns la 3 lei – preţ dublu faţă de ciorchinii albi. Prunele par şi ele să se tot scumpească. Ieri, preţul lor ajunsese la 3 lei, deşi în săptămânile trecute fuseseră şi mult mai ieftine.

Tocmai ziceam, pe la prânz, că merele de toate culorile şi mărimile – golden la 2 lei sau bot de iepure la 2,5 lei, la fel ca şi ionatanul – au învins definitv pepenii în topul preferinţele gălăţenilor.

Imediat am văzut, însă, pepenii mici şi vărgaţi (1 leu kg) pregătiţi să atace segmentul de piaţă al murăturilor. Nu că acolo n-ar avea concurenţă – murături se găsesc, la preţuri curpinse între 1,3 şi 2,5 lei kilogramul, în funcţie de mărime şi prospeţim. Castraveţii proaspeţi sunt 1,5 lei, iar cei gata muraţi, la borcan mare, 6 lei kilogramul.  

Alte tarabe, altă marfă care, la jumătatea lunii septembrie, nu prea se mai găseşte pe toate drumurile: salata verde, la 1,5  sau 1 leu căpăţâna. Tot ieri am găsit  cartofi de la polul frigului din România, Miercurea Ciuc, la 1 leu kilogramul. Din acest punct de vedere, nimic deosebit faţă de cartofii din zone mai calde.    

Vinetele lăsate să crească în linişte au atins dimensiuni impresionante şi costă 1,5 lei kilogramul. Tot mai mari sunt şi căpăţânile de varză care se vinde la 1,5 lei sau la 2 lei, cea roşie.  Roşii frumoase, de grădină, se găsesc şi la preţuri cuprinse între 1,5 lei şi 3 lei kilogramul, deşi pentru bulion aţi putea cumpăra şi din cele mai mici, la 0,6 lei pe kilogram.   Mai există şi păstăi cu aspect proaspăt, de un galben plăcut, la 5 lei kilogramul.

Evident, pe tarabe găsiţi şi multe altele, de la ardei iuţi şi usturoi de mai multe feluri, până la grămezile de boabe de cătină. Important este să veniţi în piaţă cu suficienţi bani în buzunar şi cu destule sacoşe.

Citit 761 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.