Vor fi amenajate zece noi locuri de joacă în cartiere

Vor fi amenajate zece noi locuri de joacă în cartiere
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Galaţiul a devenit oraşul în care copiii ar trebui să privească de după garduri sau de la distanţă locurile de joacă şi parcurile, pentru că, de la începutul acestei luni, Protecţia Consumatorului le-a închis temporar. Deocamdată, nici un parc sau spaţiu de joacă nu a fost redeschis, în schimb administraţia locală a scos la licitaţie un contract în valoare estimată de 3.875.240 de lei pentru amenajarea a zece noi locuri de joacă, în cartierele Mazepa I, Ţiglina II, Micro 17, 21, 39C, 40 şi Siderurgiştilor Vest.

"În municipiul Galaţi sunt terenuri libere, neamenajate, şi numeroase cereri pentru amenajarea unor spaţii pentru petrecerea timpului liber de către copii", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei lansate de Primăria Galaţi. Documentul precizează că, pentru amenajarea a 50 de locuri de joacă noi, a fost elaborat studiul de fezabilitate şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici de către Consiliul Local în 2010 şi, respectiv, 2011. Pentru că în perioada 2009-2016 au fost executate 22 de locuri de joacă noi din cadrul acestui studiu de fezabilitate, Primăria Galaţi a considerat că este momentul să amenajeze alte zece.

Garaje, puncte termice, sau... uscătoare de rufe

Caietul de sarcini al licitaţiei cuprinde zece amplasamente pentru viitoarele locuri de joacă, iar noi am fost curioşi să vedem cum arată în prezent câteva dintre zonele vizate. Astfel, în Mazepa I, pe terenul generos dintre blocurile B3-C9 se află un punct de gunoi şi două garaje. În Micro 21, spaţiul dintre blocurile PR5 - E13 este ocupat de un punct de transformare şi de un punct termic, care, deşi arată deplorabil la exterior, alimentează cu agent termic apartamentele din zonă.
Potrivit caietului de sarcini, un loc de joacă ar urma să fie amenajat în Micro 17 la blocul E1, un altul în Ţiglina II la blocurile G2-H3, iar încă unul în Micro 39C, la blocurile C7-C20. Două locuri de joacă sunt prevăzute în cartierul Siderurgiştilor Vest, la blocurile 6A-6C, respectiv, 9A-9B. Micro 40 ar urma să fie îmbogăţit cu trei locuri de joacă, între blocurile C1-C2, A5-A6 şi A3-A4. Locatarii din acest ultim amplasament s-au arătat destul de rezervaţi la ideea amenajării unui loc de joacă, spunând că nu-şi doresc gălăgie.
În prezent, pe amplasamentele respective sunt parcate autoturisme ori se usucă rufe. Biroul de presă al Primăriei ne-a declarat că proiectanţii vor decide cum vor fi amenajate locurile de joacă şi dacă punctele termice, punctele trafo sau garajele vor rămâne în picioare.

Ce lucrări vor fi executate

Municipalitatea consideră că sunt suficiente trei luni pentru proiectare şi alte şase pentru execuţia lucrărilor de amenajare a terenurilor, de arhitectură peisagistică şi pentru achiziţia şi montajul echipamentelor de joacă pentru copii între 2 şi 14 ani şi a obiectelor de mobilier urban. Pentru protecţia celor mici se cere covor antitraumă de minim patru centimetri grosime, iar în zonele de contact şi frecare intensă - pavele de cauciuc. Vor fi amenajate alei cu pavele şi asfalt, se vor planta arbori şi arbuşti şi, după caz, vor fi instalate cişmele. Caietul de sarcini precizează clar că "pe fiecare echipament vor fi inscripţionate vizibil: date de identificare a producătorului, denumirea echipamentului, seria şi anul fabricaţiei, modul corect de utilizare, categoria de vârstă, limita de greutate şi condiţiile specifice de funcţionare".
Din valoarea totală estimată a contractului, 3.000.000 de lei reprezintă valoarea echipamentelor ce vor fi furnizate, 800.000 de lei - construcţii şi montaj, iar restul, proiectare şi avize.        

Citit 6248 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 12:24

7 comentarii

 • postat de ELLA
  Luni, 20 Noiembrie 2017 16:45
  89.137.231.***
  Ce ne facem cu locurile de joaca care sint lasate in paragina?Ce ne facem cu cei care au ciini de apartament si unde vad un spatiu verde plimba cinii iar noi mergem cu copiii prin mizeriile lor?Nu am vazut un politist comunitar care sa amendeze pe cineva care nu stringe mizeria lasata de ciine .Ne plingem ca nu avem locuri de joaca pentru copiii,dar sa avem macar grija de cele care au fost construite pina acum.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Georgeta
  Duminică, 19 Noiembrie 2017 19:21
  5.13.192.***
  Zona PORT ce se aude cu ea? Vom avea si noi ceva frumos si util in aceasta zona uitata de autoritati?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Gigi
  Duminică, 19 Noiembrie 2017 11:21
  82.29.35.***
  Găsiți locații sau mai dramatic din garaje unde nu este loc si face-ti si miniterenuri de basket,fotbal,volei etc.pentru copii care nu au posibilitati financiare sa practice un sport sa faca miscare ca nu au unde sa bată mingea printre masini si blocuri Ne plângem ca stau mult la calculator dar nu sunt ajutați cu nimic .Sa nu uitam ca ei sunt viitorul
  2
  6
  Raportează
 • postat de bula
  Duminică, 19 Noiembrie 2017 09:38
  82.137.14.***
  Unii nu au apa rece menajera dar vor parc. Oras de .............
  Ca sa mergi in parc intai trebuie sa te speli.
  6
  4
  Raportează
 • postat de Probabil ca aceasta problema este gandita gresit de catre Primarie , in sensul ca :
  Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017 14:37
  89.137.225.***
  ar trebui sa amenajeze aceste spatii , nu numai pentru copii care se joaca, dar si pentru cei varstnici. Adica banci mai multe , locuri amenajate pentru jucat sah ( cum este la P-uri pe faleza , locuri umbrite...etc). Nu cred ca persoanele in varsta care stau pe o banca , nu s-ar bucura sa vada copii jucandu-se in jurul lor.
  Sunt multe persoane de 65-70-80 de ani , pentru care o ora de stat pe banca in fata scarii lor , inseamna cat o plimbare in parc.
  Mai ganditi-va.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Dan
  Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017 08:44
  5.13.174.***
  Fosilele nu isi doresc galagie, lor totul li se cuvine.
  6
  14
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017 07:20
  82.137.11.***
  Pe viitor poate, conducerea primăriei va lua în calcul amenajarea unui loc de joacă în zona sau în apropierea Pieței centrale. Sunt destui copii care trebuie să meargă cu părinții lor kilometri până la cel mai apropiat loc de joacă.
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.