Vor fi amenajate zece noi locuri de joacă în cartiere

Vor fi amenajate zece noi locuri de joacă în cartiere
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Galaţiul a devenit oraşul în care copiii ar trebui să privească de după garduri sau de la distanţă locurile de joacă şi parcurile, pentru că, de la începutul acestei luni, Protecţia Consumatorului le-a închis temporar. Deocamdată, nici un parc sau spaţiu de joacă nu a fost redeschis, în schimb administraţia locală a scos la licitaţie un contract în valoare estimată de 3.875.240 de lei pentru amenajarea a zece noi locuri de joacă, în cartierele Mazepa I, Ţiglina II, Micro 17, 21, 39C, 40 şi Siderurgiştilor Vest.

"În municipiul Galaţi sunt terenuri libere, neamenajate, şi numeroase cereri pentru amenajarea unor spaţii pentru petrecerea timpului liber de către copii", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei lansate de Primăria Galaţi. Documentul precizează că, pentru amenajarea a 50 de locuri de joacă noi, a fost elaborat studiul de fezabilitate şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici de către Consiliul Local în 2010 şi, respectiv, 2011. Pentru că în perioada 2009-2016 au fost executate 22 de locuri de joacă noi din cadrul acestui studiu de fezabilitate, Primăria Galaţi a considerat că este momentul să amenajeze alte zece.

Garaje, puncte termice, sau... uscătoare de rufe

Caietul de sarcini al licitaţiei cuprinde zece amplasamente pentru viitoarele locuri de joacă, iar noi am fost curioşi să vedem cum arată în prezent câteva dintre zonele vizate. Astfel, în Mazepa I, pe terenul generos dintre blocurile B3-C9 se află un punct de gunoi şi două garaje. În Micro 21, spaţiul dintre blocurile PR5 - E13 este ocupat de un punct de transformare şi de un punct termic, care, deşi arată deplorabil la exterior, alimentează cu agent termic apartamentele din zonă.

Potrivit caietului de sarcini, un loc de joacă ar urma să fie amenajat în Micro 17 la blocul E1, un altul în Ţiglina II la blocurile G2-H3, iar încă unul în Micro 39C, la blocurile C7-C20. Două locuri de joacă sunt prevăzute în cartierul Siderurgiştilor Vest, la blocurile 6A-6C, respectiv, 9A-9B. Micro 40 ar urma să fie îmbogăţit cu trei locuri de joacă, între blocurile C1-C2, A5-A6 şi A3-A4. Locatarii din acest ultim amplasament s-au arătat destul de rezervaţi la ideea amenajării unui loc de joacă, spunând că nu-şi doresc gălăgie.

În prezent, pe amplasamentele respective sunt parcate autoturisme ori se usucă rufe. Biroul de presă al Primăriei ne-a declarat că proiectanţii vor decide cum vor fi amenajate locurile de joacă şi dacă punctele termice, punctele trafo sau garajele vor rămâne în picioare.

Ce lucrări vor fi executate

Municipalitatea consideră că sunt suficiente trei luni pentru proiectare şi alte şase pentru execuţia lucrărilor de amenajare a terenurilor, de arhitectură peisagistică şi pentru achiziţia şi montajul echipamentelor de joacă pentru copii între 2 şi 14 ani şi a obiectelor de mobilier urban. Pentru protecţia celor mici se cere covor antitraumă de minim patru centimetri grosime, iar în zonele de contact şi frecare intensă - pavele de cauciuc. Vor fi amenajate alei cu pavele şi asfalt, se vor planta arbori şi arbuşti şi, după caz, vor fi instalate cişmele. Caietul de sarcini precizează clar că "pe fiecare echipament vor fi inscripţionate vizibil: date de identificare a producătorului, denumirea echipamentului, seria şi anul fabricaţiei, modul corect de utilizare, categoria de vârstă, limita de greutate şi condiţiile specifice de funcţionare".

Din valoarea totală estimată a contractului, 3.000.000 de lei reprezintă valoarea echipamentelor ce vor fi furnizate, 800.000 de lei - construcţii şi montaj, iar restul, proiectare şi avize.        

Citit 6619 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 12:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.