Studenţii străini, avertizaţi să muncească legal

Studenţii străini, avertizaţi să muncească legal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 13.500 de tineri străini, majoritatea proveniţi din Orientul Mijlociu şi Africa, învaţă la universităţile din România. Mulţi dintre ei îşi caută locuri de muncă pe perioada studiilor, numai că nu întotdeauna ei sau angajatorii cunosc sau respectă legislaţia privind încadrarea personalului străin, aflat cu viză de studii în ţara noastră. 

Munca la negru sau fără respectarea paşilor legali poate atrage amenzi usturătoare atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Sunt sancţiunile pe care un student străin, venit să se specializeze la noi, le poate suporta în cazul în care încearcă să câştige un ban şi eventual ceva experienţă. Cum cazuistica poliţiştilor de la Imigrări, însărcinaţi să supravegheze legalitatea prezenţei străinilor pe teritoriul României, a arătat că mulţi dintre cei prinşi în ofsaid sunt studenţi, autorităţile au decis ca necesară implementarea cu repetiţie a noţiunilor legale în universităţile din toată ţara. Campania se derulează în cursul acestei săptămâni şi îi vizează pe cei peste 13.500 de studenţi străini, cei mai mulţi proveniţi din Republica Moldova, Israel, Tunisia şi Maroc. 

Muncă cu program redus 

Prima şi cea mai importantă condiţie pentru ca un student străin să muncească legal în România este să fie angajat cu jumătate de normă, adică programul zilnic să nu depăşească patru ore. Concomitent, angajatorul are la dispoziţie doar zece zile să comunice Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratului General pentru Imigrări copii după actele care atestă încadrarea în muncă a unui străin, respectiv încetarea sau modificarea contractului. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei. În cazul muncii la negru, fără contract, amenzile sunt şi mai mari, fiind cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată. Nici studenţii angajaţi în România nu sunt scutiţi de obligaţii a căror nerespectare pot atrage sancţiuni pecuniare. 

Potrivit OUG 194/2002, pe durata şederii în România, străinii sunt obligaţi să declare la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări care le-a acordat dreptul de şedere, în termen de 30 de zile, orice modificare intervenită în legătură cu angajarea lor în muncă, nerespectarea acestei obligaţii atrăgând aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de la 100 la 500 de lei.

Citit 1853 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.