Boli ale unghiilor

Boli ale unghiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Substanţele agresive pot dăuna unghiei * Şi unghiile false pot fi cauza unor infecţii locale sau alegii * Medicamente şi boli care afectează şi unghiile *

Sănătatea unghiilor dumneavoastră depinde de foarte mulţi factori. Există boli cronice care afectează unghiile sau medicamente a căror acţiune poate fi resimţită şi la nivelul acestor anexe ale pielii (fanere - în limbaj de specialitate).

Trebuie, totuşi, să ţinem cont de faptul că o bună igienă şi o protecţie adecvată a unghiilor ne poate feri de multe dintre problemele care apar în mod curent şi care ne pot crea un disconfort accentuat. Dacă problemele nu cedează, este recomandat să cereţi sfatul medicului sau farmacistului pentru a avea acces la un tratament adecvat.

Substanţe agresive şi afecţiuni cronice

Persoanele care îşi expun constant mânile acţiunii mai multor substanţe chimice, cum ar fi acizii, substanţele alcaline, sărurile etc - pot ajunge să sufere de onicoschizis - exfoliere unor fragmente orizontale de pe suprafaţa unghiei. În timp, vor apărea şi denivelări longitudinale pe suprafaţa straturilor de keratină.

Afecţiunea poate fi cauzată şi de săpunuri cu acţiune agresivă, de anumite lacuri de unghii sau de apa dură. Cremele de mâini oferă, în aceste cazuri, o protecţie de nădejde, deşi nu asigură protecţie totală. Astfel de tulburări de consistenţă la nivelul unghiilor apar, uneori, în cazul bolnavilor de tuberculoză, a celor care suferă de malnutriţie sau de pe urma diverselor tulburări endocrine.

Modificări de pigmentare

Leuconichia este reprezentată de porţiuni decolorate pe suprafaţa uneia sau mai multor unghii. Cauzele apariţiei lor sunt, de regulă, diverse afecţiuni, de la ciroze sau insuficienţă renală, până la boli oncologice.

Unghiile pot căpăta o culoare movie sau albastră şi apoi neagră, dacă sunt expuse timp îndelungat la frig sau apă foarte rece sau dacă suferă şocuri mecanice puternice. În cazul în care unghia nu se desprinde, coloritul va reveni la normal, pe măsură ce procesul de vindecare avansează.

Diverse alte afecţiuni

Aplicarea unghiilor artificiale poate duce, în anumite cazuri, la apariţia  unor infecţii locale sau a unor reacţii alergice.

Fără legătură cu unghiile false, mai pot apărea, deasemenea, aşa-numitele “hemoragii în aşchie” - vizibile sub forma unor linii subţiri roşii-violacee sub unghie. Nu necesită tratament specializat, urmând să dispară odată cu cauza.

Patologia unghiilor este însă mult mai largă, aşa că medicul de familie sau medicul specialist sunt cei mai în măsură să vă spună motivele tulburărilor apărute.

Citit 1791 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.