De ce tuşim

De ce tuşim
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ar putea fi vorba despre probleme ORL sau pulmonare * Disfuncţiile digestive sau anxietatea sunt alte posibile cauze * Tratament eficient, doar după consultul medical *

Nu de puţine ori, tusea este o reacţie a organismului care încearcă să se apere, eliminând fie substanţele străine din căile respiratorii, fie secreţiile excesive. Nu este, deci, nimic ieşit din comun dacă tuşiţi atunci când inhalaţi praf, alte microparticule sau fum de ţigară (mai ales în cazul nefumătorilor sau al celor care fumează de puţină vreme).

Totuşi, tusea poate fi şi un simptom al problemelor otorinolaringologice, pulmonare şi chiar digestive sau afective, aşa că în situaţiile în care tusea devine iritantă este indicat să mergeţi la un consult medical, nu să recurgeţi la automedicaţie. Nu de alta, dar neştiind cu precizie de ce tuşiţi, s-ar putea să vă administraţi medicamente care să nu vă îmbunătăţească starea de sănătate.

Potrivit specialiştilor, tusea poate apărea atât în cazul faringitelor, cât şi al rinosinuzitelor sau laringitelor (situaţie în care este asociată adesea cu schimbarea vocii, ajungându-se chiar până la episoade de pierdere a vocii).

Există şi o serie de boli cronice, cum ar fi astmul, bronho-pneumopatia cronică obstructivă, bronştită cronică sau cancer pulmonar care se pot manifesta prin tuse. De asemenea, tuşesc adesea pacienţii care suferă de infecţii cum ar fi virozele, bronşitele sau pneumoniile şi tuberculoza.

De multe ori, copiii cărora li se inflamează amigdalele tuşesc, adesea până când ajung să vomite.

Şi tulburările digestive pot cauza, uneori, tuse. Este cazul pacienţilor care suferă de pe urma refluxului gastro-esofagian. Acidul gastric se întoarce din stomac spre esofag, astfel că puteţi începe să tuşiţi atunci când vă întindeţi pe pat.

Există şi tusea psihogenă, cauzată de anxietate, de depresie sau de dorinţa persoanei de a atrage atenţia. Aceasta din urmă se poate transforma în tic.

De asemenea, pot tuşi cei care suferă de insuficienţa cardiacă sau hipertensiune.

Important este să reţineţi faptul că atunci când tusea nu încetează după câteva zile şi devine iritantă, tulbură somnul, este însoţită de transpiraţie abundentă sau de expectoraţii închise la culoare sau sânge, este necesar să vă prezentaţi la medic.

Citit 868 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.