Singurul gălăţean care joacă Go de performanţă

Singurul gălăţean care joacă Go de performanţă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ioan Elian Grigoriu este campionul naţional en-titre al juniorilor sub 18 ani al unui sport foarte puţin dezvoltat în România, Go. Este atât de pasionat de ceea ce face, încât este dispus, la doar 17 ani, să facă orice sacrificii sunt necesare pentru a fi un deschizător de drum în lumea Go-ului pentru generaţiilor următoare.

“Go” este un joc recunoscut ca sport în special în ţările din Orientul Îndepărtat, de altfel de unde provine. Se dispută pe o tablă care cuprinde 361 de puncte de intersecție (19 linii orizontale şi 19 verticale), în care fiecare jucător caută să ocupe o arie cât mai cuprinzătoare și, în același timp, să-și încercuiască adversarul cu scopul de a-l împiedica să se desfășoare, totodată să-i captureze cât mai multe piese, cam asta ar fi o definiţie simplistă a ceea ce înseamnă „Go”.

„Este mult mai complex ca şahul, un joc de strategie care oglindeşte cam tot ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi”, a completat Ioan Elian Grigoriu.

Este elev al Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” (CNVA), iar la şcoală este atras, deloc surprinzător în condiţiile date, de psihologie, logică şi limbile străine. A practicat şahul cu antrenorul Florin Păunescu (ASC Genius) până în 2011, când i-a apărut în cale cel care îi este instructor acum la Go, Codrin Vasiloancă. O acţiune de popularizare la Şcoala Gimnazială 29 a fost de ajuns pentru ca Elian să treacă la Go, acum fiind legitimat la CS Atari din Brăila, în condiţiile în care în Galaţi nu este un club de profil.

Pe lângă titlul naţional, în acest an a mai reuşit o mare performanţă, câştigarea medaliei de bronz la Campionatul European pentru sportivi sub 20 ani.

Îndrăgeşte atât de mult Go-ul, încât a mers până la întreruperea studiilor, în septembrie anul trecut, pentru a merge în China, la un stagiu intensiv de pregătire care a durat până în februarie. “Îmi asum faptul că această pasiune înseamnă mari sacrificii. Sunt dispus să le fac, cu speranţa că în timp voi putea să ajut următoarele generaţii să se apropie de Go şi să facă performanţă”, a explicat Elian Ioan Grigoriu.

Acest sport este foarte dezvoltat în special în China, Japonia şi Coreea de Sud, iar în ultimii ani şi în SUA, unde a apărut prima ligă profesionistă. Elian ne-a povestit că acum se dezvoltă şi în Europa, dar deocamdată mai mult la nivel online. “Abia acum se face o Academie în Germania, pentru studiu intensiv, din septembrie se estimează să fie funcţională. Dacă îmi voi găsi sponsori pentru cazare şi masă, aş dori să mă mut acolo şi cu studiile şcolare”, a adăugat elevul de la CNVA.

Elian Grigoriu este unul dintre puţinii români admişi la această Academie Europeană de Go.

Citit 3091 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.