Centura de Aur va fi la Galaţi

Centura de Aur va fi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Promisiunile din urmă cu aproape două săptămâni ale reprezentanţilor Federaţiei Române de Box (FRB) au fost onorate, astfel că s-a hotărât ca Galațiul să găzduiască, în premieră, la toamnă, prestigioasa competiţie pugilistică "Centura de Aur", ajunsă la a 43-a ediţie.

Turneul urmează să se desfăşoare la Patinoarul Artificial, în perioada 25-30 septembrie, iar conducătorii federaţiei cred că sunt şanse mari să participle pugilişti din Rusia, Cuba, Venezuela, China, Polonia şi Ungaria.

Organizatorul principal al turneului, FRB, a primit asigurări de sprijin din partea autorităţilor locale: Consiliul Local Galați, Consiliul Județean Galați și Fundația "Sportul Gălățean".

Pe lângă faptul că evenimentul este o atracţie pentru publicul atras de sportul pugilatului, acest turneu internaţional se doreşte a fi şi o rampă de relansare a acestui sport de mare tradiţie în Galaţi.

În acest moment, boxul amator gălăţean este într-o situaţie jalnică, supravieţuind prin munca unui singur antrenor, Costel Burlacu, la CSM Dunărea, însă activitatea este subfinanţată, astfel încât campionii juniori renunţă la acest sport sau pleacă la alte cluburi, această stare de fapt explicând de ce în acest moment nu există nici un pugilist senior legitimat la Galaţi.

Pe lângă performanţele din ultimii ani la nivel de box profesionist ale lui Lucian Bute şi Cristian Ciocan, Galaţiul s-a numărat decenii de-a rândul printre marile puteri ale boxului românesc, atât în Campionatul Naţional, individual şi pe echipe, cât şi în "Cupa României". Iată câteva nume de rezonanţă, atât în competiţiile interne, cât şi în cele internaţionale: Georgică Donici, prezent la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, Alec Năstac - atât de aproape de un titlu european la amatori, Ionel Panaite, Teofil Ghinea, Octavian Amăzăroaie, Mircea Toni, Vasile Lehăduş, Sandu Târâlă. "Nobila artă" a mai fost reprezentată, la Galaţi, de Grigore şi Costică Jelesneac, Ştefan Cojan, fraţii Vasile şi Stan Bogoi, Adolf Cristea, Octavian Cioloca, Vasile Bute, Lae Tătaru sau Mitică Ciubotaru, ultimul fiind celebru mai ales prin KO-ul administrat rusului Sotikas, în prima secundă a unei lupte dintr-o gală memorabilă de acum câteva decenii.

În 1989, în Galaţi erau peste zece cluburi cu secţii de box, în timp ce acum mai este unul singur!

Citit 4532 ori Ultima modificare Marți, 03 Iulie 2018 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.