Moment de răscruce pentru echipa masculină de BASCHET. Phoenix poate începe doar din Grupa C

Moment de răscruce pentru echipa masculină de BASCHET. Phoenix poate începe doar din Grupa C
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Din cauza datoriilor către FR Baschet, echipa masculină gălățeană Phoenix se află în imposibilitatea de a se înscrie în prima grupă valorică, Regulamentul General de Organizare a Competițiilor de baschet (RGOC) permițând, în această situație, înscrierea doar în ultima grupă valorică.

Din punct de vedere sportiv, Phoenix, care a terminat sezonul trecut pe locul 8 în Liga Naționala (LN), are drept de înscriere în Grupa Valorică A (GVA), dar o decizie a Comitetului Director al FRB, din mai 2018, precizează că grupările care au datorii către FRB se vor putea înscrie doar în Grupa C.

Surse foarte bine informate ne-au transmis că Phoenix are o datorie către FR Baschet cam de 180.000 de lei, iar pentru înscrierea în prima grupă valorică ar trebui să achite această sumă până pe 16 august, plus 16.500 de euro, prima tranşă dintr-un total de 30.000 de euro ce reprezintă taxe de înscriere, participare și garanție.

Această datorie de aproximativ 180.000 lei a fost acumulată de-a lungul sezonului trecut, din diverse motive, majoritatea obiective. În general, a fost vorba de o finanţare sub bugetul estimat. Situaţia a început să se înrăutăţească semnificativ la rectificarea bugetară a muncipalităţii din septembrie 2017, când clubului gălățean i-a fost aprobată mai puţin de jumătate din suma solicitată. Apoi, soluţionarea unei cereri de refinanțare a venit prea târziu, după ce clubul a fost nevoit ca în noiembrie să retragă echipa feminină din Liga Naţională, în plin campionat, ceea ce a însemnat o amendă consistentă din parte FRB, de 10.000 de euro. La această datorie s-au adăugat costurile cu legitimarea jucătorilor: taxa la federaţie pentru un jucător străin este de 1.500 de euro, în timp ce pentru un jucător român de 600 de euro. Având un buget sub necesar, cei din club au putut doar să susţină activitatea sportivă, în special ca echipa masculină să termine campionatul, nu şi să plătească taxele menţionate.

Ce înseamnă Grupa C

Din acest sezon, sistemul competițional este total schimbat, cu o împărţire a tuturor echipelor de seniori active din ţară în trei grupe valorice, cu posibilitate de interacţiune la un moment dat.

Grupa Valorică A (GVA) va cuprinde echipele clasate pe primele opt locuri la încheierea ediției 2017-2018 în LN. Grupa Valorică B (GVB) va cuprinde ocupantele locurilor 9-11 din LN şi primele cinci clasate în fostul eşalon secund (Liga 1), în timp ce Grupa Valorică C (GVC) va cuprinde restul echipelor.

În prima fază, se va juca în sistemul fiecare cu fiecare, iar în faza secundă se vor forma patru noi grupe valorice. În prima, numită "roşie", vor evolua locurile 1-6 din GVA din prima fază, în a doua grupă (galbenă) vor veni echipele de pe locurile 7 și 8 din GVA, alături de primele trei clasate din GVB și prima clasată din GVC. A treia nouă grupă valorică (albastră) va fi cu locurile 4-8 din GVB și locul 2 din GVC, iar a patra grupă valorică (verde) - echipele de la locul 3 până la ultimul în GVC.

Echipele din Grupa Roșie și primele două clasate în Grupa Galbenă se califică în playoff, ceea ce înseamnă că orice echipă existentă în competiţie are şansa sa la intrarea în play-off, chiar dacă va începe din ultima grupă valorică (C). În ultima fază, play-off, se va juca în sistemul deja consacrat, cu trei faze eliminatorii pe formatul cel mai bun din cinci partide.

Ultimele patru clasate în Grupa Galbenă și primele patru din Grupa Albastră vor juca playoff-ul pentru locurile 9-16.

Astfel, din punct de vedere teoretic, înscrierea în ultima grupă valorică ar putea să nu fie o problema majoră pentru Phoenix, aceasta având chiar şi aşa posibilitatea de a ajunge pe loc de play-off, la fel ca în ultimele sezoane. Practic, este dificil acest lucru, fiind greu de format un lot puternic în condiţiile financiare existente.

Phoenix este acum aproape de asocierea cu CSM (clubul Primăriei Galați), dar în această variantă legislația nu permite plata datoriilor din urmă. În linii mari, va fi un sezon de reconstrucţie, cu un răgaz de un an pentru a se reuşi stingerea datoriei către FRB.

Citit 2240 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.