Performanţele sportive ale gălăţenilor în 2018
Foto: Sorin Pană

Performanţele sportive ale gălăţenilor în 2018
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Pentru sportul gălăţean, anul 2018 are un bilanţ cu un plus semnificativ faţă de precedentul, atât la sporturi individuale cât şi la cele de echipă. Vârful piramidei performanţelor aparţine şi de această dată celor de la haltere, situaţie existentă de ani buni.

Europene de senzaţie!

Cele mai bune performanţe au venit de la disciplinele individuale, în special de la haltere, cu trei sportivi gălăţeni medaliaţi la Campionatul European de seniori. Marea performeră a anului a fost, la fel ca în 2017, Elena Andrieş, cu un progres remarcabil. Dacă, la bilanţul din urmă cu un an, ea era prezentă cu două medalii bronz la Europenele de seniori, în 2018 a reuşit performanţa maximă la competiţia continentală, câştigarea celor trei medalii de aur, la total şi cele două stiluri.

Mai mult, la Europenele seniorilor, competiţie care a avut loc în luna martie în România, la Izvorani, Andrieş n-a fost singura medaliată dintre sportivele de la CSU Galaţi. Marea surpriză a fost produsă de Andreea Penciu, care a obţinut medalia de bronz la total şi argintul la stilul smuls, în condiţiile în care era la vârsta junioratului, cu câteva luni înaintea majoratului. Atenție, la haltere vârsta de trecere la seniorat este 23 de ani!

Andrieş şi Andreea Penciu au fost pregătite la CSU de antrenorii Costel Dimofte, Mariana Toma şi Mariana Dumitrache.

La aceeaşi competiţie, printre medaliaţi s-a mai aflat un gălăţean, Paul Dumitraşcu, care a luat bronzul la stilul aruncat. Sportivul din Pechea, unde a fost format de antrenorul Alexandru Dumitrescu, este legitimat la CSA Steaua Bucureşti. La fel ca Penciu, a luat medalie la Europeanul de seniori, deşi este la vârsta junioratului. De altfel, la trei luni după isprava de la Izvorani, Dumitraşcu obţinea la Campionatul Mondial de juniori două medalii de argint, la aruncat şi la total.

Gălăţenii au fost performanţi şi la Campionatul European al juniorilor (sub 20 de ani). Andreea Penciu a obţinut o medalie de argint şi două de bronz, iar Dumitraşcu două medalii de aur. De asemenea, Alexandra Alexe (legitimată la CSM Dunărea, antrenori Mihai Nicolae şi Marin Otinceanu) şi-a încununat evoluţiile cu trei medalii, aur la total şi smuls, respectiv bronzul la aruncat.

Totodată, la Europenele juniorilor mici (sub 17 ani), Mihaela Ilie a obţinut o medalie de aur, una de argint şi una de bronz.

Revenind la Elena Andrieş, aceasta are din vară dublă legitimare, concurând pentru CSU Galaţi în competiţiile naţionale şi pentru Olimpia Bucureşti la cele internaţionale. Astfel, la Campionatul Mondial din toamnă, unde a ocupat locul cinci, a reprezentat clubul bucureştean.

Campioni continentali la karate

Tot la capitolul sporturi individuale s-a excelat, ca de obicei, şi la karate tradiţional. La Campionatul European - fudokan pentru copii, juniori, cadeți, tineret și seniori, sportivii de la cele trei cluburi de specialitate din Galați au obținut 23 de titluri. De la Kodo au fost campioni continentali Anca Elena Codreanu - 2 medalii de aur la tineret, Alex Butura, Andreea Marin (copii) și Mihai-Cristian Tâmpeanu (seniori), acesta din urmă fiind și antrenorul clubului. Karate Club (antrenor Nicolae Mărăndici) a obținut şapte titluri continentale, prin Roxana Stoica (2 aur, seniori), Radu Cazacu și Rareș Ioniță (ambii câte două medalii de aur) și Alexandru Dumitru, toţi trei la copii 2.

Meikyo (antrenor Dana Farkas) a obținut 11 titluri europene, prin următorii sportivi: Răzvan Postelnicu și Alexandra Tomiță (copii 1) - triplu medaliați cu aur, Andreea Suditu și Cătălina Homner (copii 2) - câte o medalie de aur; Yasmina Zamfir, Ana-Maria Cucu și George Buruiană (copii 3) - câte o medalie de aur.

Revenirea Gabrielei Talabă

La tenis de câmp, Gabriela Talabă a revenit în circuitul profesionist în a doua parte a anului, după ce a absolvit Universitatea Texas Tech din SUA, ea încheind sezonul cu cea mai bună poziționare a carierei, locul 398 WTA. Aceasta a reușit performanța carierei după ce a câștigat turneul ITF Challenger de la Charleston (SUA), dotat cu premii de 25.000 de dolari, turneu ce îl începuse în calificări. Pentru Talabă, acesta a fost al treilea turneu ITF câştigat la simplu și primul de categorie Challenger, după cele două Futures, de la București (2017) și Marbella (2018).

La dublu, Gabriela Talabă a cucerit în acest an trei trofee, la Varna și Marbella (ambele de 15.000 de dolari), respectiv la Horb (25.000 dolari).

Ţig a devenit mămică

Patricia Țig (24 de ani), cea mai bună jucătoare la nivel de seniori a Galațiului - cu vârful de carieră, locul 83 WTA, atins în octombrie 2017, s-a retras pentru moment din tenisul profesionist, aceasta devenind în urmă cu o lună mama unei fetițe.

Din nou cu şapte echipe în elită

La nivelul sporturilor pe echipe, marele plus al anului este revenirea la numărul formațiilor din prima ligă din urmă cu doi ani, când aveam șapte grupări. Diferența față de atunci este că a apărut în prim plan fotbalul feminin, dar a dispărut baschetul feminin. Anul trecut fusese încheiat cu cinci formaţii de prima ligă, plusul fiind dat acum de promovarea în eşalonul de elită reuşită de fotbalistelor de la FC Universitatea şi voleibalistele de la CSU.

Totodată, anul 2018 a fost marcat în sportul gălățean de reorganizarea administrativă în cadrul unui nou club, cel al Primăriei: CSM Galaţi. Aici îşi desfăşoară acum activitatea echipele de volei masculin (CSM Arcada), baschet masculin (CSM Phoenix CSU), handbal feminin, hochei - toate de primă ligă, plus rugby.

Deocamdată, cel mai evident plus generat de formarea CSM este la hochei, acolo unde sezonul trecut, sub tutela vechiului CSM Dunărea, a fost încheiat jalnic. În noua formă organizatorică, s-a format o echipă competitivă, care a luat un start foarte bun în actuala Ligă Naţională, cu o singură înfrângere, şi aceea după repriza de prelungiri.

Tot în plin proces de reorganizare și reconstrucție se află si echipa masculină de baschet CSM Phoenix CSU. Aceasta a fost nevoită să înceapă actualul sezon din ultima grupă valorică, pe care o domină, având potenţial să îl încheie la nivelul campionatului precedent, cu ajungerea printre cele mai bune opt echipe din ţară, în play-off

United şi Arcada, vicecampioane

Performera anului la sporturi de echipă a fost United Galaţi, care a reuşit să menţină un standard ridicat şi să redevină vicecampioană naţională, după ce a jucat în Liga I a doua finală consecutivă. Speranţe mari sunt şi în actualul campionat, unde este pe locul secund după 12 etape, la un singur punct de lider în condiţiile în care a fost sancţionată cu minus trei puncte de către FRF.

Performeră a fost şi echipa masculină de volei Arcada, care a terminat pe locul doi. Totuşi, postura de vicecampioană nu este una satisfăcătoare în condiţiile în care obiectivul a fost primul loc, ratându-se totodată şi păstrarea Cupei României, trofeu câştigat în ediţia anterioară.

La handbal feminin, CSU Danubius (în prezent CSM Galați) și-a îndeplinit obiectivul  de menținere în prima ligă.

La fotbal, plusul este dat de echipa feminină FC Universitatea, care în al treilea an de existenţă a reuşit promovarea în primul eşalon, acolo unde iernează pe locul şase şi are potenţial de a urca în clasament. De asemenea, fotbalistele echipei gălăţene au ocazia unui parcurs bun în Cupa României, unde vor juca pentru ajungerea în semifinale cu echipa din Târgovişte.

În ceea ce priveşte SC Oţelul, aceasta a dezamăgit în prima parte a anului prin ratarea promovării în liga secundă, obiectiv pe care încearcă să-l obţină acum, după un tur încheiat la o singură victorie mai puţin faţă de contracandidata SCM Gloria Buzău.

La sporturi de echipă, s-au remarcat cele de şah, Galaţiul urmând să aibă două reprezentante în ediţia următoare a Superligii, Şah Club şi ACS Smart.

Foto 1, 2: Federatia Romana de Haltere

Foto 3: Sonia Baciu

Citit 2509 ori Ultima modificare Joi, 03 Ianuarie 2019 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.