Cum au scris voleibaliştii istorie pentru Galaţi (FOTO)
Foto: Sonia Baciu

Cum au scris voleibaliştii istorie pentru Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Voleibaliștii de la CSM Arcada au obținut primul titlu din istoria clubului, după victoria categorică, scor 3-0 (25-19, 25-16, 25-17), în fața formației Steaua București în ”finala” disputată sâmbătă, la București. Acest trofeu este o premieră atât pentru voleiul gălățean, cât și pentru cel din Moldova.

Cu un campionat intens, disputat până în ultima etapă, gălățenii antrenați de Sergiu Stancu au pornit extrem de motivați pentru atingerea principalului obiectiv - câștigarea primului titlu.

Astfel, steliștii, pentru care meciul era fără miză, au încercat să îi ”împiedice” pe gălățeni, care se aflau la numai două puncte în fața principalei contracandidate - VM Zalău, dar jocul a fost unul favorabil celor de la Arcada, care nu au făcut niciun pas greșit în meciul câștigat sâmbătă după doar 72 de minute de joc.

Pentru CSM Arcada au punctat Raici 17, Bissette 11, Cuciureanu și Terzici - câte 5, Sanderson și Borovnjak - câte 4 puncte.

Antrenorul Sergiu Stancu şi-a atins obiectivul

Venit la începutul anului la Arcada, Sergiu Stancu avea fixat ca prim obiectiv câștigarea titlului, unul cu însemnătate pentru el, acesta fiind al doilea consecutiv din postura de antrenor, după ce sezonul trecut a făcut ”eventul”, luând cu formația Tricolorul Ploiești și Cupa și campionatul (Arcada fiind atunci la numai un punct de titlu).

Acesta a dezvăluit ”cheia succesului” cu care a reușit să scrie istorie pentru Galați. ”A fost o luptă crâncenă. Am spus de la început și am crezut cu tărie în asta. Am crezut în acest colectiv, mi-am dat seama de valoarea echipei pe care am antrenat-o, iar acest meci este al lor, pentru că în fiecare zi s-au pus la treabă și au muncit. A fost un volum mare de muncă. Nu este ușor să revii de la 9 puncte față de o echipă, dar față de două! Mereu depindeam și de meciurile noastre, dar și de ale lor. După ce am ajuns pe primul loc, am depins numai de noi, de calitatea voleiului prestat, iar acest lucru ne-a dus la câștigarea campionatului”, a declarat Sergiu Stancu.

Jucătorii, principalii "actori" ai succesului

”Diferența, din punctul meu de vedere, s-a făcut la jucători. Un antrenor poate să îi ajute, să imprime o anumită filozofie de joc, dar până la urmă jucătorii sunt principalii actori, și meritul, vorbind de ceea ce se întâmplă în teren, este doar al lor. Am avut jucători cu o vastă experiență, jucători de națională, care au mai câștigat titluri, care s-au mai confruntat cu situații în care fiecare punct, fiecare set era foarte important. Meritul este al echipei, pentru că acei jucători au făcut diferența în momentele grele”, a mai spus Stancu.

Concentrare și conștientizarea momentului au fost definitorii pentru victoria în fața Stelei, dar mai ales în fața Zalăului - contracandidata la titlu. ”Știam că dacă îi lăsam să joace s-ar fi complicat situația pentru noi, așa că am pus presiune pe ei, cheia meciului a fost serviciu. Am știut cu toți care ne este valoarea, iar după începutul de sezon foarte zdruncinat, cu puncte pierdute unde și când nu trebuia, astfel că în partea secundă am crezut în noi, nu am mai pierdut niciun meci, iar rezultatul a venit după asta”, a declarat Angel Perez, unul dintre portoricanii de la Arcada.

Disciplina și munca nasc performanţa

Am încercat să aflăm cheia succesului din partea jucătorilor, care au spus, la unison, ”disciplina și munca”. Vlad Cuciureanu, titular din returul de campionat, consideră că, pe lângă cele două elemente, ar mai adăuga și ”un plus de respect față de fiecare. Am muncit foarte mult, mai ales din iarnă (n.r. - de la venirea lui Stancu), am trecut peste multe probleme medicale. Chiar mă bucur că am reușit să aducem primul titlu la Galați”, a spus Cuciureanu.

Ideea de grup și respect a venit și din partea australianului Paul Sanderson, care a punctat diferența dintre cele două părți de campionat. ”Dacă la început eram doar valori individuale, în partea secundă am devenit cu adevărat o echipă, am jucat ca una, iar Arcada a devenit un punct de reper. Sergiu a fost ”chimistul” care a făcut legăturile dintre noi, prin ”reconstrucția” din ianuarie”, a spus Sanderson. Mai mult, acesta este de părere că o echipă de succes are nevoie de continuitate. ”Consider că este nevoie să se păstreze nucleul acestui grup, cu mine sau nu în el, chiar dacă este prea devreme să mă pronunț cu privire la viitorul meu aici. Acest lucru a lipsit în sezoanele trecute și s-a văzut. Echipa este încântată de reușită, având cel mai important trofeu din palmares”, a concluzionat australianul.  

”Sergiu a venit cu disciplină și idei tactice care ne-au ajutat foarte mult. Toți băieții care au jucat au făcut-o foarte bine, antrenându-ne bine, am muncit din greu ca să revenim în postura de lider”, a declarat gălățeanul Liviu Cristudor, care este jucător și antrenor secund la Arcada.

Sunt multe ore de muncă în spatele unei performanţe

Venirea lui Stancu la Galați a fost una ”decisivă”, aportul acestuia asupra echipe, ca întreg, văzându-se încă de la primele antrenamente. Cu toate acestea, antrenorul nu a uitat să le mulţumească membrilor staff-ului, a căror muncă este mai puţin vizibilă, dar de impact. Evident, nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea lui Spiru Mantu, susţinătorul principal al echipei, pe care jucătorii nu l-au uitat în momentele de triumf. "Mă bucur foarte mult, în special pentru dl. Mantu, ştim că şi-a dorit foarte mult să reuşim. În sfârşit, am câştigat medalia de aur!", a punctat Liviu Cristudor, jucător şi antrenor secund.  

”A fost un meci frumos, dar este victoria colectivului și aici mă refer la tot ceea ce înseamnă Arcada, acest club, care de ani de zile a investit în voleiul românesc. La Galați am găsit oameni care au pus sufletul pentru echipă și au fost alături de noi și în momentele mai puțin plăcute, când u fost înfrângeri. Vreau să mulțumesc staff-ului, căci, deși lumea vorbește doar de echipă, Eugen Pascale (n.r. kineto-terapeutul echipei) - un om cu mare experiență, ne-a ajutat enorm. Sunt multe ore de muncă în spatele unei performanțe. Iar alături de noi a fost și Răzvan Tănăsescu, cu o vastă experiență, cu care am colaborat foarte bine”, a ținut să precizeze tehnicianul de la Arcada.

Publicul, de nota zece

Câțiva zeci de gălățeni au fost prezenți în micuța sală a celor de la Steaua, iar AR-CA-DA și ”Campionii” au răsunat permanent, aducând la tăcere publicul bucureștean. ”Au fost al șaptelea jucător!” a spus Cuciureanu. ”Vă mulțumim pentru susținere și vă așteptăm și anul viitor, dar și la Cupă, să ridicăm trofeul împreună” a spus și Liviu Cristudor. ”Un public care a știut să ne împingă de la spate când ne-a fost greu”, a precizat Anderson. 

După șapte ani, în clasa întâi

Arcada are o istorie extrem de scurtă, de doar șapte ani, cu evoluții ascendente. După startul în Divizia A2 și promovarea în A1, încă din primul sezon, an de an a făcut câte un pas spre podium. A pornit cu locul 7 în primul an, locul 5 în al doilea și locul 3 în următoarele două sezoane. Anul trecut, a încheiat competiția pe locul al doilea, la numai un punct de campioană. Performanțe în scurta perioadă au fost și în ”Cupa României”, trofeu pe care l-a obținut în urmă cu două sezoane, în finala disputată cu VM Zalău, la Piatra Neamț, respectiv, locul al doilea anul trecut (cu Tricolorul Ploiești), dar a câștigat și Supercupa.

Citit 2527 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2019 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.