Galaţiul are arbitru internaţional! INTERVIU

Galaţiul are arbitru internaţional! INTERVIU
Fotbal pe plajă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Arbitrajul gălăţean are o îndelungată tradiţie, care s-a bucurat de aprecieri din cele mai favorabile. Este suficient să amintim de doar câţiva „cavaleri ai fluierului” recunoscuţi în ţară şi pe întregul mapamond: Nicolae Rainea (prezent la trei Campionate Mondiale), dr. Grigore (Ţuky) Bârsan, Vasile Liga, Ovidiu Turcitu, Panait Lungu şi alţii.

În rândurile de faţă aducem în lumina tiparului pasiunea unui foarte tânăr arbitru, ajunsă la cota cea mai înaltă. Este vorba despre Bogdan Balaban, cel mai „proaspăt” arbitru internaţional de fotbal pe plajă (beach football). Evenimentul ne oferă prilejul unui dialog pe această temă, pe care nu-l puteam rata. 

-  Bogdan Balaban, cum s-a petrecut apropierea ta de „sportul rege”?

- Aveam 7-8 ani când am ajuns pe mâna marelui „şlefuitor de talente”, cum mai era numit antrenorul Zoly David. Am rămas la fotbal până la vârsta junioratului şi chiar la seniori. Am jucat la un singur club - la Metalosport. Am cochetat pentru puţin timp şi cu hocheiul, dar fotbalul m-a cucerit pentru totdeauna. Am renunţat la activitatea competiţională destul de devreme. A fost momentul în care l-am întâlnit pe Liviu Ciubotariu (actualul preşedinte al A.J. Fotbal - n.n.), arbitru experimentat, al cărui sfat l-am respectat cu sfinţenie. Am urmat cursurile organizate de AJF şi de atunci nu m-am mai despărţit de noua pasiune.

-  Cum s-au derulat evenimentele în acest context?

- Încă din 2004 m-am apucat de arbitraj, la copii, juniori şi mai apoi la seniori. Cu cinci ani în urmă a încolţit ideea apropierii de arbitrajul în fotbalul de sală (futsal). Am debutat alături de un arbitru consacrat

- Sebastian Capţan (acum observator), am oficiat şi la peste o sută de meciuri în Liga I şi Liga a II-a. Ba am arbitrat şi meciuri internaţionale, între acestea aflându-se şi două inter-ţări, România - Polonia (Under 16) şi România - Bulgaria.

- Ambiţios şi perseverent cum te ştim, ai continuat căutarea de… noi orizonturi. Şi aşa ai ajuns la fotbalul de plajă. Cum s-a întâmplat?

- Orice „cavaler al fluierului” poate practica şi arbitrajul pe plajă. Anul trecut, am fost delegat la turneul final al campionatului nostru naţional, desfăşurat pe plaja de la Eforie. Prestaţia mea a fost apreciată la cote maxime, ceea ce i-a făcut pe mai marii turneului şi federaţiei să propună promovarea mea la gradul de arbitru internaţional. Evident, a fost o avansare onorantă, iar acum aştept şi delegări la astfel de competiţii.

-  Te vei ocupa şi de arbitrajul clasic, în continuare, cât şi de cel de futsal.

-  Fără discuţie. Voi arbitra în campionatele judeţene (Liga a IV-a şi Liga a V-a), cât şi în competiţiile naţionale de futsal. Fotbalul beach se practică doar în sezonul estival, iar în restul anului un arbitru nu poate sta degeaba.

-  Ştiu că în afară de problemele de arbitraj mai ai şi alte preocupări.

- Într-adevăr, de trei ani împreună cu alţi întreprinzători am deschis o şcoală de fotbal - „Şcoala de Fotbal Oţelul”, care şi-a propus pregătirea copiilor şi juniorilor pentru fotbalul de performanţă. Avem mai multe grupe pe categorii de vârstă, cu circa 110 viitori fotbalişti cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Cu jucătorii avansaţi participăm deja în competiţiile judeţene şi naţionale, prilej pentru competitori să-şi etaleze cunoştinţele şi să-şi măsoare forţele cu copiii de vârsta lor.

- Se vorbeşte, în Galaţi, şi despre o şcoală de handbal. A cui idee a fost?

- Se ştie, soţia mea (n.n. - Daciana Curtean Balaban - o excelentă handbalistă) face parte din acest fenomen şi de anul trecut am demarat pregătirile unor grupe de fetiţe, între 4 şi 11 ani, pe care dorim să le conducem spre handbalul de performanţă, în cadrul Clubului Viitorul Oţelul Galaţi.

-  Cum îşi petrece timpul Bogdan Balaban, ştiind că acesta este drămuit cu stricteţe?

-  Între Şcoala de Fotbal şi arbitraj. Totuşi mai caut câte o „portiţă” şi pentru pasiunile pe care orice om le are: vizionez filme de calitate, ca şi muzică de aceeaşi natură, meciuri de fotbal, dar şi alte activităţi sportive în general.

-  Mulţumim, domnule profesor, şi vă dorim mult succes şi putere de muncă!

Citit 3166 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2019 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.