Şahul românesc are nevoie de mai multă susţinere!

Şahul românesc are nevoie de mai multă susţinere!
Dorință după Campionatele Europene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În frumosul oraş Bratislava, capitala Slovaciei, s-au desfăşurat întrecerile Campionatului European de şah pentru copii, juniori şi tineret – de la categoria Under 8 la Under 18.

La această competiţie de anvergură, cu o participare record, România a fost prezentă cu 33 de sportivi, dintre care trei gălăţeni. La mesele de şah s-au aşezat 1.323 de sportivi, reprezentând 49 de ţări de pe bătrânul continent.

Şahiştii români au încercat să ţină pasul, dar valoarea înaltă a participanţilor i-a ţinut departe de fruntea clasamentelor. Cea mai bună clasare românească a fost cea obţinută de ieşeanca Miruna Lehaci – ocupanta locului 9 la Under 16 – fete.

Cei trei gălăţeni nu s-au dat bătuţi şi au luptat permanent pentru o poziţionare cât mai onorabilă. Dragoş Andrei Antonică a avut parte de o categorie (Under 14) cu 159 de concurenţi. În cele 9 runde a reuşit 6 puncte cu care s-a clasat pe locul al 21-lea. A înregistrat patru puncte şi tot atâtea remize, la doi cehi, un sloven şi un polonez, respectiv, estonian, ceh, rus şi polonez. Cu toate acestea, Dragoş s-a aflat la un pas de „bronz”. Dacă nu pierdea la ucraineanul Semen Mitusov, în ultima rundă, se putea clasa pe locul al treilea. De notat că, în aceste condiţii, „bronzul” i-a revenit lui Mitusov! Şi încă o precizare, jucătorii care au acumulat 6 puncte au ocupat locurile 14-30. Antonică face şah de 7 ani, anul acesta este deţinătorul titlului naţional şi reprezintă Clubul Diana, unde se pregăteşte cu maestrul Mihai Tufă. La Under 12 – fete, Ioana Bianca Chicăroşie a avut la categoria ei de vârstă 96 de participante. A cucerit cinci din cele 9 puncte, cu care a ocupat o poziţie în prima jumătate a clasamentului – locul 35. Victoriile au venit din confruntarea cu o norvegiancă, o israeliancă, o rusoaică şi o georgiancă, plus două remize, la o ucraineancă şi o rusoaică. Nu a putut obţine nimic din trei întâlniri – cu două rusoaice şi o poloneză.

Cel mai tânăr participant gălăţean a fost Rareş Găzdaru (ACS Smart), care a cucerit 5,5 puncte, la Under 8, cu 92 de concurenţi, finalmente ocupând locul 18. Învinşii săi au fost: un jucător german, un bielorus, un rus, un ceh şi un austriac şi a remizat cu un jucător din Azerbaidjan. A pierdut la un grec, un turc şi un elveţian. La club se pregăteşte cu Lucian Gîlea.

O concluzie după aceste Campionate Europene este aceea că jucătorii noştri trebuie susţinuţi cu mai multă atenție, sub toate aspectele. Începând chiar de pe băncile școlii.

Citit 1357 ori Ultima modificare Vineri, 16 August 2019 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.