Un gălăţean va merge la Jocurile Paralimpice

Un gălăţean va merge la Jocurile Paralimpice
Marian Petria, alături de antrenoarea Marlena Chiţu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Marian Mircea Petria este eroul acestor zile al sportului gălăţean. Prezent la Campionatul Mondial Paralimpic, concitadinul nostru a avut o evoluţie foarte reuşită, realizând "Baremul B" de participare la Jocurile Paralimpice de anul viitor, de la Tokyo. Marian Petria este veritabil luptător: din cauza unor complicaţii la naştere, nu îşi poate folosi mâinile şi are dificultăţi de vorbire, iar practicarea atletismului a devenit pentru el motorul care îi dă sens vieţii. Pentru a reuşi să intrăm în "bucătăria" competiţiei mondiale paralimpice, care a avut loc în Emiratele Arabe Unite, am dialogat cu Marlena Chiţu, antrenoarea lui Petria.

Doamnă profesoară, aş dori să oferim cititorilor noştri unele amănunte despre această importantă competiţie a persoanelor cu dizabilităţi.

- Orice Campionat Mondial are specificitatea şi importanţa sa pentru orice participant, fie sportiv cu probleme sau fără. Cu atât mai mult pentru aceşti tineri, care merită toată atenţia semenilor. Concursul la care ne referim s-a desfăşurat în cosmopolitul oraş Dubai, situat în Golful Persic, cu o populaţie de aproape 4 milioane de locuitori. Pe listele de concurs au fost înscrişi 1.403 sportivi din 120 de ţări, între care şi România.

Cu ce lot s-a deplasat delegaţia „tricolorilor”?

- Cu unul restrâns, dar deosebit de eficient. Au fost patru sportivi din Cluj şi câte unul din Arad şi Galaţi. Trebuie să specific că toţi sportivii prezenţi la Dubai au obţinut calificarea la acest „Mondial” după ce au îndeplinit baremurile de participare. Petria, de pildă, a realizat acest barem într-un concurs de Grand Prix, desfăşurat în acest an în Elveţia.

Cum a decurs participarea gălăţeanului nostru?

- Marian este un tânăr ambiţios şi sârguincios, permanent dornic să se autodepăşească. Astfel au stat lucrurile şi la actualele „Mondiale”. Mai întâi, alături de Octavian Tucaliuc, Tabita Vultur (ambii din Cluj) şi arădeanca Camelia Dijmărescu, Marian a participat la ştafeta universală 4x100 (o ştafetă mixtă). Lucrurile s-au petrecut bine şi, după „consumarea” cursei, România s-a clasat pe locul 10, din 16 ţări participante.

Ce s-a întâmplat cu participarea în cea de-a doua probă?

- Într-o altă zi, sportivul meu s-a prezentat şi la startul probei de săritură în lungime. Şi de această dată a ieşit foarte bine, obţinând o clasare pe locul al 11-lea, cu o performanţă foarte bună, de 4,09 metri, ceea ce reprezintă un record personal. Cu realizările din cele două probe, Petria şi-a realizat Baremul B pentru Jocurile Paralimpice din 2020.

Cum au concurat ceilalţi atleţi români?

- Bine. Florentina Hriscu - la aruncarea discului şi Abel Ciorap - în proba de 400 m (ambii din Cluj) s-au calificat mai departe şi sunt buni pentru Tokyo. Rămâne ca perioada de până la importantele întreceri din Japonia să fie cât mai judicios folosită - pentru pregătire şi concursuri, astfel ca la marele examen să se prezinte în plenitudinea forţelor.

Citit 2539 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Noiembrie 2019 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.