UPDATE | Efect al epidemiei de coronavirus. Campionatul Mondial de HALTERE de la Bucureşti, suspendat

UPDATE | Efect al epidemiei de coronavirus. Campionatul Mondial de HALTERE de la Bucureşti, suspendat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

UPDATE | Campionatul Mondial de haltere pentru juniori U20 de la Bucureşti, programate în perioada 14-21 martie, a fost suspendat din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat Federaţia Internaţională de haltere (IWF), pe site-ul său oficial.

''Sănătatea participanţilor este o prioritate pentru noi. Am făcut toate demersurile pentru a obţine cele mai bune sfaturi în această privinţă. Recenta răspândire a coronavirusului (COVID19) în lume a fost pe agenda noastră şi a preocupărilor noastre. Campionatele Mondiale, cum sunt cele de juniori, programate din 13 martie la Bucureşti, implică oameni din peste 80 de ţări, care să fie în aceeaşi incintă împreună, iar barele şi greutăţile sunt atinse de multe mâini, aspecte ce trebuie luate în considerare”, se spune în comunicatul IWF.

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, a declarat că o decizie în ceea ce priveşte reprogramarea competiţiei va fi luată la jumătatea lunii martie, în cadrul Comitetului Executiv al federaţiei internaţionale.

El a precizat că, având în vedere că la acest concurs existau criterii de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, decizia în ceea ce priveşte stabilirea datei de desfăşurare va ţine cont şi de Comitetul Internaţional Olimpic. „În Comitetul Executiv vom vedea când va fi programată, poate să fie în iunie sau în toamnă, nu ştim exact. Sunt mai multe aspecte care trebuie stabilite, pentru că la acest campionat exista şi un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice. Sunt sportivi care trebuie lăsaţi să participe la alte competiţii, e un pic mai complicat. Să vedem dacă Comitetul Olimpic Internaţional ne permite sa extindem un pic perioada de calificări, sunt mai multe aspecte pe care Comitetul Executiv trebuie să le pună în balanţă", a declarat Nicu Vlad.


Trei gălățence, în luptă pentru medalii | Gălățencele Andreea Penciu, Mariana Tăbăcaru și Mihaela Ilie (legitimate la CS Universitatea, antrenor Costel Dimofte), precum și Alice Halmac (componentă a Centrului Național de Pregătire Olimpică Galați) au fost convocate la lotul de junioare Under 20 care va participa luna viitoare la Campionatul Mondial de la București. Totodată, gălățeanca Elena Andrieș va merge la Moscova, în aprilie, la ultimul concurs de calificări pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Stabilirea loturilor cu care România va participa la competițiile internaționale a fost luată în cadrul ședinței Biroului Federal, când s-a decis și organizarea la București a ”Mondialulul” de juniori U20, care va fi criteriu ”Gold” pentru JO. Organizarea unui astfel de eveniment este un prestigiu pentru România, mai ales în an olimpic. Campionatele Mondiale de juniori sunt şi criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 şi, evident, ţările care au sportivi juniori Under 20 angrenaţi în procesul de calificare sunt foarte interesate de această competiţie, mai ales că din punct de vedere al clasificării ”Gold” este la fel de importantă ca o competiţie destinată seniorilor. Ne aşteptăm la o participare de aproximativ 350 de sportivi, din 60-70 de ţări de pe cele cinci continente. România a mai organizat cu succes o ediţie a Campionatelor Mondiale de juniori, în 2009”, a spus preşedintele federației, gălățeanul Nicu Vlad.

Lotul României pentru această competiţie va fi format din 15 sportivi. ”Având în vedere experienţa noastră în organizarea competiţiilor internaţionale din ultimii ani, sunt convins că şi de data acesta vom face faţă, iar evenimentul va fi un succes pentru noi şi un succes de imagine pentru România”, a menţionat oficialul FRH.

În ultimii ani, România a găzduit şi alte competiţii internaţionale de haltere, precum Campionatele Europene de seniori 2018 de la Izvorani şi Campionatele Europene de juniori (Under 20) şi tineret (Under 23) de la Bucureşti.

Două dintre gălățence s-au remarcat la competițiile desfășurate în România, fiind multiple campioane. Andreea Penciu (foto) a fost dublă medaliată la Europenele de seniori, când era încă junioară, dar și la Europenele de tineret, Mariana Tăbăcaru a fost medaliată la Europenele de tineret, în vreme ce Mihaela Ilie a fost triplă medaliată la Europenele de juniori U17 din Israel.

25 februarie 2020

 

Citit 1974 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2020 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.