CSM Arcada este din nou campioana României

CSM Arcada este din nou campioana României

Sonia Baciu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Ceea ce anunţa "Viaţa liberă" în prima zi a săptămânii a devenit astăzi oficial: CSM Arcada Galaţi este, pentru al doilea an consecutiv, campioană a României! Federaţia Română de Volei (FRV) a decis încheierea campionatelor, la masculin şi feminin, clasamentul final fiind considerat cel de la încheirea sezonului regulat, din cauza pandemiei de coronavirus. Arcada Galaţi, respectiv, CSM Volei Alba-Blaj au fost declarate campioane, a declarat preşedintele FRV, Gheorghe Vişan, pentru Agerpres. Ediţia din acest an a "Cupei României" a fost anulată. La fete, CSU Belor Galaţi a încheiat sezonul pe locul 6.

"Consiliul Director a luat azi decizia de a încheia campionatul în acest moment, cu clasamentul dobândit de fiecare echipă la finalul returului, adică la finalul sezonului regulat. Pentru că din play-off se disputaseră doar două etape, mai erau opt. Deci campioane sunt Arcada la băieţi şi Blaj la fete. Prin decizia asta nu se produce nicio modificare majoră, din analiza pe care am făcut-o noi. Adică primele două echipe au distanţă mare şi cele de pe locurile 3 sau 4 nu pot să le ajungă, chiar şi dacă se continua play-off-ul. Asta şi la băieţi, şi la fete. Deci se schimba ceva numai dacă echipele de primele locuri s-ar fi retras din campionat, ceea ce era greu de crezut", a spus Gheorghe Vişan.
La finalul sezonului regulat în campionatul masculin, cel considerat acum a fi cel final, CSM Arcada Galaţi avea un avans de şapte puncte în fruntea clasamentului. După alte două etape din faza finală a campionatului, grupa locurilor 1-6, acest avans a crescut la zece puncte, care mai putea fi recuperat de contracandidate doar teoretic, practic această ipoteză fiind aproape imposibilă.
Vişan a explicat că aceasta este cea mai bună decizie, deoarece FRV este obligată de Federaţia Internaţională de Volei să încheie campionatele interne până la 15 mai. "Mă obligă Federaţia Internaţională de Volei să închei campionatele pe 15 mai, pentru ca jucătorii străini să poată să plece. La alte federaţii poate e altă situaţie, pot să joace toată vara, au condiţii favorabile, dar noi nu avem. Situaţia de urgenţă a fost decretată până la mijlocul lui aprilie, după care se mai duce sigur încă o lună cu pregătirile şi s-a făcut mai. Iar în 15 mai trebuie să oprim campionatul, deci când să jucăm? Aşa că am stabilit să se termine cu clasamentul de la finalul returului. Este cu siguranţă cea mai bună decizie pe care o puteam lua. Pentru că stăteam şi încurcam pe toată lumea degeaba şi mai riscam şi îmbolnăviri. Noi am transmis tuturor cluburilor să întrerupă antrenamentele în perioada asta, am pus şi pe site, este şi directiva Ministerului Tineretului şi Sportului", a explicat oficialul FRV.
"Cine merge în cupele europene se stabileşte conform clasamentului, ca şi până acum. În sezonul următor avem la fete două locuri de Champions League, două în CEV Cup şi unul în Challenge Cup. Iar la băieţi un loc de Champions League, două în CEV Cup şi unul în Challenge Cup. Deci regulile se aplică normal. Sezonul următor ar trebui să înceapă la finalul lunii septembrie, dar nu ştim încă, pentru că depinde de turneele de calificare la Campionatele Europene. Iar dacă în situaţia asta sunt decalate, vom fi şi noi obligaţi să ne ducem mai târziu, pentru că sunt jucătorii străini la naţionale. Depinde de CEV (n.r. - Confederaţia Europeană) ce decizie ia, acum aşteptăm", a adăugat Gheorghe Vişan.
Clasamentele considerate finale pentru ediţia de campionat 2019-2020 de către Federaţia Română de Volei:
Volei masculin (clasament la finalul sezonului regulat): 1.Arcada Galaţi (50 de puncte), 2.SCM ''U'' Craiova (43 p), 3.CS Dinamo (40 p), 4.ACS Volei Municipal Zalău (36 p), 5.CS Unirea Dej (31 p), 6.SCM Gloria Buzău (26 p), 7.CS "U" Cluj (22 p), 8.CS Ştiinţa Explorări Baia Mare (14 p), 9.CSM Câmpia Turzii (4 p), 10.CSU UV Timişoara (4 p);
Volei feminin (clasament la finalul sezonului regulat): 1.CSM Volei Alba-Blaj (57 puncte), 2.CS Dinamo (52 p), 3.CSM Târgovişte (47 p), 4.CS Ştiinţa Bacău (45 p), 5.CSM Lugoj (31 p), 6.CSU Belor Galaţi (26 p), 7.CS Medgidia (20 p), 8.FC Argeş (20 p), 9.CS "U" NTT Data Cluj (17 p), 10.CS Rapid (9 p), 11.CSO Voluntari 2005 (6 p).
Pe 12 martie, Federaţia Română de Volei luase decizia de a suspenda toate competiţiile până la 31 martie, având în vedere pericolul epidemiologic pe care-l reprezintă virusul COVID-19.

"Cupa României", anulată

Totodată, Consiliul Director al FRV a hotărât anularea actualei ediţii a "Cupei României", astfel că în acest an trofeul nu se va mai acorda. Ar mai fi fost de jucat turneul Final Four (semifinalele şi finalele), la care se calificaseră CSM Arcada Galaţi, SCM "U" Craiova, Dinamo Bucureşti şi VM Zalău.

Citit 2300 ori Ultima modificare Joi, 19 Martie 2020 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.