Ce scenarii a pregătit FRF pentru campionatele interne, după deciziile luate de UEFA

Ce scenarii a pregătit FRF pentru campionatele interne, după deciziile luate de UEFA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În cursul zilei de marți, a avut loc o videoconferință organizată de către UEFA, pe tema pandemiei de coronavirus. La această întrunire virtuală au luat parte președinții celor 55 de federaţii naţionale europene, un reprezentant al sindicatului jucătorilor, FIFPRO, precum şi conducerile European Club Association şi The European Leagues.

Așa cum era de așteptat, având în vedere criza cu care se confruntă întreaga Europă, oficialii UEFA au decis ca turneul final să se amâne cu un an. Astfel, Campionatul European ce trebuia să se desfășoare în această vară a fost programat pentru perioada 11 iunie – 11 iulie 2021 și va fi pentru prima dată în istorie când se va disputa într-un an impar.

Această decizie vine și în sprijinul campionatelor din Europa, suspendate din cauza coronavirusului. Amânarea Campionatului European le permite competițiilor interne și internaționale să își încheie sezoanele, într-un ritm relativ normal. Totuși, pauza dintre sezoane va fi scurtată.

UEFA speră ca pandemia de coronavirus să dispară până în vară și a decis ca meciurile din barajul de calificare pentru Campionatul European, printre care și Islanda - România, să fie amânate pentru luna iunie a acestui an. Partida “tricolorilor” din Islanda era initial programată pentru 26 martie.

De asemenea, s-a luat hotărârea ca finala Champions League să se dispute pe 27 iunie, iar pe 24 iunie finala Europa League. În mod normal, finala Ligii Campionilor ar fi trebuit să aibă loc la Istanbul (Turcia) pe 30 mai, la trei zile distanță după finala Europa League, care s-ar fi desfășurat pe 27 mai la Gdansk (Polonia). Tragerea la sorți a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor și ale Europa League, programată pentru 20 martie, a fost, de asemenea, amânată.

Scenarii pentru campionatele din România

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a venit cu detalii după videoconferința ce a avut loc marți, între oficialii UEFA și reprezentanții fiecărei federații.

“Prin suspendarea EURO, vom avea suficient spațiu în calendar, pentru a putea termina competițiile la nivel național. 53 de de competiții fotbalistice în România sunt suspendate până la 31 martie, 52 în organizarea FRF și o competiție în organizarea LPF. Astfel, toate cele 53 de competiții naționale, care aveau termen de suspendare până la 31 martie, se vor amâna cel puțin până la momentul ridicării stării de urgență decretată ieri de președintele României.

Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiției, din 22 aprilie și chiar 13 iunie ca un moment critic. Dacă situația se va înrăutăți, atunci va trebui să fim deschiși la forme inovative de finalizare a competiției: meciuri într-o singură manșă, minigrupe sau chiar propunere de modificare a tururilor preliminare pentru competițiile europene. Fotbalul se va relua cu porțile închise doar în momentul în care vom fi siguri că siguranța și sănătatea jucătorilor și a staff-ului nu sunt în pericol. Suporterii vor putea să revină pe stadion, doar atunci când vom fi siguri că nu există niciun risc pentru aceștia”, a anunțat Răzvan Burleanu.

“La nivel de competiții, această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv, dar și financiar pentru toate părțile implicate. Pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului ecosistem fotbalistic, trebuie să gâsim o soluție să finalizăm competițiile naționale, respectând șansele tuturor echipelor, ocupând toate datele disponibile, permițând disputarea celor mai importante meciuri, luând în calcul calendarul competițiilor intercluburi la nivel european, încheierea contractelor jucătorilor cel mai târziu la 30 iunie și începerea noului sezon, la mijlocul lunii iulie”, a mai spus preşedintele FRF.

Răzvan Burleanu a precizat şi că dorește ca toate cluburile de fotbal care au suferit pierderi financiare din cauza coronavirusului să fie despăgubite. Acesta speră ca Ministerul Tineretului și Sportului să accepte solicitarea pe care FRF a făcut-o, cu privire la o posibilă schemă financiară.

„Am solicitat Ministerului Tineretului și Sportului crearea unei scheme financiare de ajutor pentru a compensa organizatorii de evenimente sportive pentru pierderile suferite drept consecință a anulării sau suspendării”, a adăugat Răzvan Burleanu, în cadrul unei videoconferințe susținută de la domiciliu.

Una dintre marile problem pentru echipele româneşti este că nu vor putea afla în timp util când se vor relua competiţiile, pentru a putea recupera pauza de la antrenamente, aspect subliniat de Gică Popescu, preşedinte la Viitorul Constanţa: “Toată lumea vorbește de reluarea campionatului, dar dacă stăm o lună de zile, toate echipele vor avea nevoie și de o perioadă de pregătire. Ai nevoie de minim trei săptămâni ca să revii la 70 la sută din pregătirea fizică. E imposibil”.

Un alt inconvenient important este generat de hotărârea Uniunii Europene de a închide graniţele pentru cel puţin o lună în cazul persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar ce vor să intre în ţările membre. În fotbalul românesc sunt mulţi sportivi din afara UE, care nu vor putea reveni în timp util pentru a prinde măcar o scurtă periodă de antrenamente la echipele lor.

 

Citit 1126 ori Ultima modificare Marți, 17 Martie 2020 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.