UEFA interzice inchiderea campioanatelor

UEFA interzice inchiderea campioanatelor

Sediul UEFA
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Pandemia de COVID-19 a oprit campionatele naţionale de fotbal fotbalul și nu se știe când se vor putea relua jocurile. Mai multe țări, printre care se află Belgia, gândesc să pună punct sezonului, fără a mai disputa restul de partide rămase, dar UEFA a intervenit imediat şi a anunţat că nu este de acord cu acest lucru.

Forul continental avertizează țările că acest lucru ar trebui să fie ultima variantă, iar cine va întrerupe campionatul fără ca acesta să se încheie pe teren riscă excluderea din cupele europene. 
”Stoparea definitivă a competițiilor ar trebui să fie chiar ultima variantă la care se poate recurge, doar după eventuala confirmare că nicio alternativă de calendar nu ar permite finalizarea sezonului. Finalizarea prematură va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condițiilor legate de participarea țării respective în cupele europene, câtă vreme aceasta nu este determinată de rezultatul sportiv obținut la încheierea unui sezon complet de competiție internă”, este mesajul celor de la UEFA, conform unui comunicat al Federaţiei Române de Fotbal.
”UEFA întărește poziția specificând că își rezervă dreptul de a evalua dreptul cluburilor de participare în competițiile europene în acord cu regulamentele în materie”, anunță FRF.

Deciziile luate de UEFA

În comunicatul FRF se precizează: ”UEFA, Asociația Cluburilor Europene și Asociația Ligilor Europene au trimis o nouă informare cu privire la stadiul procesului de identificare a celor mai bune soluții pentru reluarea competițiilor.
În documentul trimis asociațiilor naționale, cele trei foruri semnatare evidențiază întâi contextul «crizei de sănătate fără precedent pentru societatea noastră, cu un impact dramatic asupra tuturor industriilor și sectoarelor economice», în care «fotbalul nu face excepție și și-a suspendat deja de săptămâni bune competițiile interne și europene». Mesajul transmis subliniază «reacția fotbalului european ca o familie unită» până la acest moment, în viziunea comună de a «permite tuturor competițiilor naționale și continentale să încheie sezonul potrivit formatului lor, pe teren, și cu recompensarea sportivă a cluburilor pe baza rezultatelor obținute, până la epuizarea tuturor posibilităților în acest sens și câtă vreme există soluții regulamentare, operaționale și de planificare”.

Planul UEFA, aşteptat până în 15 mai

Scenariul adoptat de forul european poate fi anunțat la jumătatea lunii mai. „S-au creat două grupuri comune de lucru, dedicate opțiunilor de calendar sportiv precum și consecințelor regulamentare, legale și financiare ale unei potențiale extinderi a termenului de finalizare pentru competițiile sezonului 2019/2020 după data de 30 iunie 2020. Cele două grupuri au avut mai multe ședințe de analiză și au ca obiectiv esențial finalizarea competițiilor în mod natural. Astfel, activitatea lor este concentrată acum pe scenarii care acoperă lunile iulie și august 2020, incluzând posibilitatea reluării competițiilor UEFA după finalizarea competițiilor naționale.
Gestionarea integrată a calendarelor este imperios necesară pentru că finalizarea sezonului 2019/2020 trebuie corelată cu începutul următorului sezon, care poate fi afectat de această extindere a termenului după 30 iunie 2020. Urmărind îndeaproape evoluția situației, grupurile de lucru vor indica, pe cât de curând posibil, în mod ideal până la jumătatea lunii mai, care dintre planurile de finalizare a sezonului poate fi adoptat”, se mai spune în comunicatul FRF.

Citit 782 ori Ultima modificare Vineri, 03 Aprilie 2020 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.