Plan de ajutor pentru o parte din cluburile românești

Plan de ajutor pentru o parte din cluburile românești
Granturi pentru investiții în sport. Proiect
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a afirmat că se gândeşte la posibilitatea unor scheme de ajutor de stat pentru acoperirea daunelor cauzate cluburilor româneşti de pandemia de COVID-19. Discuția a avut loc în cadrul evenimentului online ReStart Sport Summit, organizat de fostul baschetbalist Virgil Stănescu.

"Urmează şi sunt propuneri pe care le vom avansa la momentul respectiv de a oferi sprijin pentru activităţile fizice. Ele ţin pe de o parte de prelungirea măsurilor care privează sportul, în domenii în care au suspendată activitatea. La fel, încerc să construiesc o schemă de ajutor de stat pentru acoperirea daunelor cauzate de COVID-19. Şi aici este nevoie de o evaluare a daunelor din partea cluburilor, cât mai exact şi justificată cu documente a pierderilor financiare pe care le-au avut", a declarat Stroe.

El a adus în discuţie şi posibilitatea garantării de către stat a unor împrumuturi făcute de structurile sportive. "Aş îndrăzni să mă gândesc şi la nişte granturi pentru realizarea de investiţii care să se proiecteze pe o perioadă cât mai îndepărtată. Şi, nu în ultimul rând, câteva garanţii din partea statului pentru accesarea de credite. Nu ştiu câte structuri din România sunt "bancabile", dar pentru cei care au această componentă de ce să nu oferim garanţii pentru credite pe o perioadă mai îndepărtată", a mai spus Ionuţ Stroe.

Cluburi "bancabile" sunt doar cele organizate ca societăţi comerciale. Foarte multe sunt asociaţii sportive, organizaţii non-profit, pentru care serviciile bancare sunt aproape imposibil de accesat.

Doar jumătate au ales şomajul tehnic

În cadrul aceluiași eveniment, Ionuț Stroe s-a arătat mâhnit de faptul că foarte puține cluburi din România au apelat la șomajul tehnic, prin care ar fi putut beneficia de plata salariilor angajaților de către stat în cuantum de 75 la sută din salariul mediu brut pe economie.

"Jumătate dintre cluburi nu au apelat la posibilitatea intrării în şomaj tehnic. Vă spun, 75% din salariul mediu pe economie reprezintă un contract bunicel în divizia a 3-a sau a 2-a la fotbal, sau la baschet, 2.000 şi ceva de lei ar fi fost o sumă consistentă. Păcat că nu au apelat la această măsură jumătate dintre cei care ar fi putut să beneficieze. Uşor-uşor va trebui să înţelegem toţi aceste lucruri, să începem să lucrăm instituţional şi să profesionalizăm această activitatea sportivă", a declarat Stroe.

În ceea ce priveşte amânarea de la plată a chiriilor sau utilităţilor, doar 19 la sută dintre cluburi au apelat la această facilitate. "O să vă dau câteva cifre referitoare la modul în care cluburile sau federaţiile au beneficiat de pe urma măsurilor de ajutor oferite de Guvernul României. Există foarte multe structuri sportive în România care în momentul de faţă nu cunosc şi nu au apelat la facilităţile pe care Guvernul României le-a pus la dispoziţie. Doar 11 la sută dintre federaţii şi 19 la sută dintre cluburi au spus că au apelat sau vor apela la facilitatea amânării la plată. Şi este un lucru foarte la îndemână să trimiţi şi să soliciţi, în baza unei declaraţii că ţi-a fost suspendată activitatea, amânarea la plată a unor chirii, abonamente, servicii sau utilităţi. Mare, mare păcat, ar fi putut să facă lucrul ăsta", a declarat ministrul.

Liga I de fotbal se va relua pe 13 iunie

Tot în cadrul videoconferinţei "ReStart Sport Summit", preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat că "toate lucrurile merg conform planului" şi că pe 13 iunie va fi reluat campionatul Ligii I. "Prin reluarea fotbalului aducem vieţii noastre un anumit nivel de normalitate. În momentul de faţă suntem sub incidenţa unui protocol medical din data de 15 mai. Cluburile profesioniste din România, şi mă refer la cluburile din Liga I şi o parte din cluburile din Liga a II-a, sunt deja în cantonamente şi respectă acest protocol medical, astfel încât vrem să demonstrăm că putem să ne ţinem de acest plan, în faza reluării antrenamentelor în care suntem astăzi, aşteptând permisiunea ca de la 1 iunie să putem să intrăm în antrenamente colective, cu toţi jucătorii, apoi meciuri amicale, o altă etapă, ca apoi în 13 iunie să putem să începem competiţia, bineînţeles fără spectatori, în primă fază", a spus Răzvan Burleanu. Acesta a precizat că Liga a II-a este planificată să înceapă mai târziu, pentru că nu toate echipele au putut să-şi înceapă pregătirile din 15 mai.

Citit 1636 ori Ultima modificare Duminică, 24 Mai 2020 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.