”Am intrat copil în gimnastică și am ieșit un adult imperfect”

”Am intrat copil în gimnastică și am ieșit un adult imperfect”
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Beatrice Andreea Butunoi este o sportivă din Galați care s-a remarcat la competițiile internaționale de juniori până când o accidentare i-a stopat ascensiunea.

Efectele rezultatelor formidabile reușite de gimnastele din România la Jocurile Olimpice în urmă cu zeci de ani încă generează pasiune în rândul copiilor, ceea ce ne demonstrează încă o dată importanța sportului de performanță la nivel înalt. Una dintre fetițele care de la vârsta de trei ani a pășit în sala de sport pentru a face gimnastică este Beatrice Andreea Butunoi (19 ani), care a început sub îndrumarea soților Gâlea. ”Eram un copil cu foarte multă energie. Când ieșeam afară, eram mereu însoțită de câte trei adulți ca să îmi facă față, iar atunci mama și bunica au decis să mă dea la un sport. Eram foarte elastică și au ales gimnastica”, ne-a povestit Beatrice despre începuturile sale.

A fost o potrivire perfectă, iar Beatrice Butunoi a reușit să facă pasul către lotul național de la Onești încă de la vârsta de 10 ani. Cea mai mare reușită a carierei a venit de pe urma Campionatului European de la Madrid, acolo unde a luat aurul cu echipa României, dar și individual la bârnă. ”Am concurat atunci cu dureri groaznice de genunchi, care mai târziu s-a dovedit a fi o necroză. Au existat multe momente grele în viață, gimnastica nu este un sport ușor, iar aurul are prețul său”.

Își dorește carieră tot în gimnastică

A fost considerată una dintre cele mai valoroasă sportivă ale generației sale, a excelat la probele de bârnă și sol, la care s-a umplut de medalii la toate competițiile la care a participat. Accidentările au măcinat serios și Beatrice Butunoi a trebuit să se oprească din sportul de performanță, însă are de gând să rămână în continuare aproape de fenomen. ”Am iubit și am să iubesc toată viața mea gimnastica, dar nu e un sport pe care să-l recomand fetițelor pentru că îți fură copilăria. Am intrat copil în gimnastică și am ieșit un adult imperfect! O fi din cauza sistemului?”, spune ea, făcând referire la marile hibe întâlnite în sistemul românesc actual al sportului de performanță.

Beatrice are ambiția de a deveni antrenor de gimnastică și de a schimba lucrurile în bine în fenomenul sportiv alături de care și-a trăit viața până acum. A trecut cu brio de Bacalaureat și a început cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport la Galați. ”Mă uit cu tristețe și realizez că gimnastica nu mai are nici un viitor în Galați. Totul este ruinat, deși Galațiul a avut întotdeauna copii cu potențial”.

Îmbucurător pentru orașul nostru este că există încă preocupare din partea unor sportivi sau foști sportivi, așa cum e cazul gimnastei Beatrice Andreea Butunoi, care își doresc să sprijine mai departe fenomenul sportiv.

Citit 12298 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2020 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.