România își află adversarele din preliminariile pentru Cupa Mondială

România își află adversarele din preliminariile pentru Cupa Mondială
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Echipa națională a României își va afla pe 7 decembrie adversarele din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2022, care va fi găzduită de Qatar.

Tragerea la sorți va avea loc pe Zurich, Elveția, iar echipa noastră a fost repartizată în urna a doua valorică.

Iată cum arată urnele:

URNA 1: Belgia, Franța, Anglia, Portugalia, Spania, Italia, Croația, Danemarca, Germania, Țările de Jos

URNA 2: Elveția, Țara Galilor, Polonia, Suedia, Austria, Ucraina, Serbia, Turcia, Slovacia, ROMÂNIA

URNA 3: Rusia, Ungaria, Irlanda, Cehia, Norvegia, Irlanda de Nord, Islanda, Scoția, Grecia, Finlanda

URNA 4: Bosnia-Herțegovina, Slovenia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Bulgaria, Israel, Belarus, Georgia, Luxemburg

URNA 5: Armenia, Cipru, Insulele Feroe, Azerbaidjan, Estonia, Kosovo, Kazahstan, Lituania, Letonia, Andorra

URNA 6: Malta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino

Cupa Mondială va avea loc între 21 noiembrie și 18 decembrie 2022. Potrivit cotelor publicate de 888sport, principala favorită să câștige turneul final este Franța, cu o cotă de 7.00, urmată de Brazilia (cota 8.00), Germania (cota 8.00), Spania (cota 8.50) și Anglia (cota 11.00). Echipa noastră este și ea trecută pe listă, dar are cota 201.0.

Primele meciuri din preliminarii vor avea loc pe 24-25 martie 2021, iar ultimele pe 14-16 noiembrie 2021.

Ce grupă își dorește Mirel Rădoi la tragerea la sorți

Înaintea tragerii la sorți, selecționerul Mirel Rădoi a dezvăluit ce grupă își dorește pentru România în preliminariile Cupei Mondiale din 2022.

Selecționerul vrea să joace cu Danemarca, Islanda, Luxemburg și Andorra, o grupă ce ar fi accesibilă.

”Cea mai bună grupă ar fi cea din care ne putem califica. Oricum fugi de una și dai de alta. Cu orice vom juca, va trebui să dăm tot ce putem. Aș spune Danemarca din prima urnă valorică. Dacă nu ne calificăm, o să ziceți că mi-am ales grupa, am căzut cum am vrut și tot nu am reușit (n.r. zâmbind). Apoi ar fi Islanda din urna a treia, poate fi revanșa pentru noi. Luxemburg din urna a patra și apoi Andorra din urna a cincea. Nu contează dacă va fi grupă de cinci sau de șase echipe, nu cred că are mare importanță”, a spus Mirel Rădoi la Digi Sport.

Pe lângă grupa ușoară aleasă de Mirel Rădoi, exista însă și posibilitatea ca România să aibă o grupă mult mai dificilă, în care ar avea puține șanse chiar să prindă și locul 2, ce va duce la barajul pentru calificarea la Cupa Mondială.

Grupa dificilă ar arăta astfel: Franța, Norvegia, Bosnia, Armenia și Liechtenstein.

România vine după 5 calificări ratate la Cupa Mondială, iar de la ediție la ediție am părut tot mai departe de turneul final. În schimb, România a reușit să se califice în istoria recentă la EURO 2008 și EURO 2016, dar de fiecare dată echipa noastră a fost eliminată încă din faza grupelor. La EURO 2020, turneu la care și Bucureștiul va găzdui 4 meciuri, România a ratat calificarea.

Ce a făcut România la ultima participare la Cupa Mondială

România a participat ultima dată la o Cupă Mondială în 1998, la turneul găzduit de Franța. România a făcut parte din Grupa G, alături de Anglia, Columbia și Tunisia.

"Tricolorii" au debutat pe Stade Gerland din Lyon, unde au întâlnit Columbia. Meciul a fost câștigat de formația noastră, scor 1-0, după un gol de poveste marcat de Adrian Ilie, printr-un lob superb.

Apoi, în următorul meci România a întâlnit Anglia, o rivală constantă din acele vremuri. "Tricolorii" au câștigat din nou, scor 2-1, la capătul unui meci dramatic disputat la Toulouse. Scorul a fost deschis de Viorel Moldovan în minutul 47, dar egalarea a fost reușită de Michael Owen în minutul 79. Golul victoriei a fost marcat în minutul 90 de Dan Petrescu, printr-o execuție elegantă.

După cele două victorii, România obținuse deja calificarea în optimile de finală, astfel că jucătorii au decis cu toții să se facă blonzi în cap. Meciul cu Tunisia nu avea o miză aparte, astfel că Anghel Iordănescu a decis să menajeze mai mulți titulari. S-a terminat 1-1, golul nostru fiind marcat de Viorel Moldovan. România a câștigat astfel Grupa G, cu 7 puncte, și a mers alături de Anglia în optimi.

Pe 30 iunie 1998, România a disputat ultimul meci de la Cupa Mondială, în optimile de finală contra Croatiei. Scorul a fost 1-0, după un penalty transformat de Davor Suker în prelungirile primei reprize.

Cum arăta echipa României la ultimul meci de la Cupa Mondială: Bogdan Stelea - Gică Popescu, Liviu Ciobotariu, Iulian Filipescu - Dan Petrescu (Lucian Marinescu '76), Gică Hagi (Gică Craioveanu '56), Costel Gâlcă, Gabi Popescu (Radu Niculescu '61), Dorinel Munteanu - Viorel Moldovan, Adrian Ilie.

Rezerve neutilizate: Florin Prunea, Dumitru Stângaciu, Anton Doboș, Tibor Selymes, Cristian Dulca, Ovidiu Stîngă, Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuș.

(P)

Citit 2278 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2020 16:30