Copiii dornici de progres, sportivii de performanță, dar și cei care vor să se dezvolte pur și simplu în plan personal, o pot face de acum înainte printr-o nouă metodă.
Este vorba despre metoda acumen, adusă la Galați de către Vlad Pavel, antrenor de fotbal la Clubul Fortuna, în cadrul unui Centru specializat. Din definiția sa standard, succint, acumen reprezintă abilitatea de a lua decizii bune și a avea reacții rapide. Vlad Pavel, cel care va fi antrenor coordonator în cadrul proiectului de la Galați, ne-a detaliat despre această metodă de pregătire.
”Acumen este o metodă argentiniană de antrenament fizico-mental. Partea cea mai importantă pe care o lucrăm este viteza de reacție și de decizie. Antrenăm ceea ce credem noi că le lipsește sportivilor în general, nu doar celor români. Are și o încărcătură fizică foarte mare. Practic, scopul acesta este, să duci corpul într-o stare fizică de oboseală foarte mare, dar în care el să reușească să găsească soluțiile cele mai bune într-un timp cât mai scurt”.
Referitor la categoriile de vârstă către care se adresează proiectul, Vlad Pavel ne-a menționat că cea minimă este de 8 ani, iar în latura cealaltă nu mai există nicio altă limită, ci depinde de fiecare în parte.
”Vorbim și de dezvoltare personală, nu doar de performanță. Există programe și pentru companii, pentru lucrul în echipă și pentru a învăța să lucrezi sub presiune. Sunt antrenamente individuale, unu la unu, antrenorul și sportivul. În urma evaluării facem programul pentru a îmbunătăți deficiențele. Împreună stabilim obiective”.
Pe lângă Vlad Pavel mai există doi antrenori momentan în cadrul proiectului, este vorba despre Ionuț Constantinescu (fost fotbalist, actual arbitru la Liga a III-a) și Alexandra Ivan (jucătoare de fotbal la FC Universitatea Galați).
Ore gratuite pentru copiii cu autism
Proiectul a beneficiat de finanțare din fonduri europene și are la bază și o latură socială, prin care vor beneficia de gratuitate copiii cu deficiențe mintale.
”Proiectul Acumen la Galați este făcut în urma unui proiect european, pe care l-am făcut prin intermediul Camerei de Comerț și conține și o latură socială. Se numește Social Sport Performers, iar în cadrul proiectului sunt alocate 20 de ore lunar pentru copiii cu dizabilități. Am încheiat un parteneriat cu APCA din Galați, asociație ce se preocupă de copiii cu autism. O să încercăm prin diferite metode să-i integrăm în societate, să-i facem să răspundă cât de cât la stimulii noștri, nu e neapărat pentru sport de performanță pentru ei”, ne-a spus Vlad Pavel.
Costul unei ședințe este de 80 de lei pentru un copil și 100 lei pentru un adult, însă există mai multe tipuri de abonamente avantajoase la capătul cărora se așteaptă rezultate pe măsură.