Stadionul morții, gazdă periculoasă pentru micii sportivi

Stadionul morții, gazdă periculoasă pentru micii sportivi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Baza sportivă unde anul trecut a murit un copil după ce a fost strivit de gardul avariat este în aceeași stare și nu promite că se va schimba în viitorul apropiat. Pe terenul trecut din administrarea Fundației ”Sportul Gălățean” în cea a CSM Galați au loc în continuare meciuri și antrenamente, asta în timp ce patru oficiali considerați responsabili inclusiv de starea stadionului au fost trimiși în judecată pentru tragedia care a însângerat, în 2021, ”Cupa Iepurașului”.

Stadionul ”Dunărea 2”, aprilie 2022. O bază sportivă veche, nereabilitată de ani de zile, împrejmuită cu un gard de plăci din beton, care în urmă cu un an aducea într-un nefericit prim-plan unul dintre puținele terenuri, dacă nu chiar singurul, unde echipele de copii și tineri se pot pregăti și participa la competiții. Pe 24 aprilie 2021, un tradițional turneu de Paște, la care participau echipe de fotbal de copii - ”Cupa Iepurașului”, se finaliza în mod tragic, odată cu moartea lui David, un băiețel de 10 ani, strivit de o placă de beton desprinsă din gardul avariat. Micul fotbalist nu fusese, din păcate, cel care descoperise acea ”poartă” ca să își poată face astfel nevoile fiziologice. Asta e o practică lăsată ”moștenire” de generații de sportivi care s-au antrenat sau au jucat pe ”Dunărea 2”, deoarece un grup sanitar decent, amplasat la o distanță normală de teren, nu prea există. O realitate reconfirmată și acum, în 2022, de părinții care își duc copiii acolo, weekend de weekend. Îi privesc peste gard, pentru că nu li se permite să intre în bază și stau mereu cu inima la gât ca pruncii lor să nu pățească ce a pățit David, anul trecut.

”Toții copiii tot după gard merg, în loc de toaletă. Pe noi, părinții, nu ne lasă să intrăm pe stadion, tocmai pentru a nu vedea neregulile. Se fac antrenamente în aceleași condiții. Se poate vedea că este dat cu var doar până la intrare, apoi nu a mai ajuns varul. Oare trebuie să mai moară cineva pentru a se face ceva?”, ne-a semnalat mama unui junior legitimat la echipa de fotbal a Liceului cu Program Sportiv. În condițiile în care baza sportivă este așa cum este, pericolele pândind la tot pasul, este de la sine înțeleasă îngrijorarea părinților privind siguranța copiilor pe teren, dincolo de riscurile inerente. Oamenii consideră că mai ales în astfel de condiții și cu asemenea antecedente, ar fi mai mult decât oportună prezența unei ambulanțe la meciuri, lucru care nu se întâmplă. Astfel, în cazul producerii unui accident grav, timpul de intervenție ar fi mult scurtat și ar fi mai ușor de prevenit o dramă.

Rău cu rău, dar mai rău fără rău

Realitate care poate fi constatată de oricine, dar care este trecută sub tăcere de oficiali, de la antrenorii care se tem să vorbească, de frica excluderii, la cei care răspund de bază și de ceea ce se întâmplă acolo. Oricum, antrenorii sunt considerați direct răspunzători pentru micii sportivi pe care îi antrenează, așa cum se întâmplă cu Ovidiu Mangu, antrenorul echipei din Vaslui din care făcea parte David. În ceea ce privește baza sportivă, aceasta a fost trecută din administrarea Fundației ”Sportul Gălățean” în cea a CSM Galați, sub ”grija” aceleiași persoane, transferate de la o formațiune la alta și inculpată în dosarul de ucidere din culpă a lui David: Florin Mirea. Fost președinte al Fundației și acum director adjunct la CSM, Mirea are ca atribuții exact administrarea bazelor sportive. Se consideră nevinovat de incidentul tragic de anul trecut, petrecut pe stadionul pe care îl gospodărea, și crede că oprirea activității pe teren nu ar fi tocmai o soluție, pentru că ”ar fi sufocat aproape tot fotbalul gălățean”. Un alt inculpat, Tiberiu Grosu, figurează ca organizator de competiții în cadrul clubului ACS Sporting Galați, al cărui președinte este, în acte, Oana Grosu, soția acestuia. Din cauza dosarului recent trimis în judecată, Grosu nu mai poate organiza competiții. Cel mai recent turneu, care ar fi trebuit să aibă loc la Șendreni în acest weekend, a fost anulat zilele trecute. Chiar dacă turneele oficiale au fost suspendate sub spectrul anchetei penale deschise pentru ucidere din culpă, iar cei acuzați nu mai au voie să fie, oficial, organizatori, baza sportivă rămâne cam singura soluție pentru pepiniera sportivă din Galați, echipele de tineri între 13 și 19 ani, care, altfel, nu ar avea unde să performeze.

În foto: Florin Mirea, Tiberiu Grosu, Ovidiu Mangu

 

Citit 2699 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2022 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.