Sprijin din partea ucrainenilor pentru sportul gălățean

Sprijin din partea ucrainenilor pentru sportul gălățean
Cristi Munteanu, antrenor hochei și director CSM Dunărea Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Asociația "Sprijin Pentru Comunitatea Ucraineană" și CSM Dunărea Galați au pus la cale un proiect prin care să fie încurajați copiii ucraineni să facă sport și să fie integrați în comunitate. Totodată, de finanțarea asociației beneficiază și copiii români colegi de grupă de inițiere ai celor ucraineni.

Conflictul deschis din Ucraina continuă de aproape un an, iar viețile copiilor din țara vecină sunt afectate pe zi ce trece de ceea ce se întâmplă la ei acasă. Comuniunea dintre popoare ne arată că deja a fost făcut primul pas ca războiul să fie încheiat, iar la finalul acestui carnagiu nedorit prieteniile clădite între popoare vor rezista pe vecie.

Un astfel de proiect a luat ființă, în vederea sprijinului financiar și a încurajării micilor ucraineni să se alăture grupelor de inițiere de la CSM Dunărea Galaţi. Proiectul a început cu hocheiul, dar se poate extinde în mai multe ramuri sportive, în funcție de numărul de sponsori atrași de asociația menționată.

Pentru a afla detalii, am realizat un interviu cu directorul CSM Dunărea, Cristi Munteanu, antrenor de hochei la bază.

- Cum s-a născut ideea acestui proiect?

- Mi s-a cerut ajutorul, pentru că am multe cunoștințe și mulți prieteni în Ucraina. Ca o paranteză, am participat trei sezoane în Carphatian Junior Hockey League, unde mi-am creat conexiunile. Îmi aduc aminte că, la un moment dat, am dormit o noapte în tribuna oficială de la patinoar, pentru a lăsa o familie prietenă din Ucraina să doarmă în apartamentul în care locuiam. Apoi, zilnic, timp de aproximativ o lună, ne-am pomenit cu copii dornici să joace hochei, cu oameni din Ucraina care ne solicitau ajutorul. La echipa de seniori sunt jucători din Ucraina, la club avem câțiva antrenori ucraineni, iar așa s-a creat cel mai ușor legătura. După sprijinul oferit ucrainenilor -  de la cazare, masă și tot ce s-a putut -  a venit o recomandare către domnul Mykolay Latushkin. Nu știam cu ce se ocupă exact, ci doar că lucrează pentru Damen și că aș putea să-i cer ajutorul în ceea ce privește sprijinul sportivilor și problemele lor. A avut loc o întrevedere, unde s-a prezentat ca fiind președintele ONG-ului "Sprijin Pentru Comunitatea Ucraineană". Poveștile mele l-au determinat să-mi propună să realizăm un proiect comun, privind integrarea copiilor ucraineni în activitatea cluburilor sportive din orașul nostru, dar și pentru sprijinul sportivilor români care au o situație materială mai modestă.

- Cine sunt cei care sprijină acest proiect?

- Alături de noi doi, cei care am inițiat acest proiect de finanțare a micilor sportivi ucraineni și români, se află doamna Juliya Belyanevici, doamna Carmina Mușat, antrenorii Ievgen Pysarenko și Vitali Donika. Și, foarte important, sponsorul nostru, compania HIAS. Urmează, odată cu creșterea dimensiunii proiectului şi la celelalte discipline sportive, să ni se alăture și alți antrenori și sponsori.

- Care sunt perspectivele acestui proiect? Ce așteptări aveți?

- Îl avem pe domnul Latushkin, cu o experiență extraordinară în ceea ce privește managementul, avem experiența și sufletul doamnei Carmina Mușat, plus toți ceilalți menționați, adică din start pornim cu oameni capabili în spatele proiectului, ceea ce ne face să fim încrezători. Proiectul nostru i-a fost expus și domnului ministru Eduard Novak, care s-a oferit să ne sprijine în implementarea lui. Părerea mea este că acest proiect are șanse mari să-și atingă scopul, cel de a face o comunitate puternică de oameni frumoși, sănătoși și valoroși, de români și ucraineni împreună!

- Cine vor fi beneficiarii în mod concret?

- Ne plângem că nu mai sunt copii și că rata natalității este în cădere liberă. E un moment nefericit pentru ucraineni, dar o oportunitate pentru noi de a-i primi și a-i determina să stea cât mai mult lângă noi sau chiar să rămână permanent. Beneficiari vor fi copiii ucraineni și români care sunt în orașul nostru, cluburile sportive, părinții, comunitatea gălățeană și chiar România ca țară.

- Ce alte secții sportive mai are CSM Dunărea dispuse pentru o astfel de colaborare?

- Pe lângă cea de hochei, unde proiectul a demarat deja, mai avem și altele care-i pot urma exemplul: tenis, patinaj artistic, patinaj viteză, lupte libere, caiac-canoe, box, haltere, atletism, taekwondo. Dar proiectul se va îndrepta și către alte cluburi care dispun de alte secții, cum ar fi fotbal, baschet, șah și așa mai departe.

- Cum au reacționat copiii români la apariția colegilor ucraineni la antrenamente?

- Copiii interacționează foarte bine, nu au probleme. Învață unii de la alții sport, limbă, obiceiuri. Se creează noi prietenii, se pun bazele unei fundații solide de comuniune între români și ucraineni. Acesta este, până la urmă, și scopul proiectului nostru. Totodată, proiectul ne ajută și pe noi, ca  și club gălățean, să ne dezvoltăm activitatea. Bugetul este destul de limitat, iar orice sprijin aduce plusvaloare, prilej pentru care le mulțumesc încă o dată sponsorilor fundației și celor care se ocupă de asociație.

Copii din Ucraina și România care practică hochei

Citit 1758 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2023 11:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.