BASCHET. Antrenor gălățean, la Jocurile Mondiale Universitare

BASCHET. Antrenor gălățean, la Jocurile Mondiale Universitare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cătălin Ștefănescu (33 ani) va reprezenta România la o importantă competiție mondială, în calitatea de antrenor asistent al lotului național.

Baschetul gălățean are reprezentanți la nivel internațional prin intermediul antrenorului Cătălin Ștefănescu, cel care îndeplinește rolul de antrenor asistent al lotului universitar al României - alături de principalul Dan Ioan. Dintre jucătorii ce evoluează la CSM Galați, club la care Cătălin Ștefănescu îndeplinește, de asemenea, funcția de antrenor asistent, sunt vizați pentru o posibilă convocare David Stan și Marius Ciotlăuș.

"Sigur că ne dorim să avem parte de o experiență cât mai apreciată din toate punctele de vedere. Regula de selecție este pentru jucători născuți după anul 1996, care în ultimii trei ani trebuie să fi urmat o formă de studii universitare. Iar la nivel național sunt peste 30 de jucători care joacă în LNBM și îndeplinesc criteriul de eligibilitate. Problema cea mai mare este că programul nostru coincide cu cel al echipei naționale de seniori, unde se regăsesc mulți dintre jucătorii eligibili", ne-a spus Ștefănescu.

În vară, la Chengdu (China), Ștefănescu și lotul național vor participa la nivel mondial în cadrul Jocurilor Universitare.

Start de la juniori

Cătălin Ștefănescu are în spate o carieră de peste zece ani, în care a pornit la nivel de copii și juniori, în 2012, la Clubul Sportiv Phoenix Galați. A făcut apoi pasul către echipa de baschet senioare a clubului gălățean ca antrenor asistent, în paralel cu activitatea de la copii și juniori. Din 2015 a plecat din orașul natal către Ploiești, pentru aceeași funcție la nou-înființata CSM Ploiești (baschet masculin), cu care a obținut promovarea, dar lipsa finanțării a făcut ca drumul să se oprească. A urmat pentru Ștefănescu perioada de la Cuza Sport Brăila, ca antrenor principal, cu care în doi ani a reușit să promoveze din Liga I în Liga Națională de baschet masculin, dar tot problemele financiare au stopat continuitatea proiectului. A fost apoi scouter la Dinamo, iar din 2019 a revenit la Galați ca antrenor asistent la CS Municipal.

"Ca orice tânăr antrenor, vreau să mă dezvolt cât mai bine din perspectivă profesională atât ca antrenor, cât și în calitatea de cadru didactic, de formator. Chiar dacă în CV se regăsesc foarte multe experiențe, nu cred că este vreun antrenor în România care să poată considera că a atins nivelul de desăvârșire profesională unde nu mai există loc de progres", ne-a spus Cătălin Ștefănescu.

CV-ul său este bogat și în privința loturilor naționale, acolo unde a fost asistent la loturile naționale de Under 16, Under 18, principal la loturile de 3x3 U17, U18, U23 feminin și masculin, la senioare. Și-a trecut în cont și două participări la campionatele mondiale cu U18, iar anul trecut cu loturile de tineret U23 masculin și feminin. A fost asistent inclusiv la cea mai recentă acțiune a primei reprezentative a României de baschet masculin.

Referitor la viziunea asupra dezvoltării baschetului, Cătălin Ștefănescu consideră că sunt de urmat modelele deja consacrate.

"Dacă vorbim de performanță la orice nivel, avem modele inclusiv în România, unde cultura sportiv-socială poate să creeze mediul oportun ca să performezi. Noi ne dorim ca mediul privat să vină alături, toți vrem să avem sălile pline, dar trebuie și acționat în acest sens. Cluburile care au reușit să performeze au reușit să ofere experiențe dincolo de spectacolul sportiv în sine, oferind astfel un model de bune practici. Trebuie văzut ce înseamnă la nivel logistic, la nivel de investiții, dar nu există altă cale de dezvoltare. E nevoie ca toți factorii să eficientizeze investițiile pe direcții corecte și sustenabile în timp, iar acest lucru nu se poate întâmpla în câteva luni sau un an. Consider că nu este cea mai eficientă cale aceea de a aduce un jucător mai scump, ci trebuie analizată oportunitatea creării unui mediu construit în timp, la care să se angreneze cât mai mulți factori din mediul social, economic și administrativ gălățean", a spus Ștefănescu.

Pe lângă apartenența la fenomenul baschet atât la nivel de club, cât și la nivel al loturilor naționale, Ștefănescu este și lector în cadrul Universității "Dunărea de Jos".

Citit 1253 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2023 07:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.