Micii mari campioni ai Galațiului. Copiii puternici ai oraşului, de ziua lor

Micii mari campioni ai Galațiului. Copiii puternici ai oraşului, de ziua lor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ne-am propus, pentru această zi deosebită, în care celebrăm copiii de pretutindeni, să scoatem în evidență o parte dintre talentații ”performeri” din sportul gălățean

Se spune că un copil sănătos și fericit crește prin căile sportului, indiferent dacă este vorba despre performanță sau doar sport de masă. Iar pentru a încerca să promovăm cât mai mult educația prin sport, venim în întâmpinarea cititorilor noștri cu câteva exemple de copii talentați, la mai multe discipline sportive, despre care dorim să scriem peste ani de performanțe din ce în ce mai semnificative.

Dar nu e vorba doar despre rezultate, ci și despre necesitatea sportului în rândul unei bune creșteri a copiilor. Viitorul nostru, al întregii societăți, se bazează pe noi, toți adulții, că știm să le oferim copiilor cele mai bune opțiuni pe care le avem la dispoziție. Una dintre acestea este chiar sportul, iar variantele sunt multiple, în funcție de preferințele fiecăruia. Din toate pe care le avem la îndemână, ne-am axat către cele mai populare dintre ele, nu puține la număr, în rândul copiilor gălățeni, de unde am depistat și câte un reprezentant talentat la fiecare disciplină sportivă în parte.

Vreau să fiu cea mai bună!

Maria Berbec are doar 9 ani și de pe acum se vede campioană la atletism. De un an practică sportul sporturilor – viteză și 200 metri, probe în care este sigură că va performa.

A participat deja la concursuri, unde a obținut rezultate foarte bune. ”Este o sportivă de mare perspectivă”, după cum ne-a spus prof. Marlena Chițu.

Maria este elevă în clasa a doua la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”, fiind și o elevă silitoare pe lângă dedicarea pentru sport.

Iubește doar badmintonul

Ionuţ Nistor este un foarte talentat sportiv, dedicat 100% badmintonului, după ce a încercat și la natație sau... în muzică. Are deja rezultate foarte bune în competițiile interne, drept pentru care a fost cooptat în lotul național Under 15. Cea mai recentă performanță a dobândit-o la Olimpiada Națională Sportului Școlar. Se pregătește sub îndrumarea profesorului Dorel Badiu, foarte experimentat în tainele badmintonului. Ionuț este și un elev silitor la învățătură, în clasa a V-a a Școlii nr. 28.

Voleiul, moștenirea pasiunii de la părinți

Alexandru-Gabriel Apostu provine dintr-o familie de voleibaliști. Atât mama, cât și tatăl său au practicat această disciplină la nivelul cel mai înalt. Are 12 ani și jumătate dintre ei i-a dedicat deja sportului cu mingea la fileu. În palmaresul său se află deja un titlu de campion național la minivolei și medalie de bronz la ”speranțe”. Și el este un elev dedicat învățăturii, fiind în clasa a VI-a a Școlii Nr. 11.

Îmi doresc o echipă mare de handbal!

Măriuca Medeea Stângă este îndrăgostită de handbal și nu ar face altceva. Joacă de aproape 3 ani (vârsta ei fiind de 11 ani) la Viitorul Oțelul și a avut șansa să se pregătească cu foste jucătoare valoroase ce au făcut carieră în handbalul gălățean – Daciana Curtean Balaban, Cătălina Cioaric și Alla Șeiko. Cea mai bună performanță – semifinalele Campionatului Național. Își dorește să crească în sportul cu mingea la semicerc, pentru performanțe la un club mare.

”Handbalul dezvoltă o serie de abilități: concentrare, răbdare, spirit de echipă și mentalitatea de învingător”, ne-a zis însuși Măriuca.

Pe urmele lui Hagi

Eduard Toniţă are doar 8 ani, dar este deja un copil extrem de talentat în ale fotbalului, fiind remarcat chiar de către Academia de Fotbal a lui Gheorghe Hagi la una dintre acțiunile la care a participat. Edi a simțit deja pentru prima oară gustul performanței, prin reușita alături de echipa sa la ”Cupa Țăndărei” – unde s-a și remarcat fiind drept cel mai bun jucător. Are abilități tehnice deosebite și este dedicat fotbalului peste măsură. A început încă de la vârsta de 4 ani să fie atras de terenul de fotbal, iar talentul său nativ a fost suplimentat de dorința lui de a exersa cât mai mult și a deveni din ce în ce mai bun. Face fotbalul cu zâmbetul pe buze, ceea ce este din start o mare calitate. Are un frate mai mare, Sebi (10 ani), alături de care face și hochei pe gheață, nu doar fotbal. Talentul, calitățile și dorința sunt deja calități înrădăcinate, mai rămâne doar cu timpul să crească într-un mediu potrivit pentru a ajunge cu adevărat pe urmele lui Hagi.

Arta de a performa în karate

Maria Axente (13 ani) este una dintre sportivele remarcate la karate, cu multiple titluri în dreptul său. Este dublă vicecampioană europeană la karate tradițional în Belgrad, plus un bronz cucerit la precedentele întreceri din plan național – unde se calificase de pe primul loc în faza localelor de la Brăila. Înaltă și perspicace, Maria Axente ar fi putut performa grație calităților sale fizice și la alte discipline sportive, dar a reușit să găsească o cale către performanță în karate, sub îndrumarea antrenorului Mihai Tâmpeanu, la Clubul Kodo. Impresionat de prestația Mariei și a colegilor săi, Mihai Șerban, consul al României la Belgrad, le-a transmis: "Vă faceţi țara și neamul mândri, purtați România acolo unde alții nu au putința sau voia de a o face! Tuturor celor care au participat, toată gratitudinea și respectul pe care le meritați, în egală măsură cei mari și cei care vor deveni mari!".

Maria este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național ”Mihail Kogălniceanu”, unde reușește să îmbine foarte bine timpul alocat școlii cu cel al performanței în sportul pe care îl îndrăgește.

Adversarul lui Kasparov (șah)

Dragoş Ştefan Leu, în vârstă de doar 11 ani, are deja întâmplări în șah cum n-au mulți dintre seniori. Remarcat fiind de la o vârstă fragedă pentru capacitatea sa de a aborda cu mare ușurință cele mai dificile situații din partidele de șah, Dragoș Leu a avut ocazia să participe și la un eveniment excepțional alături de marele campion al lumii Garry Kasparov. Leu este elev la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, în școala gimnazială făcând parte deja din echipa națională a României de șah (categoria 12 ani). Are în dreptul său multiple competiții câștigate, inclusiv în plan internațional.

Baschetul – un mod de viață

Teodor Simion are 12 ani, dar deja evoluează pentru două echipe – cea de Under 12 și cea de Under 13 (cu un an mai mare), prin prisma talentului său, dar și a dedicării sale pentru baschet.

Învață la Școala Nr. 28 din Galați, fiind un elev foarte bun – preocupat atât de școală, cât și de baschet (unde este antrenat de Alin Culea). Face sacrificii să ajungă la toate antrenamentele de baschet, la ambele categorii de vârstă, concomitent cu rezultatele foarte bune de la școală. Este căpitanul echipei Under 12, alături de care va participa în Competiția Națională de la Costinești, din perioada 25 iunie – 1 iulie 2023. Dacă va reuși să-și mențină pasiunea pentru baschet până la capăt, cu siguranță că vom avea de scris în anii ce vor urma despre noi performanțe ale lui Teodor Simion.

Trei înotătoare de succes

Natația gălățeană nu se poate concentra asupra unei singure reprezentante, pentru că, conform antrenoarei Mihaela Hodină, sunt trei fete la trei categorii de vârstă diferite, cu rezultate formidabile. Este vorba despre Ariana Marina Pricope (10 ani), Erica Maria Grigore (12 ani) și Anca Andreea Pintilie (13 ani). Având în vedere rezultatele recente din natația românească, unde Cristi Popovici a devenit din wonderkid într-un adevărat sportiv desăvârșit, avem toate speranțele că cel puțin una dintre cele trei amintite mai sus vor reuși să-i calce pe urme ca nivel de rezultate. Oricum ar fi, faptul că sunt talentate și au deschidere către această minunată disciplină sportivă a natației reprezintă deja un atu pe care cele trei fete îl au.

Ne dorim ca aceste scurte descrieri ale micilor talentați din Galați să fie sursă de inspirație pentru toți copiii care să-și găsească drumul către sport

Cu siguranță că este loc pentru mult mai mulți copii talentați, gata de performanță, ce se află la cluburile din orașul nostru, dar am oferit numai câteva exemple dintre aceștia, cu promisiunea că această campanie nu se va opri aici și vom reveni cu noi și noi nume de copii ce-și doresc să performeze și au capacitatea de a o face.

Indiferent de sportul pe care îl practică sau pe care îl vor descoperi la un moment dat, ne dorim să transmitem, pe această cale, LA MULȚI ANI! tuturor copiilor cu prilejul zilei de 1 Iunie.

Citit 2842 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 16:51

2 comentarii

  • postat de florin
    Joi, 01 Iunie 2023 18:31
    46.97.176.***
    La mulți ani copiilor!Este foarte bine ca sportul sa fie o prioritate pentru copiiImi amintesc și acum diminetile in care aprindeam lumina in Sala Sporturilor la 7 dimineața cu d-na Itu Florentina Dumnezeu sa o ierta!Și ciocolata amaruie oferita de dinsa la sfirsitul antrenamentelor la volei!
    0
    0
  • postat de Ion
    Joi, 01 Iunie 2023 07:28
    5.13.154.***
    La mulți ani, tuturor copiilor! Într-adevăr sportul este minunat și ar trebui practicat la nivel de masă, indiferent de vârstă. Sportul ne ajută să devenim mai buni pe toate planurile.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.