Problemele voleiului gălăţean

Problemele voleiului gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* CSS Galaţi şi un club privat (nou înfiinţat), ultimele două locuri unde se mai poate înălţa mingea peste fileu * Voleiul – o activitate sportivă pe cale de dispariţie?! *

Numeroasele medalii de aur, argint si bronz obţinute între 1956 şi 1981, la cele mai importante competiţii internaţionale – Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Europene şi Cupa Campionilor – nu-i mai sunt astăzi de niciun folos unuia dintre cele mai populare sporturi, voleiul.

Deşi la nivel internaţional voleiul are mare priză la publicul spectator, în ţara noastră acest sport nu face excepţie de la contextul general, aflându-se într-un continuu regres.

Numărul redus al spectatorilor la meciuri, lipsa finanţării şi restrângerea ariei de selecţie a copiilor sunt doar câteva din cauzele care, probabil, vor duce la dispariţia acestei activităţi.

Fenomenul „CSU Metal Galaţi”

Exemplul cel mai elocvent al declinului sportului cu mingea la fileul înalt este desfiinţarea echipei CSU Metal Galaţi – grupare care în ultimii patru ani a dominat cu autoritate voleiul autohton.

Pe lângă satisfacţiile aduse fanilor prin succesele dobândite, existenţa acestui fenomen, la Galaţi, a creat şi o emulaţie în rândul fetiţelor care şi-au dorit să calce pe urmele favoritelor.

În lipsa unor modele de urmat este interesant de văzut dacă copiii oraşului nostru vor mai fi atraşi de volei sau vor prefera alte atracţii, precum calculatorul.

ACSV Donaris – o nouă alternativă

Chiar dacă „nava amiral” a voleiului feminin românesc a dispărut, părinţii care doresc să-şi îndrume copii către sală mai au, totuşi, câteva soluţii la îndemână.

Nou înfiinţatul club privat ACSV Donaris 2010 Galaţi îi aşteaptă pe doritori la Sala „Siderurgistul”.

Sub îndrumarea unor antrenori bine pregătiţi – Adriana Dumitru (fostă voleibalistă la CSU Metal), Nelu Ivanov sau Irina Deju – fetiţele se pot prezenta la sală, iar în funcţie de programul şcolar se va fixa orarul de antrenamente.

Conform antrenorului Nelu Ivanov, pentru fiecare copil părinţii vor fi nevoiţi să achite o taxă de 100 de lei/lună.

CSS Galaţi – accesibil tuturor

Directorul adjunct al Clubului Sportiv Şcolar, antrenoare Ileana Berdilă, ne-a oferit câteva detalii utile pentru cei care doresc să practice voleiul.

„Îi aşteptăm pe toţi tinerii doritori – fete şi băieţi - la sediul nostru (n.r. – lângă fosta Sală a Sporturilor „Dunărea”), pentru a intra în contact cu antrenorii. Cei patru tehnicieni pregătesc trei categorii de sportivi – începători, avansaţi şi performanţă – deci avem loc pentru toată lumea. Mai trebuie precizat că la clubul nostru nu se percepe nicio taxă în schimbul desfăşurării antrenamentelor”, a concluzionat Ileana Berdilă, antrenoare şi la senioarele CSU Galaţi, grupare ce activează în eşalonul secund.     

Carenţele sportului

Lipsa sălilor este o altă problemă generală a sportului românesc. Voleiul are unele cerinţe speciale, neputând fi practicat pe oriunde. În primul rând este important să se asigure o sală cu o suprafaţă care să nu dăuneze articulaţiilor copiilor aflaţi în creştere.

„Echipele CSS îşi desfăşoară activitatea la mai multe săli ale unor şcoli sau licee. De exemplu, fetele se antrenează la Şcoala 3, 11 sau 13, în timp ce băieţii se întâlnesc la Grupurile Şcolare „Radu Negru” şi „Sf. Maria””, ne-a mai precizat Ileana Berdilă.

Celelalte nevoi ale unei echipe (echipament, mingi, fileu), de cele mai multe ori, sunt „rezolvate” de antrenori, prin bunăvoinţa unor diverşi sponsori.

Tristul adevăr…

În cel mai pur stil românesc, una dintre instituţiile care ar putea să sprijine activitatea juvenilă, Federaţia Română de Volei – pare desprinsă din acest tablou.

Organizarea de competiţii şi neperceperea taxelor de legitimare (nu şi în cazul cluburilor private) sunt singurele demersuri realizate de instituţia finanţată din bani publici.

Citit 970 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.