Cu al 28-lea titlu mondial din palmares, Canada își consolidează supremația pe gheață

Cu al 28-lea titlu mondial din palmares, Canada își consolidează supremația pe gheață
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Duminică, 28 mai, Grupa de Elită a Campionatului Mondial de hochei pe gheață s-a încheiat la Tampere, în Finlanda, cu succesul destul de scontat al selecționatei Canadei, al 28-lea titlu din palmares.

În finală, reprezentanții frunzei de arțar au trecut de Germania, după un meci tranșat abia în repriza a treia: 5-2 (1-1, 1-1, 3-0), ”specialitatea casei” pe tot parcursul turneului. Aflați în ultimul act după foarte multă vreme, nemții au opus o rezistență hotărâtă, mai ales în primele două acte și au condus de două ori, cu 1-0 și 2-1, dar au cedat pe final. Jucătorul lui Saint Louis Blues, Samuel Blais, a reușit dubla pentru Canada în minutul 45, iar căpitanul Tyler Toffoli (Calgary Flames) a cam lămurit lucrurile, șapte minute mai târziu, cu un șut fulgerător printre picioarele goalkeeperului german, Matthias Niederberger. Europenii au mai încercat ceva pe final, însă înlocuirea portarului cu al șaselea om de atac s-a dovedit o mișcare fatală și au încasat al cincilea gol în minutul 59.

Oricum, medaliile de argint au fost extrem de bine primite de hocheiștii germani, mai ales în contextul în care pierduseră primele trei meciuri disputate anterior în grupă. Revenirea lor a început odată cu victoria asupra Danemarcei, 6-4, una decisivă pentru accederea în faza eliminatorie și a continuat cu un 3-1 în fața vecinilor elvețieni în sferturi, dar, mai ales, cu succesul din overtime (OT) înregistrat în semifinale contra selecționatei SUA: 4-3, neînvinsă până la acel moment al competiției.

O altă surpriză extrem de plăcută a fost reprezentativa Letoniei. Hocheiștii din acest micuț stat baltic coorganizator al turneului (1,8 milioane de locuitori) s-au autodepășit în sferturile de finală, atunci când au trecut de puternica echipă a Suediei: 3-1 (1-0, 0-1, 2-0) pe gheața din Riga. Mutați la Tampere cu galeria după ei, letonii au cedat în semifinala cu canadienii, pentru a-și lua revanșa a doua zi. În finala mică, ei au dispus de americani, tot la capătul unui thriller încheiat în OT, 4-3, și au scris istorie, obținând medaliile de bronz.

Cealaltă gazdă, Finlanda, nu a putut repeta succesul de anul trecut, fiind învinsă în sferturi de Canada: 1-4. În aceeași fază a competiției, au plecat acasă și amfitrionii de anul viitor, Cehia, după un 0-3 cu Statele Unite și o prestație mai degrabă cenușie pe tot parcursul întrecerii. Dezamăgire a fost și în Slovenia, dar și în Ungaria, cele două echipe nou-promovate făcând drumul întors către grupa valorică imediat inferioară.

 

 

Citit 617 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iunie 2023 14:29

1 comentariu

  • postat de rodax
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 14:44
    92.83.34.***
    din păcate,când armele vorbesc,sportul are de suferit.prin lipsa Rusiei și a Balarusului,valoarea acestui CM s-a diluat cosiderabil.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.