Echipele din Franța domină jocul cu mingea ovală

Echipele din Franța domină jocul cu mingea ovală
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Competițiile interne și europene intercluburi cu mingea ovală se apropie și ele de finalul sezonului, sub dominația tot mai evidentă a echipelor din Franța.

Spre sfârșitul lunii mai, capitala Irlandei a găzduit finalele cupelor europene, iar ambele întreceri au revenit cluburilor din Hexagon. Mai întâi, în finala Challenge Cup, Toulon nu a avut nicio problemă cu scoțienii de la Glasgow Warriors, cărora le-au administrat nu mai puțin de șase eseuri, fără să încaseze niciun punct în prima repriză. Finalmente, a fost 43-19 (21-0) pentru formația de la Mediterana, victorioasă în premieră în această competiție.

Mult mai disputată a fost a doua zi, sâmbătă, 20 mai, finala "mare", cea din Champions Cup. Pe "Aviva Stadium" din Dublin, în fața a 51.711 spectatori, gazdele de la Leinster au condus aproape permanent în disputa cu La Rochelle (foto), 23-14 fiind scorul la pauză. Repriza secundă a fost mult mai săracă în reușite, însă francezii au avut ultimul cuvânt. Încercarea lui Colombe din minutul 71, urmată de transformarea lui Hastoy a înclinat balanța din nou către La Rochelle, e drept la limită, 27-26, după un joc în care ambele echipe au reușit câte trei eseuri. Este a doua victorie consecutivă în competiție a clubului din vestul Franței și tot în faţa rivalilor irlandezi de la Leinster.

Aceștia din urmă nu au reușit să se impună nici în competiția internă, dacă se poate spune așa, fiind vorba despre United Rugby Championship, un campionat la care participă și echipe din Italia, Scoția, Țara Galilor și, mai nou, din Africa de Sud. Totuși, în finala de la Cape Town, victoria a revenit unei alte echipe din Insula Trifoiului. Munster i-a învins în deplasare pe sud-africanii de la Stormers cu 19-14.

În paralel, s-au încheiat și disputele din Albion. În Premiership, un turneu măcinat de mai multe probleme financiare în ultima vreme, s-au impus, din nou, favoriții de la Saracens. În finala de pe Twickenham, aceștia au dispus de Sale Sharks: 35-25.

Singura competiție de anvergură încă în desfășurare este campionatul francez, Top 14, ajuns în faza semifinalelor, acolo unde, în acest ”fin de la semaine”, Toulouse se va întâlni cu Racing 92, în timp ce campioana Europei, La Rochelle, are programată disputa cu Bordeaux. Ambele jocuri se dispută, în scopuri de popularizare, dar și comerciale, în Țara Bascilor, la San Sebastian, în timp ce finala va avea loc, cu mare fast, pe 17 iunie, pe Stade de France din Paris. Partidele pot fi urmărite și în țara noastră, pe postul TV5 Europe.

Citit 596 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Iunie 2023 07:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.