Jonas Vingegaard a făcut „dubla” în Turul Franței

Jonas Vingegaard a făcut „dubla” în Turul Franței
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ciclistul danez Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) a câștigat ediția din acest an a Turului Franței cu un avans substanțial în fața slovenului Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Acesta a reprezentat al doilea triumf consecutiv al vikingului, ajuns în galben la Paris, pe Champs-Elysee, după ce Pogacar câștigase, la rândul său, edițiile din 2020 și din 2021.

În 2023, danezul l-a devansat la final pe sloven cu 7 minute și 29 de minute, cel mai mare avans între primul și al doilea clasat din ultimii zece ani. Până în etapa a 16-a, Vingegaard avea un avans de doar 10 secunde în fața lui Pogacar - după ”hârjonelile” din Alpi, acolo unde slovenul a dat impresia că îl poate devansa pe danez - dar, în etapa următoare i-a luat peste un minut și jumătate la contracronometru, pe numai 22 de kilometri, între Passy și Combloux. În etapa a 17-a, una montană, programată între Saint-Gervais-les-Bains și Courchevel, Pogacar a clacat fizic și psihic și a pierdut alte aproape șase minute. Cu șapte kilometri înainte de finiș, pe Col de la Loze, slovenul mărturisea în direct, prin radio, echipei sale: ”I’m dead, I’m out”. Probabil cea mai grea etapă a competiției din acest an a fost câștigată de tânărul austriac Felix Gall (AG2R Citroen).

În clasamentul general final, după Vingegaard și Pogacar, pe locurile 3-4 s-au clasat frații gemeni britanici Adam Yates (UAE Team Emirates) și Simon Yates (Jayco Alula), iar tânărul spaniol Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), 22 de ani, a încheiat Turul Franței pe poziția a cincea.

Belgianul Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), cel care a câștigat patru etape în acest tur, este tricoul verde al sprinterilor, în timp ce italianul Giulio Ciccone (Lidl Trek) a câștigat tricoul alb cu buline roșii al cățărătorilor. Pogacar a câștigat pentru al patrulea an consecutiv tricoul alb, rezervat tinerilor sub 25 de ani și penultima etapă a ”Marii Bucle”, ultima montană din acest an, disputată între Belfort și Le Markstein, în munții Vosgi. A fost doar o mică revanșă, tardivă, a slovenului.

Următoarea ”încercare” pentru cei mai buni cicliști ai lumii va fi în Vuelta. Anul acesta, Turul Ciclist al Spaniei este programat între 26 august și 17 septembrie. Rutierii vor lua startul într-un contracronometru pe echipe la Barcelona și vor încheia la Madrid, după un traseu de aproape 3.154 de kilometri.

Citit 539 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iulie 2023 04:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.