* „Gaura neagră” din sportul local pare să atragă o nouă victimă * După dispariţia campioanelor de la CSU Metal Galaţi, o altă entitate sportivă are mari şanse să se desfiinţeze * Clubul de Tenis ICMRS trăieşte, astăzi, cu pulsul 200, baza materială fiindu-i scoasă la vânzare *
Doi se ceartă, al treilea... pierde
Într-un număr recent al cotidianului „Viaţa liberă” aţi putut citi despre executarea silită a Societăţii Comerciale ICMRS Galaţi de către Administraţia Finanţelor Publice Galaţi, în contul unor datorii ce depăşesc suma de 11 milioane de lei.
La licitaţia organizată astăzi, de Fisc, au fost „scoase pe tarabă” mai multe bunuri deţinute de firma de construcţii, precum clădiri, utilaje, maşini, dar şi două baze sportive. „Piesa de rezistenţă” a licitaţiei este Baza Sportivă a Clubului de Tenis ICMRS, situată lângă Turnul de Televiziune.
Întinse pe aproximativ 17.000 mp, terenurile de tenis, sala de sport, sala festivă şi anexele sunt cotate, de Fisc, la 9.785.000 de lei plus TVA (2.300.000 de euro). Cea de-a doua unitate sportivă aflată pe lista de vânzare este Clubul Sportiv ICMRS (Arena de bowling) de pe Strada Saturn, pentru care statul român cere 2.300.000 de lei plus TVA.
Astfel, dintr-un conflict economic între o societate privată şi Fisc, cel mai mult de pierdut ar putea avea sportul gălăţean. Ca un bolnav ţinut în viaţă de aparate, Administraţia Finanţelor pare a juca – neintenţionat - rolul călăului, prin tăierea ultimelor surse de oxigen ale mişcării sportive locale.
Complexul de Tenis - mândrie naţională
Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă „terenurile de tenis de la Turn”, l-am rugat pe directorul Clubului de Tenis ICMRS, inginerul Radu Capţan, să ne descrie baza sportivă pe care o manageriază de peste 25 de ani, fiind unul dintre cei care au participat la construcţia sa.
„Societatea Comercială ICMRS Galaţi este proprietara tuturor bunurilor: sala cu cele două terenuri, sala de festivităţi şi cele nouă terenuri cu zgură. Întreprinderea ne-a pus la dispoziţie totul, ajutându-ne şi prin plata cheltuielilor: impozite, energie termică şi electrică... Muncesc de 25 de ani la acest club, tot ce s-a construit este proiectat de mine.”
„Îmi amintesc că prin 1998, cu ocazia unui turneu internaţional organizat de noi, într-o vizită neanunţată, a venit Ion Ţiriac. Tocmai era numit în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român şi efectiv a rămas surprins! Să nu uităm ce înseamnă Ion Ţiriac pentru tenisul românesc”.
„Atât de mult a îndrăgit baza noastră, încât dorea să o transforme într-un Centru Olimpic, spunând că „nu credeam că există aşa ceva în România”. În afară de Ion Ţiriac, ne-au mai vizitat Ilie Năstase, Iolanda Balaş, miniştrii Mironov şi Antonescu, toţi au rămas plăcut impresionaţi”, ne-a precizat directorul originar din Rădăuţi.
Ziua decisivă
Directorul Radu Capţan, un om de toată cinstea, s-a arătat încrezător în legea şi justiţia românească, nedorind şă-şi imagineze că orice este posibil, mai ales când, la mijloc, ar putea apărea interese economice.
„Conform Legii 69 din 2000 nu se poate schimba destinaţia unei baze sportive, indiferent că este privată sau publică. Îmi este greu să vă spun dacă vom rămâne fără acest patrimoniu. Dacă se va întâmpla – noul proprietar va găsi o altă întrebuinţare bazei – în mod cert clubul se desfiinţează”.
„Clubul funcţionează pentru că există aceste terenuri! Ar fi păcat să dispărem. Suntem printre primele trei-patru cluburi de tenis din România. La Galaţi am organizat numeroase competiţii interne şi internaţionale, mastersuri”.
„Aş fi mulţumit să funcţionăm în formula actuală, dar m-aş bucura şi dacă baza va fi cumpărată de un investitor interesat de tenis”, ne-a declarat, îngrijorat, domnul Capţan, înaintea licitaţiei de astăzi.
În cazul echipei de volei CSU Metal Galaţi palmaresul bogat şi anii de muncă depuşi pentru a obţine cele patru titluri naţionale nu au servit la nimic, echipa fiind lăsată să se desfiinţeze. Va avea CT ICMRS Galaţi un destin favorabil sau sportul local tinde să-şi dea ultima suflare?
200 de copii „pierd vremea” la tenis
Clubul ICMRS pregăteşte, în prezent, peste 200 de tineri în tainele „sportului alb”. De la prichindei de cinci-şase anişori până la seniori, toţi se pregătesc pe terenurile de la Turn, preferând mingea şi racheta în schimbul calculatorului.
„Jumătate dintre sportivii noştri sunt competitivi. Participă la turnee naţionale şi internaţionale, în funcţie de categoria de vârstă. Dacă trebuie să remarc câteva vârfuri, aş putea să-i nominalizez pe Patricia Ţig (campioană naţională - 16 ani), Sabina Lupu (vicecampioană naţională), Andrada Ene şi Oana Ionescu, care, alături de primele două compun echipa de junioare - Andrei Crapcenco, Diana Ciubotaru (12 ani, va ajunge o mare campioană!) şi Cătălin Ionuţ Gârd – un jucător ajuns deja la profesionism”, a precizat directorul Capţan, care a mai afirmat că în cazul unei desfiinţări, toate aceste talente, cel mai probabil, vor părăsi Galaţiul.