* Echipa sponsorizată de combinat are Liga I la picioare, victoria de sâmbătă confirmându-i statutul de lider autoritar al competiţiei * Niciodată nu s-a mai întâmplat ca o echipă gălăţeană de fotbal să deţină şefia după disputarea etapelor din turul campionatului! *
OŢELUL GALAŢI – ASTRA PLOIEŞTI 2-1 (1-0)
Stadionul „Oţelul” – 6.000 spectatori;
Au marcat: Antal 5’ - penalty, Pena 58’ / Tigoianu 63’;
Cartonaşe galbene: Filip 52’, Sârghi 66’, Giurgiu 72’, Sălăgeanu 92’ / Goian 4’, Bornosuzov 55’, 90’, Seto 92’;
Cartonaş roşu: Bornosuzov 90’;
Echipele utilizate:
OŢELUL: Grahovac – Râpă, Sârghi, Perendija, Sălăgeanu – Filip, Giurgiu – Antal (71’ Cojoc), Paraschiv, Ochiroşii (46’ Iorga) – Pena (89’ Borbely). Antrenor: Dorinel Munteanu.
ASTRA: Miron – Mihalache, Goian, Oprsal, Florea – Strătilă (82’ Tudor), Teekloh (39’ Bornosuzov), Seto, Stan (62’ Mihalcea) – Tigoianu, Miranda. Antrenor: Tibor Selymeş.
Au arbitrat: Sebastian Colţescu (Craiova) – Aurel Oniţă (Constanţa), Florin Stănescu (Bucureşti). Rezervă: Bogdan Hanceariuc (Iaşi).
Mai întâi a fost un moft
Ca să nu întâmpinăm cu bazaconii performanţa uluitoare a Oţelului, am dat fuga la DEX şi am aflat, astfel, definiţia siderurgiei ca branşă care i-a dat viaţă clubului-revelaţie al sezonului 2010-2011 din Liga I.
Ansamblul de operaţii constând în extragerea fierului, elaborarea aliajelor sale, precum şi în prelucrarea acestora (pentru laminare şi forjare) a născut substantivul propriu Oţelul în 1964. Echipa de atunci a „combiniştilor” - mai mult un moft, o posibilitate de a ieşi din cotidian - a crescut, s-a zbătut prin diviziile inferioare, s-a desfiinţat de câteva ori, apoi a revenit pe linia de plutire şi a debutat în 1986 în Divizia A.
Susţinută mereu de Combinatul Siderurgic Galaţi (ulterior Sidex, Ispat Sidex, Mittal Steel, denumirea actuală fiind ArcelorMittal), formaţia a prins de câteva ori cupele europene şi o finală de „Cupa României”.
Puternici pe timp de criză
Niciodată parcă n-a îndrăznit acest brand ca în ediţia curentă de campionat. Într-o perioadă în care activitatea principalei sale umbrele este tot mai restrânsă, Oţelul s-a dovedit greu de îndoit şi, după primele 17 etape ale Ligii I, se alege cu distincţia neoficială de „campioană de toamnă”.
În plină recesiune economică, siderurgia de la malul Dunării domină România, măcar şi prin fotbal, demonstrând astfel că în timpuri de criză doar cei puternici răzbesc.
Anul 2010 nu s-a încheiat, urmează alte două runde (primele din retur), dar fenomenul roş-alb-albastru nu mai poate fi contestat de nimeni, iar în caz că vor fi obţinute alte şase puncte până la pauza de iarnă (din meciurile cu Sportul Studenţesc şi Pandurii), cursa spre titlu va deveni principalul ţel al „oţelarilor”.
Greu cu ploieştenii
Sâmbătă, în absenţa lui Viglianti, Costin, Neagu şi Ilie, era nevoie de o imaginaţie bogată din partea lui Dorinel Munteanu. Şi i-a ieşit Neamţului, cea mai îndrăzneaţă mutare, cvasi-debutantul Filip, inventând o pasă pentru Antal, zvârluga cu bentiţă s-a înşurubat prin apărarea adversă şi Goian l-a blocat cu piciorul în burtă.
Penalti şi tot Antal aducea fericirea în tribune: 1-0 (min. 5). După pauză, Antal a centrat mingea pe fruntea lui Pena, la 8 metri, şi s-a făcut 2-0 (58’), iar Paraschiv ar fi putut da drumul la cântec cu o jumătate de oră mai devreme, dar a fost blocat în ultima clipă (60’).
S-a fredonat minute în şir „Cine e pe primul loc?”, abia după terminarea jocului, Ploieştiul revenind în joc cu golul lui Tigoianu (63’) şi punând o presiune parcă mai mare decât cea dezvoltată de CFR Cluj pe acelaşi stadion.
Foto: Ilie Stan