Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale

Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dacă animalul se simte bine, tratamentul se abandonează şi, eventual, dacă îi este rău, se reia” * „Organismul trece printr-un travaliu pentru că un medicament are reacţii pozitive, dar şi negative. Din punctul meu de vedere e o crimă să faci asta” *

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalului de companie. Împreună cu medicul veterinar Dan Georgescu, continuăm topul celor mai grave greşeli pe care le fac stăpânii în relaţia cu sănătatea animalului de companie, greşeli care duc la suferinţa şi, uneori, chiar la moartea animalului.

Tratamentul medical luat după voia stăpânului

Lipsa de continuitate a tratamentului medical este una dintre cele mai grave greşeli ale stăpânilor de animale. „Unii pacienţi se simt ofensaţi dacă le trasez directive clare, militare, de administrare a tratamentului. Dar nu e vorba de superioritate. Pun problema cu responsabilitate pentru că succesul tratamentului costă într-un mod de aplicare a tratamentului. Medicamentul trebuie dat, de exemplu, la şase ore pentru că aşa scrie pe el! Le spun pacienţilor că îşi asumă responsabilitatea sută la sută câtă vreme nu respectă tratamentul! Sunt avocatul animalului. Proprietarul trebuie conştientizat că orice mică abatere de la modul de aplicare va avea un grad alterat de succes. Poţi să strici totul şi să omori animalul. Culmea, te lupţi pentru binele lui cu cineva care iubeşte animalul!”, spune cu dezamăgire dr. Dan Georgescu.

Cinci zile în trei

Dr. Georgescu recunoaşte că, în marea majoritate a situaţiilor, dacă tratamentul trebuie făcut cinci zile, din motive financiare sau de altă natură, tratamentul se administrează doar trei zile. „Dacă animalul se simte bine, se abandonează şi, eventual, dacă îi este rău se reia. E o greşeală fantastică. Organismul trece printr-un travaliu pentru că un medicament are reacţii pozitive, dar şi negative. O dată ce întrerupi, a doua oară nu numai că nu-şi mai face efectul, ba va începe să aibă un efect toxic. Abuzul de medicamente duce la o problemă cronică destul de severă a acelui animal mai ales că, de ruşine, vizitele nu se mai fac în cabinetul respectiv ci în altul, animalul se preia ca nou, ca şi când nu ar fi făcut tratament şi se repetă la nesfârşit medicamentele. Din punctul meu de vedere e o crimă să faci asta. Un antibiotic trebuie continuat două zile după ce nu mai este nici un semn clinic de boală, indiferent cât a durat. Dacă animalul s-a făcut bine în cinci, trebuie să ia şapte zile tratament”, a subliniat medicul veterinar.

Citit 8473 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.