Joacă hochei de pe vremea lui Moş Gerilă
Foto: Foto: Sorin Pana

Joacă hochei de pe vremea lui Moş Gerilă
Cătălin Geru merită toată consideraţia mai tinerilor lui colegi, dar şi a amatorilor sportului cu pucul şi crosa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La 42 de ani, vârstă la care majoritatea celor din lumea sportului de performanţă au deja ani buni de când s-au retras din activitatea competiţională, hocheistul Cătălin Geru este încă activ pe gheaţă * Căpitanul echipei CSM Dunărea Galaţi are coechipieri care nu au adunat ani de viaţă câţi are el în Liga Naţională, ajungând acum la cel de al 23-lea sezon fără întrerupere

De mai bine de 34 de ani, de când a pus prima dată mâna pe crosă, viaţa lui a însemnat doar hochei pe gheaţă şi nu prea îl trage aţa să se oprească. Încă mai poate, ba chiar mai mult decât oricare dintre puştii ce-i are alături în echipă, lucru demonstrat de faptul că în sezonul trecut a fost golgeterul Ligii Naţionale.

Record uimitor

La hochei, efortul fizic este imens, de aceea liniile se schimbă des şi arareori un jucător nu rezistă pe gheaţă mai mult de un minut. Însă, Cătălin Geru nu e hocheist ca oricare altul, cel considerat de mulţi chiar cel mai bun din ţară pentru ultimele două decenii reuşind să stabilească un record uimitor. În urmă cu doi ani, la un meci de campionat, la Gheorgheni, a jucat continuu timp de şase minute. „Nici nu mi-am dat seama cât am stat pe gheaţă. Când m-am uitat la tabelă şi am văzut că joc de şase minute, m-am blocat câteva clipe. Aveam în echipă foarte mulţi juniori şi aveau nevoie să joace mult lângă noi, cei cu experienţă, pentru a progresa cât mai repede. De aceea încercam să stau cât mai mult pe gheaţă, dar nu-mi imaginam că se poate chiar aşa", a povestit hocheistul.

„Condiţiile precare îi alungă pe tineri”

Este trist pentru că nu vin din spate hocheişti tineri, de mare valoare, care să-l determine pe el şi pe unii dintre colegii de generaţie să se retragă pentru a le face loc. „Condiţiile precare îi alungă pe cei tineri de la hochei. Noi intrăm pe gheaţă abia la sfârşitul lui octombrie, când alţii o fac din august. Nu se poate face hochei pe uscat! De mai bine de zece ani e situaţia asta şi efectele se văd, mai suntem în echipă doar 10 gălăţeni. Spre exemplu, am încercat anul acesta să antrenez o grupă de copii de clasa I, dar probabil că o să renunţ. Nu e loc pe gheaţă să intru cu ei decât la ora 21.00, nu-i pot chema aşa de târziu. Oricum, faptul că i-am învăţat să patineze este cea mai mare victorie pentru sufletul meu”, a explicat Geru.

A luat Cupa cu Dunărea, în 1988

A fost cu echipa naţională la 14 Campionate Mondiale, unde a fost declarat de două ori cel mai bun jucător şi de trei ori a fost golgeterul turneului. A câştigat 15 titluri de campion naţional cu Steaua şi de 17 ori "Cupa României".

În Cupă, o singură dată a triumfat cu altă echipă în afară de Steaua, dar acel succes îi este cel mai drag sufletului său. Avea 18 ani şi încă nu plecase de la Dunărea Galaţi.

Tocmai ne întorsesem de la Campionatul Mondial de tineret din 1988, luasem locul doi, în grupă cu o echipă în care eram zece jucători de la Dunărea. Turneul a avut loc la Galaţi, toată lumea se aştepta la o finală Steaua - SC Miercurea Ciuc, dar acestea au jucat doar pentru locul trei. Am ajuns în finală cu Dinamo, am bătut cu 6-2, am dat trei goluri şi declarat jucătorul turneului. A fost de vis, una din rarele ocazii când patinoarul nostru a fost arhiplin. Înainte, făcusem egal cu Steaua: 3-3, am dat două goluri, iar pe SC Miercurea Ciuc i-am bătut cu 3-2, unde am dat numai un gol”, rememorează Cătălin Geru cel mai mare succes al hocheiului gălăţean.

 

Citit 2793 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2011 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.