Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale

Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalului de companie. Împreună cu medicul veterinar Dan Georgescu, continuăm topul celor mai grave greşeli pe care le fac stăpânii în relaţia cu sănătatea animalului de companie, greşeli care duc la suferinţa şi, uneori, chiar la moartea animalului.

„Cum, n-are o infecţie?!”

Experienţa îndelungată ca stăpâni de animale, problemele rezolvate de-a lungul vieţii prietenului necuvântător nu ne „califică”, din păcate, în funcţia de medic veterinar. Convingerea noastră că animalul suferă de o anumită afecţiune poate fi, întâmplător corectă, dar poate fi şi falsă. Iar consecinţele acestei atitudini pot fi unele devastatoare. Iată doar un exemplu. Faptul că animalul de companie făcea febră şi respira greu i-a întărit convingerea unui stăpân, de altfel iubitor şi responsabil, că prietenul e răcit şi a cumpărat de la farmaciile veterinare antibiotice pentru această afecţiune. Două săptămâni mai târziu câinele a murit în chinuri groaznice pentru că, în realitate, avea o infecţie internă cauzată de faptul că un os de pui i-a perforat o zonă a aparatului digestiv. Tocmai de aceea, spune medicul veterinar Dan Georgescu, metoda de diagnostic trebuie cântărită cu răbdare, profesionalism. „Sfatul de urgenţă trebuie separat de sfatul tehnic, primit în cabinet în urma unei consultaţii amănunţite. Dacă pacientul primeşte un răspuns pe loc, nu trebuie să se bazeze pe el decât ca sfat sau sugestie de urgenţă.

Adesea sunt întrebat telefonic ce să fac în caz de..., de către stăpâni care doresc în acest fel să evite consultaţia. Unii sunt dezamăgiţi că au venit cu un diagnostic de acasă, sunt absolut convinşi, iar tu, după un consult, le spui cu totul altceva. Neîncrederea este maximă şi ai sentimentul, ca medic, că îi dezamăgeşti”, spune specialistul.

Importanţă sau nu?

„Stăpânii nu ar trebui să aibă pretenţia ca medicul să le acorde maximă importanţă când ei le acordă o atenţie minimă! Dacă eu îi spun stăpânului: «Veniţi la tratament în fiecare zi» şi el îmi răspunde «Nu, nu pot, vin la trei», dacă eu îi prescriu anumite medicamente şi mă întreabă dacă mai ieftine nu sunt, dacă îi spun că trebuie să facă asta, asta şi asta, iar stăpânul mă întreabă: «Dar numai asta nu se poate...» pe scurt, dacă tu, stăpân, acorzi o asemenea importanţă, nu trebuie să ai mari aşteptări faţă de soarta animalului şi faţă de sănătatea lui”, ne-a explicat dr. Dan Georgescu.

Vom continua lista acestor greşeli pe care le fac stăpânii şi săptămâna viitoare. Până atunci, dacă aveţi întrebări sau solicitări legate de rubrica noastră, nu ezitaţi să ne scrieţi pe adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 8485 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2011 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.