Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale

Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalului de companie. Împreună cu medicul veterinar Dan Georgescu, continuăm topul celor mai grave greşeli pe care le fac stăpânii în relaţia cu sănătatea animalului de companie, greşeli care duc la suferinţa şi, uneori, chiar la moartea animalului.

Vizita de curtoazie

Haideţi să recunoaştem cu mâna pe inimă, câţi dintre noi ne mai întoarcem pentru o vizită de control la medicul specialist sau de familie, după ce am urmat tratamentul şi ne simţim suficient de bine încât să decidem că ne-am vindecat pe deplin?! Poate doar dacă e vorba de o intervenţie chirurgicală ne mai întoarcem la medic, la control, în rest, nu!

Din nefericire şi ignoranţă, acelaşi păcat capital îl săvârşim şi cu prietenii necuvântători. Adesea nu urmăm până la capăt tratamentul – animalul se simte bine şi nu vrem să-l mai „chinuim” sau stresăm dându-i pastile sau ducându-l la injecţii. Şi, la final, omitem acea vizită de control la medicul veterinar pentru a ne asigura că, într-adevăr, nu mai e nicio problemă de sănătate. Acest gest constituie o greşeală. Boala poate recidiva pentru că nu a fost total tratată şi ulterior totul e luat de la capăt, dar cu efecte curative mult mai mici. Dovada imbatabilă o regăsim în declaraţiile multora dintre pacienţii cu blăniţă sau pene aduşi de stăpâni la medic: „A făcut iar infecţie urinară” sau „Iar are probleme digestive” etc. De cele mai multe ori nu s-ar fi ajuns în situaţia gravă de care facem vorbire dacă, la finele tratamentului anterior, animalul ar fi fost adus la doctor şi, în caz de nevoie, i s-ar fi recomandat să continue tratamentul sau o nouă medicaţie. 

„La finalul tratamentului chem întotdeauna pacientul la control. Este o vizită de curtoazie – aşa îmi place să spun - la care stăpânii nu plătesc nimic. Este importantă pentru ca eu să îmi dau seama dacă e suficientă acea administrare a tratamentului. Altfel nu am de unde să ştiu dacă tratamentul a fost sau nu corect administrat şi dacă şi-a făcut efectul”, spune medicul veterinar Dan Georgescu. 

Vom continua lista acestor greşeli pe care le fac stăpânii şi săptămâna viitoare. Până atunci, dacă aveţi întrebări sau solicitări legate de rubrica noastră, nu ezitaţi să ne scrieţi pe adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 8209 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2011 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.