Exodul specialiştilor - Lipsa condiţiilor ne alungă tehnicienii de mare valoare

Exodul specialiştilor -  Lipsa condiţiilor ne alungă tehnicienii de mare valoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Fără sprijin în Galaţi, antrenorii care refuză plafonarea pleacă să facă performanţă în alte oraşe * Florin Nini este unul dintre aceştia şi acum face minuni la cârma echipei feminine de baschet CSM Târgovişte, cu care domină categoric Campionatul Naţional * Când a antrenat în Galaţi o echipă de prima ligă s-a trezit că aceasta nu a mai fost înscrisă în campionat.

Nu doar sportivii de mare valoare sunt goniţi din Galaţi din cauza condiţiilor mizere – cazuri despre care s-a putut citi în "Viaţa liberă" – ci şi antrenorii, care nu ştiu ce înseamnă autosuficienţa, au plecat în alte oraşe, acolo unde li s-a oferit tot ce e nevoie pentru performanţă şi pentru a putea să-şi arate adevărata valoare.

Cel mai elocvent exemplu este antrenorul de baschet Florin Nini, care din acest sezon a preluat echipa târgovişteană C.S. Municipal, cu care defilează prin campionat, cu opt victorii din tot atâtea meciuri. Printre alte succese, a câştigat în deplasare chiar pe terenul campioanei en- titre, ICIM Arad, iar în "Cupa României" a eliminat vicecampioana C.S.M. Satu Mare, cu victorii atât acasă cât şi în deplasare.

Nini: „Galaţiul nu oferă mai nimic”

Florin Nini este ultimul tehnician care a condus o echipă din Galaţi în prima ligă. CSU a dispărut din Divizia A în urmă cu un deceniu, pentru simplul motiv că nu a mai fost înscrisă în competiţie, din lipsă de fonduri!

„Visez că va veni, totuşi, ziua în care mă voi putea întorce acasă pentru a antrena în prima ligă. Avem antrenori de mare valoare în mai multe sporturi, dar oraşul nu le oferă nimic şi ajung să plece. S-a făcut un pas mic prin creştea fondurilor de la Consiliul Local pentru sport, dar este prea puţin. Până când nu va avea sală de sport fiecare liceu, să construim de la baza piramidei, nu vom putea avea un sistem care să susţină performanţa. Accentul aici trebuie pus pe sportul de masă, organizat cu ritmicitate, nu ocazional”, a declarat Florin Nini.

Cresc valori pentru alţii

Antrenorul a adăugat că oferirea de condiţii pentru a-i putea atrage pe tineri în săli ar aduce beneficii nu doar pentru sportul de performanţă: „Astfel, ei ar avea alternativă, să vină la sport în loc să fie acaparaţi de tentaţiile nocive de pe stradă. Ar fi şi financiar un câştig, spre exemplu s-ar reduce mult din cheltuielile foarte mari cu lupta antidrog”.

În Galaţi, Nini are propriul Club de baschet, Phoenix, dar activitatea acestuia se rezumă doar la nivel de juniori. „Noi, la fel ca cei de la Liceul Sportiv, pur şi simplu creştem valori pentru alţii. În primii trei baschetbalişti din ţară sub 22 de ani, doi sunt gălăţeni, dar joacă la echipe din alte oraşe. Îi ducem până la 18 ani, apoi Galaţiul îi pierde, pentru că nu avem de unde să le dăm măcar un salariu decent, ca să-i putem ţine aici şi să facem echipă puternică de seniori”, a adăugat antrenorul.

Gânduri de ducă

Încă mai sunt antrenori valoroşi care profesează în Galaţi, dar mai toţi au gânduri de plecare, dezamăgiţi de condiţiile precare. Unul dintre aceştia este Costel Burlacu, singurul antrenor de box care mai lucrează în oraş. A revenit în Galaţi în 2008,la CSM Dunărea, iar luna trecută, la Campionatul Naţional de cadeţi, sportivii săi au plasat clubul pe primul loc din ţară în topul rezultatelor. Însă, antrenorul se teme că pugiliştii săi nu vor apuca vârsta senioratului la acest club. „Stimulente pentru sportivi în acest oraş nu există. Nu li se oferă măcar o masă pe zi, o indemnizaţie, nici măcar un abonament de transport. Muncesc pentru a face performanţă, dar aşa nu se poate. Dacă nu se va schimba nimic în viitorul apropiat, mă bate gândul să plec în altă parte, unde mi s-au oferit condiţii să-mi fac meseria cu adevărat”, a declarat Costel Burlacu.

Citit 1532 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.