Sala Sporturilor, promisă de Crăciun! Lucrările de reabilitare au ajuns la faza finisajelor

Sala Sporturilor, promisă de Crăciun! Lucrările de reabilitare au ajuns la faza finisajelor
Foto Sorin Pană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Firma care execută lucrările promite că le va finaliza până la sfârşitului anului, deşi încă mai sunt multe de făcut

La 12 ani de când a fost închisă, pentru că era în pericol să se prăbuşească, Sala Sporturilor „Dunărea” este foarte aproape de momentul în care va avea din nou porţile deschise. Acest lucru se va întâmpla curând.

Abandonată de autorităţi atâta amar de vreme, ajunsese o ruină în care nici măcar boschetarii nu-şi mai căutau adăpost din cauza mizeriei şi a mirosului insuportabil. „S-au scos zeci de saci de dejecţii, la ce era aici”, ne-a mărturisit unul dintre muncitori.

Începute în luna martie, lucrările au avansat foarte mult, iar ce a fost greu a trecut. Acum s-a ajuns la stadiul finisajelor, cele de la faţada exterioară fiind aproape gata, motiv pentru declaraţii optimiste. „Lucrăm la intensitate maximă, vrem ca până la sfârşitul lunii decembrie să fie gata şi să i se poată face inaugurarea”, a declarat Ana Vrânceanu, reprezentant al firmei de construcţii care s-a ocupat de clădire şi care avea termen de finalizare luna martie a anului viitor.

Mai este mult de lucru

Totuşi, cei care lucrează la faţa locului ne-au spus că sunt sceptici că vor termina până la sfârşitul anului, pentru că mai sunt încă multe de făcut. Părţile laterale sunt gata pe exterior, la fel şi celelalte două laturi în ceea ce priveşte partea de zidărie, doar că aici mai e mult de lucru la montarea tâmplăriei şi a geamurilor. În interior, se vopsea tavanul, dar mai sunt finisaje de făcut, de montat scaunele în tribune şi pardoseala suprafaţei de joc, care va fi din lemn greu, de arţar, de amenajat vestiarele, toaletele, plus reţeaua electrică.

Instalaţia de ventilaţie, marea noutate

Şeful de şantier ne-a spus că la final va fi o sală modernă, care va întruni toate condiţiile impuse de normele Uniunii Europene: „Se ţine cont de orice, inclusiv rampe de acces şi toalete speciale pentru persoanele cu handicap locomotor”. Noutăţile în ceea ce priveşte dotările, prin comparaţie cu ce era înainte de închidere, sunt destule. Sala va avea o instalaţie de ventilaţie de mare capacitate, va fi montată o centrală termică proprie, iar independenţa energetică va fi asigurată de un generator electric propriu, care a fost deja amplasat.

E „moartă” din ’99

Lucrările la clădire sunt finanţate de Compania Naţională de Investiţii, valoarea contractului fiind de 5.134.757,3 lei. Celelalte lucrări, privind racordarea la reţelele de utilităţi şi amenajările exterioare – rigole de scurgere, asfaltări, parcări – sunt contractate unei alte firme de către Primăria Galaţi, care a asigurat o finanţare în valoare de 780.000 de lei, fără TVA. Aici este inclusă şi montarea scaunelor în tribune. Sala Sporturilor „Dunărea” a fost scoasă din circuit în 1999, când Inspectoratul în Construcţii a constatat că, din cauza tasării terenului, a apărut torsionarea stâlpilor de susţinere şi exista un risc iminent de prăbuşire. Până la actualele lucrări, în cei 12 ani care au trecut de atunci, s-au făcut doar lucrările de consolidare a fundaţiei.

Citit 2192 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2011 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.