Banii alocaţi cluburilor sportive, blocaţi între instituţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Banii alocaţi cluburilor sportive, blocaţi între instituţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unele dintre cele 25 de grupări acceptate la finanţare de Consiliul Local sunt în situaţia de a-şi opri activitatea dacă nu primesc repede sumele promise cu mai bine de o lună în urmă


 

Deşi a trecut o lună şi zece zile de la aprobarea alocării de fonduri pentru grupările sportive, nici una din instituţiile publice responsabile nu îşi asumă responsabilitatea unui răspuns clar şi complet la întrebarea: "de ce nu se aplică hotărârea Consiliului Local privind împărţirea banilor la cluburile sportive?". Mai exact, hotărârea nu a primit avizul de legalitate al Prefecturii, instituţie căreia i-au trebuit nu mai puţin de 28 de zile lucrătoare ca să ajungă la concluzia că dosarele nu sunt complete şi că trebuie reevaluate şi completate de Primărie. 

Primăria, la rândul ei, confirmă că a primit cererea Prefecturii dar că nu are nicio putere să ia vreo decizie, ci doar consilierii locali. Aceştia din urmă, unii prinşi deja în campania electorală sau în alte proiecte, nu au nici cea mai mică idee de faptul că 25 de cluburi sportive aşteaptă nişte bani de la bugetul local care au şanse extrem de mici să mai fie încasaţi până în 10 iunie şi fără de care sunt în pericol să-şi înceteze activitatea în scurt timp.   

Prefectura cere reevaluarea la grămadă, Primăria tace 

"Doamna Georgeta Topciu, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii a afirmat că dosarele care au stat la baza finanţării cluburilor sportive au fost returnate Primăriei, săptămâna trecută, în vederea completării documentaţiei conform HCL 42/2011 privind stabilirea regulilor de acordare a acestor fonduri”, a declarat Victoria Enache, responsabil pe relaţii publice în cadrul Prefecturii Galaţi.

Răspunsul laconic nu explică ce articol din lege încalcă proiectul, ci doar face referire la HCL 42/2011 care este, de fapt, un regulament de şase file privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de cluburi pentru a primi banii.

Nici Primăria nu pare să îşi asume vreo responsabilitate în această poveste. „Prefectura a trimis secretarului CL Grigore Matei o cerere privind reanalizarea dosarelor beneficiarelor banilor, însă nu secretarul este cel care ia vreo decizie, ci membrii comisiei nr. 4 din cadrul CL”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole.

Consilierii nu ştiu sau nu le pasă

Am încercat să luăm, luni, legătura telefonic cu preşedintele comisiei nr. 4, Gheorghe Bugeag (PC), dar nu am reuşit; telefonul nu a răspuns nici în cazul unui alt membru al comisiei - Ilie Zanfir (PSD). Singurii care au răspuns sunt democrat-liberalii Dobrea Victor şi Petru Alexe. Nici unul nu ştia că hotărârea adoptată în 5 aprilie nu se aplică şi ambii spun că nu au fost înştiinţaţi de Primărie că ar trebui să reevalueze dosarele. „Dacă e o problemă cu unul din cluburi, ar trebui exclus acel club, dar să nu le pedepsim pe toate celelalte”, spune Petre Alexe. Acesta a spus că va discuta subiectul la proxima şedinţă pe comisii, la fel cum a promis şi Victor Dobrea: „în Primărie bate vântul, fiecare face ce vrea. Marţea trecută, când am votat alocarea unor fonduri la o şedinţă de îndată, nu ne-a spus nimeni că ar fi vreo problemă în legătură cu celelalte cluburi”.

Aşadar, deocamdată instituţiile se ascund după deget şi nu spun clar ce şi cum, lăsând impresia că, de fapt, nu există probleme de legalitate, ci mai degrabă de … oportunitate. La fel cum nimeni nu spune că pe lista cluburilor se află cel puţin două conduse de tot atâţia candidaţi la alegerile locale

„Fără aceşti bani, mai rezistăm doar o lună”

Clubului de baschet Phoenix îi fusese alocată suma de 300.000 de lei, iar managerul acestuia, Florin Nini, spune că blocarea acestor bani i-a adus gruparea într-o situaţie critică. „Dacă nu se deblochează repede aceşti bani, în cel mult o lună tragem obloanele. Mai avem încă două echipe calificate la turneele finale şi nu avem cu ce să facem deplasarea. Avem datorii de făcute ştiind că vom primi aceşti bani şi iată că nu le putem plăti. Am aceeaşi senzaţie ca mai mereu, parcă se vrea cu înverşunare să nu se mai facă sport de performanţă în Galaţi”, a declarat Nini.

Maria Măndiţă, Marian Căpăţână

Citit 1741 ori Ultima modificare Marți, 15 Mai 2012 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.