Evenimentul săptămânii: Începe sărbătoarea rugbiului gălăţean

Evenimentul săptămânii: Începe sărbătoarea rugbiului gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi debutează manifestările ocazionate de împlinirea a patru decenii de rugbi la Galaţi, cu participare internaţională


La festivităţile care se întind pe parcursul a patru zile, în organizarea Colegiului Tehnic „Traian Vuia” (director Lidia Mazilu) şi Rugby Club Municipal (preşedinte Viorel Secuianu), au fost invitate mai multe echipe de peste hotare, care au darul de a conferi greutate evenimentului.

Astăzi, de la ora 18,00, este programat primul meci: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” – Selecţionata Pessac (oraş francez înfrăţit cu Galaţiul). Întâlnirea este găzduită de Stadionul „Municipal”, de lângă Autogară.

Manifestările vor continua şi în zilele următoare. Vineri, de la ora 10.00, la acelaşi stadion, va avea loc o festivitate privind aniversarea a 40 de ani de rugby la Galaţi, care va continua cu un turneu rapid de rugby în 7, cu participarea echipelor din oraşele Pessac, Berkovitsa (Bulgaria), Chişinău şi Galaţi.

Sâmbătă (ora 10,00) este ziua rezervată unei competiţii pentru echipe de copii din Galaţi, Tecuci, Bârlad, Buzău şi Roşia Montană, turneu dotat cu trofeul „Memorialul Valeriu Diculescu” ca omagiu adus fostului rugbist. În sfârşit, duminică, de la ora 10,00 şi tot pe terenul de la „Municipal”, va avea revanşa meciului din prima zi: Pessac – Colegiul „Traian Vuia”.

 

Rugbiul gălăţean, „năşit” de un ministru

Cu 40 de ani în urmă s-au pus bazele practicării rugbiului în câteva unităţi de învăţământ din oraşul de la Mila 80 a Dunării. Erau şi încă sunt unităţi care pregăteau personal calificat pentru a deveni angajaţi ai Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor – condus de gălăţeanul Emil Drăgănescu, un fervent susţinător al sportului cu balonul oval.

Aşa au apărut secţii de rugby la Liceul Auto, Liceul de Marină şi Liceul de Căi Ferate. Elevii de aici, sub îndrumarea profesorilor Viorel Secuianu şi Mitică Vlad, Ion Mandache şi Mihai Filip, Ştefan Mantu şi Nicolae Pop, au deprins tainele rugbiului, iar mai târziu au devenit jucători de bază la echipele de juniori, tineret şi seniori care fiinţau la Galaţi, precum Ancora, Ştiinţa, Rapid sau Automobilul.

Galaţiul a avut o permanentă prezenţă în competiţiile organizate de federaţia de specialitate. A evoluat cu rezultate notabile în competiţiile seniorilor (în primele eşaloane), tineretului, dar şi juniorilor de toate vârstele. Ca o dovadă a unor evoluţii ascendente, în ultimii ani de la Colegiul „Traian Vuia” au crescut zeci de tineri, care ulterior au fost promovaţi (transferaţi) la echipe de prim eşalon – precum Ştiinţa Baia Mare, CSM Bucureşti şi altele – iar cei mai valoroşi au fost convocaţi la loturile naţionale. Iată şi câteva nume: Ionuţ Florea, Adrian Maftei, L. Constantin, Ştefan Ciuntu, Florin Estoica, Ionel Ungureanu şi alţii.

 

Citit 1505 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2012 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.