Interviu - Viorel Tănase promite un stil ofensiv: „Atac să marchez, atac să recuperez”
Foto: Sorin Pană

Interviu - Viorel Tănase promite un stil ofensiv: „Atac să marchez, atac să recuperez”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Tehnicianul şcolit pe la Stuttgart, Villareal şi Barcelona declară că va acoperi posturile deficitare dându-le credit fotbaliştilor tineri formaţi la centrul de copii şi juniori al clubului

 „Cum unde? La stadion”, ne-a răspuns Viorel Tănase, când l-am sunat la telefon pentru a afla unde ne întâlnim pentru acest interviu. L-am găsit ieri, la prânz, în biroul său, aplecat deasupra mai multor desene cu diverse scheme, cu laptopul în faţă, pregătind antrenamentul ce-l avea programat peste şase ore.

- Când ai fost ofertat, te-ai gândit vreo clipă la riscul pe care ţi-l asumi preluând echipa într-un moment atât de dificil, ai luat în calcul şi varianta de a refuza?

- Nicio secundă, aşteptam de mult această oportunitate. Din momentul în care te apuci de antrenorat nu mai ai voie să ai în cap teama de a prelua o echipă în situaţie grea.

- Vii după Dorinel Munteanu, cel mai performant antrenor din istoria clubului. Pe lângă nevoia imediată de rezultate, amplifică acest aspect presiunea asupra ta?

- Nu e uşor să vii după un campionat luat şi o Supercupă, dar pentru mine nu e o presiune suplimentară, ci o motivaţie în plus, sunt tânăr şi vreau să ajung la rezultate cel puţin ca acelea avute de Dorinel.

- Vei păstra stilul şi sistemul de joc creat de fostul antrenor?

- După o evaluare a jucătorilor, spun că echipa poate juca în trei sisteme. Sunt un antrenor căruia îi place 4-3-3, dar la momentul acesta 4-2-3-1 este cel mai potrivit, sistemul folosit şi până acum. În funcţie de rezultat, sistemul îl pot schimba în timpul jocului şi putem trece şi la 4-4-2.

- S-a tot vorbit despre jocul lipsit de spectacol al Oţelului, se pot aştepta suporterii la un stil mai ofensiv?

- Filosofia mea este bazată pe un joc mai ofensiv, dar bine organizat defensiv. Îmi place să atac tot timpul, indiferent dacă am mingea sau nu.  Atac pentru a marca, atac pentru a recupera, asta încerc să le transmit şi băieţilor, să aibă mai multă încredere şi pe faza ofensivă să aibă mai multă creativitate şi inventivitate.

- O parte dintre suporteri şi-au exprimat pe diverse canale scepticismul după investirea ta, lipsa ta de experienţă fiind argumentul cel mai des întâlnit. Ce le transmiţi acestora?

- Este oarecum normal să apară şi astfel de opinii, pentru că rezultatele nu mă ajută, nu am nicio promovare ca antrenor sau altceva notabil. Dar sunt tânăr, am doar cinci ani de antrenorat şi am urmat toţi paşii, ierarhic vorbind. Experienţă nu poţi acumula decât atunci când lucrezi. Îi asigur pe suporteri că profesional sunt pregătit, nu îmi este frică de nimic. La fiecare jumătate de an am fost la perfecţionare la cluburi mari, la Stuttgart, la Villareal, la Barcelona, acum ar fi trebuit să plec la Ajax, totul pentru ca acest moment, la care am visat mereu, să mă găsească foarte bine pregătit. Cu fanii alături, sper să acumulez experienţă în Liga I în acelaşi timp cu victoriile care să ne aducă bucuriile dorite.

- A trecut mai bine de o săptămână de când ai preluat echipa, eşti mulţumit de nivelul de pregătire pe care l-ai găsit?

-Din punct de vedere fizic sunt foarte mulţumit. Îl ştiu foarte bine pe domnul Tămăşanu (n.r. - preparatorul fizic), ce fel lucrează, ce fel dozează efortul pentru a aduce echipa la potenţial maxim la ora jocului, tocmai de aceea n-am vrut să plecăm la munte în această pauză competiţională. Am simţit nevoia să stăm la Galaţi, pentru a lucra din punct de vedere tactic la anumite trasee de joc. Lotul, atât numeric cât şi valoric, este puternic, numai că am avut neşansa să avem foarte mulţi accidentaţi. La meciul meu de debut, cu Steaua, am avut opt absenţi, ceea ce înseamnă enorm.

- Apropo de accidentări, pe când revenirea lui Didi?

- Mâine (n.r - astăzi) este aniversarea zilei lui de naştere şi profit de ocazie să-i transmit şi pe această cale urările noastre, La Mulţi Ani! Tocmai ce am vorbit cu el, pe 19 septembrie va reveni la Galaţi şi va începe programul de alergări. Din păcate, pe Ilie îl avem pierdut până la finalul turului, aşa cum cred că este situaţia şi cu Sârghi, chiar dacă el a început alergările.

- Au fost şi aspecte care te-au nemulţumit la jucători?

- Bineînţeles că din punct de vedere tactic m-au nemulţumit anumiţi jucători. Am făcut analiza meciului cu Steaua şi sper că au înţeles din ce le-am selectat pe video şi aştept ca în următorul meci să fie mult mai puţine greşeli, pe toate nu le poţi elimina deodată.

- Pe ce posturi ţi-ai mai fi dorit întăriri?

- Cele deficitare sunt de atacant, mijlocaş de bandă stângă şi fundaş stânga. Le-am completat de la echipa a doua, eu cred foarte mult în aceşti jucători. Trebuie să le dăm şansa şi lor, să arate că pot face faţă la nivelul primei ligi.

- Marea problemă în prima parte a campionatului a fost pe postul de fundaş stânga. În ziua instalării ca principal ai afirmat că ai soluţii pentru acest post, despre cine este vorba?

-Cucu şi Murgoci, acolo mai e şi Ljiubinkovici, soluţii sunt. Primilor doi încă le mai trebuie jocuri la nivelul primei ligi pentru a ajunge la cel mai înalt nivel, şanse vor avea şi mă aştept să demonstreze că merită să rămână în prima echipa.

- Ţi-au fost promise transferuri majore din iarnă?

- Avem pe listă jucători importanţi, de mare valoare, dar vom vorbi mai multe pe această temă din iarnă, deocamdată nu este nimic concret.

 

Viorel Tănase – carte de vizită

* Data naşterii: 7 octombrie 1970 (Galaţi)

* A evoluat la Oţelul în patru perioade, între 1988-1993, 1994-1999, 2001-2003 şi 2004-2007. A avut 381 de prezenţe în tricoul roş-alb-albastru, reuşind să marcheze de 60 de ori, fiind cel mai bun marcator al clubului din toate timpurile.

* Şi-a început cariera ca antrenor secund la Oţelul, în „era” Grigoraş, în sezonul 2007-2008, trecând apoi ca principal la formaţia „satelit” a clubului. Apoi a fost antrenor principal la FCM Dunărea Galaţi (2009-2011), Farul Constanţa (2012) şi SC Bacău (2012).

Citit 3334 ori Ultima modificare Luni, 10 Septembrie 2012 21:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.