Într-un oraş ai cărui reprezentanţi dominau competiţiile naţionale până în ’89 mai există acum un singur practicant al acestui sport
Mare sărbătoare, ieri, la Şcoala Gimnazială nr. 42 „Sf. Împăraţi”. Ziua şcolii a început cu un spectacol de dans sportiv, urmat de balet, recitaluri de pian, chitară şi cântece populare, iar apoi s-a ieşit pe terenul de sport pentru momentul de vârf. Un traseu „desenat” cu cauciucuri şi zgomotul de motor turat de peste stradă anunţau evenimentul, o demonstraţie de karting susţinută de micul star al şcolii. Remus Mihnea Tudorancea şi-a făcut apariţia echipat în combinezon, tatăl i-a pregătit kartul, iar puştiul şi-a pus casca şi a pornit în uralele colegilor din clasa pregătitoare. Mai emoţionată decât puştiul de 7 ani era învăţătoarea Luminiţa Bucur. Apoi, şi-a turat motorul kartului propriu pentru câteva ture şi drifturi şi Iulian Tudorancea, tatăl lui Mihnea şi fost elev al aceleaşi şcoli. Are 45 de ani şi a practicat kartingul din 1982 până în urmă cu şase ani, când a trecut la automobilism, pilotând la raliuri. Este ultimul gălăţean care a urcat pe podiumul de premiere la un campionat naţional al seniorilor (în 2004 - vicecampion la clasa KZ2).
Mihnea, unicat în Galaţi
Iulian Tudorancea şi-a transmis pasiunea către fiu, pe care l-a urcat în kart de când avea 4 ani. Altfel, în oraşul care avea până în 1988 singurul kartodrom din ţară, zeci de piloţi, iar clubul Danubius Galaţi domina competiţiile de profil, nu ar mai fi fost acum nici un practicant al acestui sport. Rămas singurul pilot de karting din Galaţi, Remus Mihnea, care a concurat pentru prima dată în 2011, a fost anul trecut pe locul doi la Campionatul Naţional şi pe trei la Cupa României, iar în acest an s-a clasat pe locul secund în prima etapă a „Naţionalelor”.
Costuri uriaşe
Kartodromul de lângă Grădina Publică a ajuns proprietate privată şi este acum impracticabil. Astfel, Mihnea Tudorancea nu se poate antrena decât plecând cu o săptămână înaintea concursurilor de la Bacău sau Tg. Secuiesc. Taxă de intrat pe pistă, închiriere boxă, hotel şi multe altele, adică costuri suplimentare enorme pentru familia puştiului. „Prin firma proprie, până mai ieri am reuşit să-l susţinem. Acum afacerile merg mult mai prost şi ne este tot mai greu. Spre exemplu, sâmbătă aveam etapă la Bacău şi nu mergem din lipsă de fonduri. O etapă ne costă 2.000 - 2.500 de euro, sunt şase etape în total. Iar materialul sportiv la clasa lui, cu două motoare, ajunge la 5.000 de euro”, a explicat Tudorancea senior. Visează ca fiul să-i ajungă în Formula 1 şi la ziua când va putea amenaja din nou o pistă în Galaţi. „Proiectul îl am făcut”, a precizat Iulian Tudorancea, care poate fi contactat la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..