Fiii pugilistului Lehăduş, ucis în timp ce încerca să salveze o femeie, debutează în boxul profesionist

Fiii pugilistului Lehăduş, ucis în timp ce încerca să salveze o femeie, debutează în boxul profesionist
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Octavian şi Adrian, fiii fostei glorii a boxului gălăţean Vasile Lehăduş, vor debuta la profesionişti în gala din 23 august de la patinoarul Artificial


Vasile Lehăduş, un nume de legendă pentru boxul gălăţean, unul dintre cei mai iubiţi pugilişti din echipa Galaţiului campioană naţională în anii ’70 – ’80, s-a stins din viaţă încercând, alături de alţi gălăţeni, să salveze o femeie de cuţitul bărbatului cu care trăia şi sfârşind chiar el înjunghiat. La 21 de ani de la evenimentul care la acea vreme a cutremurat emoţional întreg oraşul, numele Lehăduş revine în atenţia iubitorilor de box şi nu numai, cei doi băieţi ai fostului campion încercând să ducă mai departe faima tatălui. Octavian (28 de ani) şi Adrian (26 de ani) Lehăduş sunt incluşi în programul galei care se va disputa la Galaţi pe 23 august şi în care Cristian Ciocan va lupta pentru titlul european, cei doi urmând să debuteze cu această ocazie în boxul profesionist, spre marea satisfacţie a familiei lor.

„Prima dată au pus mănuşile în mâini şi au urcat în ring când abia împliniseră patru, respectiv şase ani, la mai puţin de un an de când s-a stins tata, la primul Memorial organizat în amintirea lui. Sunt convinsă că vor face cinste numelui tatălui şi în gala din august, iar mama (n.r. – Maricica Lehăduş) va fi din nou mândră de ei. Cea mai frumoasă veste din ultima vreme a fost că vor boxa acasă, că gala s-a mutat la Galaţi”, ne-a mărturisit Camelia, sora celor doi.

Sprijiniţi de Ciocan

Cei doi fraţi s-au apucat cu adevărat de box când aveau 10 ani, iar după terminarea junioratului au mai practicat acest sport cu întreruperi, ca activitate secundară. După ce a terminat liceul, la 18 ani, Octavian a plecat în Dubai (Emiratele Arabe Unite), acolo unde sunt stabiliţi acum ambii fraţi. O prietenă a mamei lucra în Dubai şi l-a ajutat pe fratele mai mare să-şi găsească de muncă acolo pentru a-şi putea ajuta familia rămasă acasă. La început, a fost inspector de protecţia muncii la o firmă de construcţii, iar după patru ani l-a urmat şi Adrian, iniţial ca bodyguard la un restaurant. Ulterior, au devenit instructori la o sală de fitness, s-au asociat cu un localnic, au amenajat şi o sală de box, unde, în paralel, s-au antrenat continuu. Antrenorul cu care au lucrat în Galaţi în anii junioratului, Costel Burlacu, ne-a povestit cum au ajuns în programul galei de la Galaţi. „Octavian a fost campion al Emiratelor în 2008, continuând antrenamentele la fel ca Adrian, care fusese vicecampion naţional la juniori şi component al lotului naţional. Gala de la Galaţi din februarie şi succesul lui Cristi Ciocan i-au motivat şi au hotărât să revină serios în ring. I-am pus în legătură cu Ciocan, pe care-l avusesem elev la lotul naţional de juniori, iar el le-a facilitat ajungerea la EC Boxing, clubul lui din Germania. Sunt de două luni acolo, deocamdată într-o perioadă de evaluare, pe cheltuiala lor, fizic s-au pregătit foarte bine, iar acum încep şi sparring-urile”, a spus Costel Burlacu.

După 21 de ani, vor să readucă în atenţie numele părintelui dispărut

Luna trecută, când s-au împlinit 21 de ani de la decesul tatălui, fraţii Lehăduş au avut un mesaj emoţionat pe o reţea de socializare, spunând că au pornit pe acest drum, al boxului profesionist, ambiţionaţi să readucă în atenţia publicului numele fostul mare campion: „Se împlinesc 21 de ani de când tatăl nostru nu mai este printre noi, ar trebui să fie o zi tristă, dar pentru noi nu e aşa. Ni-l amintim cu un zâmbet pe faţă şi ne-am hotărât să ne ambiţionăm mai mult ca niciodată pe drumul pe care am pornit ca să-i readucem la viaţă numele! Dumnezeu să-l ierte pe tatăl nostru Vasile Lehăduş şi să-i dea putere mamei noastre, Maricica Lehăduş, mulţi ani de acum înainte, să ne vadă mai departe şi să ne susţină la fiecare meci! Bubu (Maricica Lehăduş), nu îţi face griji pentru că tata e cu noi şi a fost mereu!”

Citit 7623 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2013 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.