FOTO/ Fost campion mondial la popice, „profesor” la pescuit: A scos monstrul de pe fundul Dunării
Foto: Fotografii din arhiva personală

FOTO/ Fost campion mondial la popice, „profesor” la pescuit: A scos monstrul de pe fundul Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mihai Cadinoiu a reuşit captura vieţii, aducând la mal un somn de 115 kilograme, record în acest an pentru pescarii din zona gălăţeană a Dunării


De cinci ori medaliat la Campionatele Mondiale de popice, cea mai mare performanţă a sa fiind titlul suprem cu echipa României în 2000, gălăţeanul Mihai Cadinoiu (46 de ani) a devenit şi un campion printre pescarii sportivi, mai ales după isprava de pomină de acum trei zile. Pescuind la spinning (momeală artificială, nălucă) în Dunăre, la gura de vărsare a Prutului cunoscută ca zona Scurta, fostul popicar şi acum practicant de bowling în prima ligă naţională, a reuşit o captură de senzaţie: un somn de 115 kilograme, cu o lungime de 2,50 metri. Singur în barcă, fără ajutor, după un drill istovitor, lupta cu monstrul durând în jur de 45 de minute.

„Dau pe fundul apei, tehnica zigzag, la a treia mişcare a muşcat. Eram în larg, la ancoră, în jur de 15,30. Până pe la 14,00 dădusem la ştiucă, luasem câteva, cea mai răsărită de 1,5 kilograme şi m-am mutat inspirat la somn. A fost greu de tot, a plecat de cinci ori de lângă barcă, luând de fiecare dată cam 70-80 de metri de fir. A tras barca, în ancoră, cam 15 metri. Nici timp n-aveam, mă stresa şi apropierea unei nave de pasageri şi nu puteam reacţiona la valuri. Până să-l văd, credeam că este cam de 50 de kilograme, iar momentul când a apărut plutind deasupra apei a fost un şoc, vâzându-i gura imensă. Foarte greu a fost şi să-l bag în barcă, l-am tras de gură cu ambele mâini peste mine, 115 kile ale somnului peste cele 102 ale mele”, a povestit isprava fostul campion al lumii la popice, care a precizat că fără pregătirea fizică din activitatea sportivă nu crede că ar fi reuşit să aducă somnul în barcă.

Pentru cunoscători, captura a fost reuşită cu un twister, un shad roşu cu galben de 10 centimetri marca Relax 057 la care i-a fost pus „un cap” de 80 de grame şi o ancoră Gamakatsu 2/0. Ca înaintaş a avut 80 de centimetri fir Kevlar, grosime un milimetru, iar pe mulineta Penn Sargus fir textil de 0,35 marca Barkley Tracer. Lanseta a fost un „Aquatic extrem pilk” de 2,70 metri, acţiune 40/170, tot acest echipament costând în jur de 900 de lei. „Până acum trei ani, când am început să pescuiesc cu adevărat la spinning, luam echipament uzual de pe tarabă, după ce am rămas de câteva ori fără fir pe mulinetă m-am convins că trebuie să şi investesc”, a explicat Cadinoiu.

El nu este la prima ispravă notabilă în acest an, în iulie prinzând un somn de 55 de kilograme (foto 1), topul celor mai mari cinci capturi din acest sezon fiind completat de „piese” de 18, 8 şi 7 kilograme.

Pescuieşte des şi la şalău (3,8 kg cel mai mare prins în 2013), cu shad de 8 cm şi bilă de 30-50 grame, spunând că eliberează toţi somnii de sub trei kilograme şi şalăii de sub 800 de grame.

„Microbul îl am de mic, de la tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte, care m-a luat la pescuit de când aveam şase ani. Dar până acum trei ani, pierdeam timpul pe bălţi. Am învăţat enorm de multe de la Cornel, Nicu şi Laurenţiu, băieţii obişnuiţi ai Scurtei ştiu despre cine vorbesc. Ei sunt profesorii, eu doar m-am nimerit să fiu acolo într-un moment norocos”, a mai mărturisit Cadinoiu. Spune că foarte rar mai încearcă şi pescuitul staţionar la somn, din barcă, la maţe de macrou, unde anul trecut a avut o zi de senzaţie: în numai 45 de minute a scos trei „piese”, somni de 45, 16, respectiv, 25 de kilograme.

Somnul de 115 kilograme prins duminică a fost tranşat în trei ore de patru persoane, fiind nevoit să împrumute o ladă frigorifică. „Este doar o legendă că somnul mare este gras, acum m-am convins, are grăsime doar spre coadă”, a mai adăugat Mihai Cadinoiu.

Fostul component, timp de 12 ani, al echipei naţionale de popice, a mai mărturisit că nu-l mai atrage Delta Dunării, de când a desoperit zona în care a reuşit captura-record, care acum reprezintă pentru el „adevărata Deltă”.

 

Citit 13787 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2013 09:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.