Oţelul are primul antrenor străin din istoria sa

Oţelul are primul antrenor străin din istoria sa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ewald Lienen, cu experienţă căpătată în Bundesliga, este soluţia conducerii roş-alb-albaştrilor pentru a-l înlocui pe Ionuţ Badea la cârma echipei


Aflată într-o situaţie delicată în clasament, cu 14 puncte după 13 etape, gruparea roş-alb-albastră s-a orientat către un tehnician cu experienţă. Opt sezoane în Bundesliga, fost asistent al lui Jupp Heynkes, promovare în prima ligă cu FC Koln şi calificare în cupele europene cu Panionios, acestea sunt părţile bune din CV-ul noului antrenor al Oţelului, germanul Ewald Lienen. Acesta a sosit ieri în România, au fost negociate în Bucureşti şi ultimele detalii şi s-a bătut palma. Astăzi, antrenorul urmează să ajungă în Galaţi să semneze contractul şi să aibă primul contact cu jucătorii.

După o carieră la nivel înalt ca jucător, evoluând pe postul de mijlocaş, Lienen (59 de ani) s-a apucat de antrenorat la echipa secundă a celor de la MSV Duisburg, pe care a pregătit-o în perioada 89-93. În sezonul 1993-1994 a devenit antrenor principal la prima echipă din Duisburg, cu care a încheiat pe locul nouă, dar a fost demis în ediţia următoare după un start dezastruos de campionat, cu doar două puncte acumulate.

A învăţat meserie de la Heynkess

După perioada de la Duisburg, Lienen a fost timp de două sezoane asistentul renumitului Jupp Heynkess, la echipa spaniolă CD Tenerife, până când fostul antrenor al lui Bayern Munchen, dublu câştigător al Ligii Campionilor, a semnat cu Real Madrid. Lienen a revenit apoi cu succes pe post de principal, la Hansa Rostock, formaţie cu care a încheiat primul sezon pe un nesperat loc şase. A preluat-o pe FC Koln în 1999 din liga secundă şi a promovat de pe primul loc, iar în ediţia următoare din Bundesliga a terminat pe locul 10. S-a întors în Spania, la Tenerife, de această dată din postura de principal, pentru a promova în prima ligă, dar fără succes, iar finalul sezonului 2002-2003 l-a găsit în postura de antrenor al Borussiei Moenchengladbach, pe care a salvat-o de la retrogradare. Tot din mers a preluat-o şi pe Hannover, pe care a salvat-o de la drumul către liga secundă în primul an şi a încheiat sezonul următor pe locul zece, în 2005, la ultima experienţă a lui Lienen în Bundesliga. Surprinzător, după perioada din prima ligă germană, Lienen a semnat cu Panionios (Grecia), cu care a reuşit să se califice în Cupa UEFA, de pe locul cinci. Revenirea în Germania s-a petrecut în 2009, dar în liga secundă, la TSV 1860 Munchen, cu care a terminat pe locul 8, după ce a trecut şi pe la Anorthosis Famagusta, în Cipru.

Trei retrogradări la activ

În cariera sa de antrenor, Lienen a avut şi destule nereuşite, schimbând des cluburile la care a activat. Mai întâi, a fost dat afară de la Hansa Rostock în 1999, când clubul era la un pas de retrogradare, iar apoi, după o perioadă de doi ani cu succes la FC Koln, a retrogradat cu fostul club al lui Dorinel Munteanu. N-a rezistat decât şase luni la Tenerife, iar de la Moenchengladbach a fost dat afară după ce a început cel de-al doilea sezon cu un singur succes din şase partide. A trecut în 2010 pe la Olympiakos pentru două luni, fiind demis după primele meciuri în urma eliminării din preliminariile Europa League. În acelaşi sezon a retrogradat cu Arminia Bielefeld, penultimul club pregătit de Lienen, din liga a doua germană, de pe ultimul loc. În final, ultima sa experienţă a fost tot neplăcută, fiind demis de la AEK Atena, pe care a pregătit-o şase luni, în sezonul în care gruparea elenă a retrogradat în liga secundă.

Apreciat de Dorinel Munteanu

Cel mai performant antrenor din istoria Oţelului, Dorinel Munteanu, cu vaste cunoştinţe în fotbalul german, a vorbit în termeni laudativi despre mutarea pe care gruparea roş-alb-albastră a făcut-o prin aducerea lui Lienen pe banca tehnică.

„Îl cunosc bine pe Lienen, e un antrenor bun, care a avut succes la FC Koln. Am fost la un pas de a lucra împreună, el a preluat-o pe FC Koln în ‘99, exact după ce am plecat. Am încredere în el că poate obţine rezultate bune, e important să readucă Oţelul acolo unde a fost în urmă cu câteva sezoane. Sunt bucuros că vine în Liga I un antrenor cu mentalitate sănătoasă din Germania şi cred că se poate adapta la fotbalul din România”, a spus Dorinel Munteanu.

Ewald Lienen, primul antrenor străin din istoria roş-alb-albaştrilor, ar urma să debuteze pe banca Oţelului luni, 11 noiembrie, de la ora 19.30, în partida din deplasare cu ACS Poli Timişoara.

Citit 1692 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2013 22:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.