Cel mai spectaculos progres din sportul gălăţean: de la 3-11 la 2-1 în doar jumătate de an

Cel mai spectaculos progres din sportul gălăţean: de la 3-11 la 2-1 în doar jumătate de an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A trecut  jumătate de an de când a fost lansată ideea înfiinţării unei echipe de fotbal feminin la Galaţi. Venită la 18 ani distanţă de la desfiinţarea echipei feminine Sirena (cu rezultate remarcabile în primul eşalon, la vremea respectivă), vestea a fost îmbrăţişată cum se cuvine. Se ştia că Galaţiul are suficient potenţial feminin, iar ideea creării unui cadru propice evoluţiei unei astfel de grupări a prins viaţă imediat. Având şi sprijinul federaţiei de specialitate, care suportă o parte din finanţarea echipei într-un program de dezvoltare a fotbalului feminin, ideea a fost acceptată de conducerea FC Oţelul, iar antrenorul care a acceptat provocarea a fost Ion Morohai, un tehnician experimentat, considerat de conducerea clubului capabil să se adapteze repede la lucrul cu fetele, o premieră în îndelungata sa carieră.

Aşteptările au fost confirmate, fetele de la Oţelul având un progres semnificativ şi continuu de la o etapă la alta. Nu a fost deloc uşor la început, cele mai multe dintre jucătoare nu mai practicaseră fotbalul într-un cadru organizat, iar sarcina lui "Moro" nu a fost în niciun caz facilă. Cu multă răbdare, el a „călcat” oraşul şi judeţul în lung şi-n lat, în căutarea de fete talentate, activitatea de selecţie fiind continuată şi în prezent, chiar şi după ce s-a format un nucleu al echipei. Ultima astfel de acţiune a fost la începutul acestei luni, când au avut loc două meciuri demonstrative pe terenul din comuna Umbrăreşti, obiectivul fiind descoperirea de talente din nordul judeţului.

Înainte de startul în campionatul din Liga I (eşalonul secund), Oţelul a avut o perioadă de pregătire, completată cu două jocuri de verificare. Debutul nu a fost deloc uşor, dar s-a încheiat favorabil: 9 – 3 cu Sporting Craiova, echipă care ulterior s-a retras din competiţie din motive financiare. Au fost şi eşecuri usturătoare la început, oarecum fireşti pentru o echipă nouă: 3-11 cu Viitorul Buzău şi 2-7 cu Selena Constanţa. Progresul a  fost rapid, de la aceste înfrângeri la diferenţe mari de scor ajungându-se la revanşe imediate: 2-1 cu Viitorul Buzău şi 4-1 cu Selena Constanţa în Cupa României (după prelungiri). Celelalte rezultate înregistrate din acest an au fost 1 – 9 la Universitatea Alexandria, 3 – 0 şi 3 – 0 (forfait) cu CSS Târgovişte.

Două jucătoare la loturile naţionale

Golghetera echipei este nimeni alta decât fostul portar al formaţiei de handbal HC Oţelul, cu prezenţe în Liga Naţională, Loredana Nica, prin reprofilarea sa Ion Morohai câştigând cea mai bună jucătoare a echipei. Ea a înscris 11 goluri (plus unul în Cupă), secondată în ierarhia marcatoarelor de Georgiana Strat – 5 (plus două în Cupă) şi Carmen Ciobanu - 4 (plus două în Cupă).

Apropo de Cupa României, în etapa următoare a competiţiei naţionale gălăţencele vor întâlni echipa bucureşteană Fair-Play, din Liga Naţională, în luna martie a anului viitor.

La toate aceste realizări, apreciabile faţă de scurta istorie a echipei, se adaugă încă două notabile: selecţionarea jucătoarei Carmen Ciobanu la lotul naţional de junioare Under 15 şi a Loredanei Nica la echipa naţională de senioare.

Ion Morohai a fost ajutat de Daniela Radu, antrenor secund şi totodată jucătoare de bază, beneficiind şi de un sprijin constant al directorului executiv Remus Pascu.

Jucătoarele care au evoluat în majoritatea partidelor au fost: Ramona Baciu – Irina Ivan, Viorica Vasile (căpitanul echipei), Daniela Radu, Nicoleta Chirilă, Elena Ivan, Carmen Ciobanu, Monica Benţoiu, Aurelia Harabagiu, Loredana Nica, Georgiana Stratu, Valentina Ivan, Ana Maria Grosu, Alexandra Ivan, Elena Dragomir, Alina Mirică. Din lot mai făcut parte: Iuliana Mihalea, Andreea Vişan, Cristina Cioroi, Gina Stoica (portar, accidentată încă de la începutul campionatului), Alexandra Dănilă, Eugenia Gherghişan, Ioana Palade şi Andra Buboiu.

Citit 2117 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2013 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.